Drikke
Lekkert vårlig av nebbiolodruen

Lekkert vårlig av nebbiolodruen

Gattinara er barolo for den lyse årstiden. Prøv denne lekre trioen.
Aase E. Jacobsen
08 Mai 2014 - 07:00

Få Godbiter i pollisten som nyhetsbrev. Se lenger ned for mer informasjon.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Men vinene herfra har mer enn nok kraft til å nytes sammen med så vel kraftige og mer vinterlige retter som på de kaldeste dagene.

Mer av alt

Det som gjør gattinaravinene så velegnet når temperaturene øker, er det lavere alkoholinnholdet og de mykere tanninene. Friskheten deler vinene fra Gattinara med de andre områdene som satser på nebbiolo, som Barolo, Barbaresco og Langhe.

Dette er det som er spesielt med Gattinara

Travaglini er en solid leverandør av viner herfra. Tre Vigne Gattinara 2008 (80098)er deres toppvin, og den lages av utvalgte druer fra tre forskjellige vinmarker. Derfor har den mer av alt enn husets «vanlige» gattinara, Travaglini Gattinara 2008 (47664).

Klassisk nebbioloårgang

Begge finnes nå i 2008-årgangen som ikke er den varmeste i området, men som sikret viner med bra modning og ikke minst gode syrer og god konsentrasjon. Det kjølige og våte været under blomstringen sørget for lavere avlinger, men druene som utviklet seg på rankene fikk nok varme utover sensommeren og høsten.

Se vurderingen av de andre gattinaraene på polet

Spesielt bærer Tre Vigne preg av å ha fått tilstrekkelig med sol for den har mye av det eksotiske, varm og krydrete preget som gjør topp gattinara til noe helt spesielt.

Rosa og rød kjendisvin

I anledning sommeren og for å glede det norske markedet som de åpenbart er veldig glade i, har Travaglini gjort noe for dem helt nytt. Nemlig å lage en rosévin.

Til å lage OMA Rosato 2013 (14580) slik at den passer til norske ganer, har Travaglini fått hjelp av kjendiskokken Ole Martin Alfsen som dermed har gitt navn til vinen. Ikke uventet er dette en matrosé med god aromarikdom, inkludert nebbiolodruens blomsteraktige karakter, fin friskhet og god munnfølelse.

Den føyer seg til hans rødvin, Oma Barbera d'Alba 2012 (8787), som er et upretensiøst, men solid bidrag i sitt prissjikt. Akkurat som mannen bak.

Produsentfoto: Gjivovich Maurizio
 
Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.

 
Hvis du vil bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som nyhetsbrev:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på nyhetsbrevet det rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis.

 
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Worlds50Best: Kadeau er tredje beste restaurant i Norden - møt mannen bak suksessen
+

Worlds50Best: Kadeau er tredje beste restaurant i Norden - møt mannen bak suksessen

Selvlært, introvert og stille: Dette til tross er Nicolai Norregaard blitt en kokkestjerne ulik de fleste andre og med totalt 3 Michelinstjerner for sine restauranter Kadeau på Bornholm og i København.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Her finner du juniutgaven 2025 av Apéritif magasin
+

Her finner du juniutgaven 2025 av Apéritif magasin

Vi tar deg med til Paris, Burgund, Cahors, Alsace og det skotske høylandet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Bedre fiskemiddag enn dette skal du lete lenge etter
Dagens rett

Bedre fiskemiddag enn dette skal du lete lenge etter

Denne lørdagen serverer vi deg en oppskrift på en av våre beste matfisker, nemlig piggvar som stekes og får følge av appelsin- og basilikumsmør.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slike grillspyd kommer du til å lage flere ganger
Dagens rett
Satay av svin med honning og ingefær

Slike grillspyd kommer du til å lage flere ganger

Det er den krydrete og intense men ikke særlig sterke sausen som gir mersmaken.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Worlds50Best: Kadeau er tredje beste restaurant i Norden - møt mannen bak suksessen
+

Worlds50Best: Kadeau er tredje beste restaurant i Norden - møt mannen bak suksessen

Selvlært, introvert og stille: Dette til tross er Nicolai Norregaard blitt en kokkestjerne ulik de fleste andre og med totalt 3 Michelinstjerner for sine restauranter Kadeau på Bornholm og i København.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Her finner du juniutgaven 2025 av Apéritif magasin
+

Her finner du juniutgaven 2025 av Apéritif magasin

Vi tar deg med til Paris, Burgund, Cahors, Alsace og det skotske høylandet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

En smak fra verdens mest unike vinområde
+
Godbiter i pollisten

En smak fra verdens mest unike vinområde

Fra Lisboas berømte kystlinje kommer noen av verdens mest lagringsdyktige viner laget i mikroantall, men også viner til priser som alle kan betale.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Basishyllas skjulte perle til 199,90
+
Ukens vin

Basishyllas skjulte perle til 199,90

Jeg har tidligere kalt denne vinen sykt billig og magi for en liten penge, og det er den fortsatt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Her finner du alle de digitale utgavene av magasinet Aperitif
+
Klubb

Her finner du alle de digitale utgavene av magasinet Aperitif

Siden magasinet Aperitif er en del av medlemskapet i Mat- og vinklubben, har vi samlet alle lenkene til de ulike utgavene nedenfor.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Bedre fiskemiddag enn dette skal du lete lenge etter
Dagens rett

Bedre fiskemiddag enn dette skal du lete lenge etter

Denne lørdagen serverer vi deg en oppskrift på en av våre beste matfisker, nemlig piggvar som stekes og får følge av appelsin- og basilikumsmør.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her