Dagens rett

Lutefisk med grønne linser og sennepssaus

Serverer du lutefisken slik, vil garantert flere smake (og ikke bare spise bacon)

Serverer du lutefisken slik, vil garantert flere smake (og ikke bare spise bacon)

Hvorfor ikke prøve en ny og spennende vri på den klassiske lutefisken denne helgen?
17 November 2023 - 00:00

Mange rynker på nesen av den lett skjelvende lutefisken når den kommer på bordet, men har du først fått smaken for denne delikatessen kan du nesten ikke få nok av den.

Derfor passer det fint å variere måten den serveres på, gjerne flere ganger i løpet av den ekstra lange lutefisksesongen. Som i dagens oppskrift som selv en lutefiskvegrer vil stille seg positiv til.

 

Lutefisk med grønne linser og sennepssaus

Lutefisk med grønne linser og sennepssaus

Fremgangsmåte

  1. Skjær lutefisken i porsjonsstykker og dryss dem godt med salt. La dem ligge i 30-60 minutter.
  2. Legg fisken i langpannen med skinnsiden ned, ha gjerne en tallerken i bunnen av pannen slik at fisken kommer litt opp fra bunnen (og saften som dannes renner av). Lutefisken blir da noe fastere.
  3. Dekk langpannen med aluminiumsfolie og damp fisken i ovnen ved 200 grader til den er gjennomkokt (ca. 30-40 minutter). 
  4. Linsene: 
    Kok linsene møre i vann med sjalottløk. Det er ikke nødvendig å bløte dem på forhånd.
  5. Koketiden er likevel ikke mer enn 20-25 minutter. Sil overflødig kokevann fra.
  6. Sprøstek baconet og bland det i linsene, smak til med salt og pepper. 
  7. Sennepssaus: 
    Fres løk i olje i 1-2 minutter. Tilsett sennep og rør om.
  8. Rør inn aprikoser, hell på fiskekraft og fløte la sausen småsurre i ca. 20 minutter. Smak den til med salt og pepper og jevn eventuelt lett med maizenna.
  9. Server lutefisken nykokt og rykende varm med linser, saus og gode poteter.

Gode lutefiskoppskrifter

Slik koker du lutefisk perfekt

Slik bruker du lutefiskrestene

Bli abonnent på aperitif +  og oppnå store fordeler samtidig som rabatter på alle våre kurs

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Norges sjømatråd

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Lag en vri på lussekattene i år: Safranboller med pistasjnøtter
Ukens kake

Lag en vri på lussekattene i år: Safranboller med pistasjnøtter

Safranboller er en luciaklassiker, som her får en vri med godt pistasjfyll. De smaker derfor godt også på andre dager enn den 13. desember.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Søndagsmiddagen blir ikke bedre enn med det lekreste fra norsk natur - med hjelp av vin utenfra
Dagens rett

Søndagsmiddagen blir ikke bedre enn med det lekreste fra norsk natur - med hjelp av vin utenfra

Reinsdyrfilet, portvinsaus. Hva mer kan du ønske deg? Bortsett fra noe godt i glasset. Oppskrift og drikkeforslag finner du her.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

By på en lekker fiskegryte denne helgen
Dagens rett

By på en lekker fiskegryte denne helgen

Denne oppskriften bruker noe av alt det gode du finner i butikken for tiden.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Jägermeister Orange kan bli den nye favoritten
Ukens drink

Jägermeister Orange kan bli den nye favoritten

Appelsinsmaken gjør Jägermeister-en mye fruktigere uten at den umiskjennelige krydderkarakteren er redusert. I denne drinken får den skinne.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Lag en vri på lussekattene i år: Safranboller med pistasjnøtter
Ukens kake

Lag en vri på lussekattene i år: Safranboller med pistasjnøtter

Safranboller er en luciaklassiker, som her får en vri med godt pistasjfyll. De smaker derfor godt også på andre dager enn den 13. desember.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Søndagsmiddagen blir ikke bedre enn med det lekreste fra norsk natur - med hjelp av vin utenfra
Dagens rett

Søndagsmiddagen blir ikke bedre enn med det lekreste fra norsk natur - med hjelp av vin utenfra

Reinsdyrfilet, portvinsaus. Hva mer kan du ønske deg? Bortsett fra noe godt i glasset. Oppskrift og drikkeforslag finner du her.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten
+
Godbiter i pollisten

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten

Det som gjør dem så spesielle er at de er laget av druer som kunne vært brukt til den letteste sherrystilen, men uten spritforsterkning.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm
+
Ukens vin

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm

Med en pris på 189,90 er den blitt en «go-to»-vin for mange på jakt etter noe som både er rimelig og ikke minst godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Har du medisterpølse, har du det som trengs til en herlig pastarett som denne
Dagens rett

Har du medisterpølse, har du det som trengs til en herlig pastarett som denne

Ta for deg av julespesialitetene og lag en superrask hverdagsrett.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

By på en lekker fiskegryte denne helgen
Dagens rett

By på en lekker fiskegryte denne helgen

Denne oppskriften bruker noe av alt det gode du finner i butikken for tiden.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her