Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din
Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif

Magiske dråper

Ukens viner er laget av en av Rhône-dalens mest utrettelige vinmisjonærer, som har møtt en del motbør for sin Parker-vennlige stil, men at han er en magiker med druer, er hevet over en hver tvil. Og selv den største motstander av det moderne Rhône vil bli
Aase E. Jacobsen
10 Desember 2003 - 02:01

Nå kan du få Ukens vin som e-post. Tjenesten er gratis. Se nederst i denne artikkelen for mer informasjon.

Aase JacobsenFoto: Eva Brænd

Jean-Luc Colombo har utrettet usedvanlig mye på de knappe tjue årene han har hatt adresse Rhône. Ikke bare har han vært en sterk pådriver for å revitalisere appellasjonen Cornas som var på vei til å forsvinne inn i historien. Han har også hatt en sterk innflytelse på moderniseringen av dalens viner gjennom sitt virke som konsulent. Diskusjonene i kjølvannet av hans bedrifter har vært til dels høylytt, spesielt på grunn av forkjærligheten for høyt farge- og smaksuttrekk samt nye fat som har resultert i beskyldningene om en Parker-vennlig stil.

Medisin mot mørketid
Gjennom Rhône Vignobles har han samlet et knippe av dalens dyktigste vinprodusenter for felles markedsfremstøt som et mottrekk mot Bordeaux og Burgunds hegemoni når det gjelder hvilke vinområder som er Frankrikes mest prestisjefylte. At Colombo har mye å fare med demonstreres til fulle gjennom Les Forots Côtes du Rhône 2002/2003 (11565) som overgår alt fra de to nevnte regionene i denne prisklassen.

Allerede fargen signaliserer hva vi har i vente. Duften er intenst animalsk i retning velhengt viltkjøtt, her er også søte mørke skogsbær, jordsmonn, krydder, lakris og fat. Smaken er kraftig og fyldig, gode syrer som renser opp i all rikdommen, mens tanninene er godt innpakket. Avslutningen er majestetisk med de samme aromaene som i duften. Og den bare sitter og sitter. En stor vin som er skreddersydd for den norske senhøsten og førjulstiden. Dens sjenerøse stil er god trøst mot mørketid samtidig som den er perfekt til gode viltretter og velhengt oksekjøtt.

Fra rund til elegant
Råvarene til denne kraftkaren er hentet fra 60 år gamle syrah-vinstokker som vokser i de stupbratte skråningene på vestsiden av Rhône-elven. Jordsmonnet er porøs granitt med innslag av kalkstein som gir litt lettere viner enn hos naboen Cornas hvor det er ren granitt. Alderen på vinstokkene er forklaringen på den store konsentrasjonen i vinen - selvsagt i kombinasjon med at 2000 er en god årgang i området. Hvordan denne vinen blir i den enda mer vellykkete 2001-årgangen, kan vi bare fantasere om inntil den dukker opp utpå vårparten en gang.

Rhône er et langstrakt region og det som er vellykket i nord er ikke automatisk identisk i sør. Et godt eksempel på dette er 2001 som er noe lettere enn 2000 i Sør- Rhône. Colombo kjøper druene til Les Abeilles Côtes du Rhône 2003/2004 (32709), nærmere bestemt fra vinmarker beliggende i åssidene i nærheten av Cairanne og Gigondas.

Her består jordsmonnet av sandholdig leirjord med rullesteiner på toppen. Druemiksen er her en helt annen enn i nord, nemlig 50 prosent syrah og resten mouvedre og grenache fra vinstokker med en gjennomsnittlig alder på 25 år. Mens 2000 ga en rund og rik stil, er 2001 mer elegant og syrefrisk. Ikke mindre god men bare annerledes. En vin som er super til spekemat og ikke minst til juletorsken eller kalkunen, men også godsaker som fasan, og ikke å forglemme annet lyst kjøtt samt lammefilet. Ganske allsidig med andre ord.

Mye godt i vente
Les Forots og Les Abeilles er altså laveste trinn (utenom vin de pays) på Rhône-skalaen og blant de mer hverdagslige vinene Colombo produserer. På toppen av hans etter hvert store imperium med nye vingårder i både Languedoc, Roussillon og Marseille (den nye appellasjonen Côte Bleue), troner tre cornaser. Cornas les Ruchets 1998/1999 (31615), Cornas La Louvée 1998/1999 (40419) og Cornas Terres Brûlées 1998/1999 (33071) som alle kommer fra egne vinmarker med inntil 100 år gamle vinstokker.

Foreløpig er det 98-årgangen som er i salg,  men om kort tid byttes den ut med 1999 og den regnes som en av de beste både for Cornas som sådan og for Colombo spesielt. Men selv om 1998 er noe svakere er prisen meget gunstig. Faktum er den noe lavere enn den i Frankrike da denne årgangen ble lansert! Og det er jo ikke mindre enn sensasjonelt (en forbrukervennlig julegest fra importøren kanskje). Dessuten er disse vinene svært drikkevennlige akkurat nå. En julegaveide til en som fortjener en stor og smaksrik vin?

Fra og med 2000 har fru Colombo, Anne, som har ønologbakgrunn ansvaret for familiens egne viner. Dette er en lettere årgang enn 1999. Derfor er det først fra og med 2001 som er nok en topp for Cornas, at hun viser hva hun er god til. Det er imidlertid ennå en stund før denne årgangen blir tilgjengelig i Norge.

Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin på mobilen
Står du på Polet og ikke husker hva Ukens vin heter, kan du få det på tekstmelding på mobiltelefonen din. I samarbeid med Cellus AS tilbyr Apéritif deg det.

Slik gjør du:
1. Skriv: ukensvin (i ett ord)
2. Send denne tekstmeldingen til telefonnummer 1986
3. Etter noen sekunder får du Ukens vin på displayet.

Få Ukens vin fast tilsendt
1. Skriv: varsle ukensvin
2. Send denne tekstmeldingen til telefonnummer 1986
3. Du får Ukens vin sendt til din mobiltelefon hver uke. Hvis du på et senere tidspunkt ønsker å avslutte abonnementet, sender du kodeordet: Stopp ukensvin til 1986.
Pris for tjenesten er kr 5, - pr mottatt melding.

Ukens vin som e-post er en ny spennende tjeneste fra aperitif.no, og selvfølgelig gratis. Hver tirsdag, altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på Ukens vin en e-post rett i postkassen din. Alle andre kan først lese om Ukens vin på onsdag. Det gir deg et forsprang når du vil kjøpe en av godbitene, samtidig som du rekker å bestille dem til helgen.
 
NB!
Dersom du har mottatt Ukens vin som e-post er du allerede registrert.
 
Benytt påmeldingsfeltet nedenfor for å melde deg på Ukens vin:

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår SMS-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Dette er noe av det beste som er kommet fra fastlands-Hellas
Godbiter i pollisten

Dette er noe av det beste som er kommet fra fastlands-Hellas

Vi snakker om tradisjonelle greske vinstiler med en tvist som gjør at de virkelig står ut og gir mersmak.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Denne rødvinen er et aldri så lite kupp
+
Ukens vin

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Deilig sure, søte, mørke og fyldige nyheter i månedens spesialutvalg
+
Tester
Nytt øl og mjød spesialpol april 2021

Deilig sure, søte, mørke og fyldige nyheter i månedens spesialutvalg

Tiden er kommet for nytt slipp i Vinmonopolets spesialutvalg, og her er det mye å glede seg over! På toppen troner en herlig, balansert mjød.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Varm opp til grillsesongen med kylling satay
+
Klubbkokken serverer
Kylling satay med peanøttsaus og agurksalat

Varm opp til grillsesongen med kylling satay

Enten du går for kullgrill, gassgrill, engangsgrill eller grillpanne er disse sprøstekte kyllingspiddene i fyldig peanøttsaus en sikker vinner.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Wienerschnitzel slik du aldri har smakt den før
Dagens rett
Kveite som wienerschnitzel

Wienerschnitzel slik du aldri har smakt den før

Når du bruker kveite istedet for kalv, blir denne klassiske og ganske enkle oppskriften en riktig så feststemt rett.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

I dag lager du tacoen på grillen og med mer trøkk enn du er vant til
Dagens rett
Karibisk fisketaco på grillen

I dag lager du tacoen på grillen og med mer trøkk enn du er vant til

I denne oppskriften er kjøttdeigen byttet ut med fisk og tilbehøret er av en annen verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Bruk restene av påskelammet til denne smaksrike retten
Dagens rett
Marokkansk lam med tabbouleh

Bruk restene av påskelammet til denne smaksrike retten

I denne oppskriften får du brukt opp både lam- og sauserester. Med herlige innslag fra midtøsten blir påskelammet forvandlet til en ny og  magisk smaksopplevelse

Les hele saken
Bli en mesterkokk med Apéritifs tredagers kokkeskole
Matkurs og vinkurs
Apéritifs kokkeskole

Bli en mesterkokk med Apéritifs tredagers kokkeskole

Årets julegave for den gryende kokkespire - Våre dyktige kokker lærer deg kjøkkenets viktigste grunnprinsipper gjennom tre intense dager.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lam i gryte på fransk maner gjør jobben påskekvelden
Dagens rett
Lam på burgundervis

Lam i gryte på fransk maner gjør jobben påskekvelden

Lammekjøtt som får putre lenge i gryta med rødvin og andre godsaker er et veldig godt alternativ til lammestek.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Påsken er perfekt tidspunkt for en empanada-fest
Dagens rett
Empanadas som i Chile

Påsken er perfekt tidspunkt for en empanada-fest

Empanadas er chilensk nasjonalrett og derfor velegnet som festmat også her. Siden retten er lett å servere og spise, er den super hvis det er mange til bords.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her