Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din
Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif

Makrell på japansk

Spenstig ungmakrell i japansk innpakning er en energibombe av dimensjoner. Da kan du trygt spandere på deg noe godt i glasset ved siden av.
Aase E. Jacobsen
26 Juli 2004 - 09:00

Makrellens høye fettinnhold, 20-30 prosent øker det til etter hvert som den blir fetere og fetere utover høsten, gjør den til noe av det sunneste du kan spise. Utallige forskningsrapporter melder om fordelen ved et høyt inntak av Omega-3, noe som makrellen har store mengder av, og sist ut er en som dokumenterer at fiskefettet hjelper til med å holde blodårene elastiske hvilket er nødvendig for å få fullt utbytte av hjerteaktiviteten.

Energibombe
Og akkurat nå er tiden for å nyte årets unge makrell, eller pir som den helst kalles som ble unnfanget i april-mai. Mens foreldregenerasjonen er mettet av fett, er piren fortsatt slank og spenstig, og ypperlig til grillen. For det er ikke til å komme fra at legger du en skikkelig fet fisk på grillen, eller i steikepanna, forpester du hele huset eller også nabolaget. De store makrellene er derfor best til koking og røyking.

Makrellen har mye egensmak, både den unge og den voksne, samtidig som den har kjøttaktig tekstur. Derfor er den godt egnet til marinering og gjerne med soyasaus og eksotiske krydder. Valget falt på en versjon av den japanske klassiskeren teriyaki, en blanding av soyasaus, hvitvin og mirin som er en form for søt sake (risvin). Ypperlig til fet fisk som makrell og laks og når du griller eller steiker fisken karamelliseres overflaten. Den søtlige smaken må matches med syre og det har vi i tilbehøret. Japansk mat handler dessuten mye om konsistens, så derfor er det naturlig å kombinere den fyldige fisken med frisk, sprø og pepperaktig reddik på den ene siden og myk men fast tofu på den andre siden.

Tofu er mye brukt i det japanske kjøkken men er egentlig en flere tusen år gammel kinesisk oppfinnelse. Kineseren kalte dette puddingaktige soyabønneproduktet for jordens kjøtt siden det er ekstremt proteinrikt og kan erstatte fisk og kjøtt i kostholdet. Derfor er tofu en viktig og populær ingrediens i vegetarkjøkkenet. Men like fullt et velegnet tilbehør til fisk eller kjøtt som alternativ til poteter eller ris. Siden tofu er relativt smaksnøytralt, må det marineres når det skal serveres naturell som her. Tofu er dessuten perfekt for melkeallergikere som alternativ til ost i matlagingen. Du kan til og med lage iskrem av den. Men denne gangen får den smak av asiatiske klassikere som ingefær, soyasaus og vårløk.

Norsk navn
Mye fiskefett kan være trøblete når det gjelder valg av drikkefølge, særlig når vi snakker om vin. Men marinaden demper denne smaken en del men skaper igjen nye utfordringer. Selvsagt kan du drikke øl til, for å gjøre det enkelt, og hvorfor ikke det japanske Kirin som visstnok skal være oppkalt etter bryggerimesterens norske kone, Karin. I motsetning til norsk øl som kun er brygget av vann, byggmalt og humle, brukes det også rismalt i asiatisk øl. Det oppleves derfor noe søtere enn norsk pilsner. Sake kan du selvsagt også prøve, hvis du liker det. Det er lett søtlig i stilen og ganske alkoholsterkt (14,8 prosent) og går greit til makrellen. Gekkeikan Sake (6195) er i alle fall verdt et forsøk.

Langt mer klassisk for den norske smaken er en frisk hvitvin, for vi trenger en del syre for å rense ganen mellom hver munnfull. Men ikke bare syre, for vinen må ha en del fruktighet og minst middels fylde for å kunne stå opp mot maten.

Etter å ha prøvd en rekke viner falt valget på den enkle men vellagete og veldig fruktige og tiltalende sørfranske Mistrane Chardonnay 2001 (41292). Masse tropisk frukt og ingen skarpe kanter gjør at den ikke bare er en vin laget for å behage, men som også er en perfekt match til makrellen samt til en rekke andre asiatiske retter, bare de ikke er altfor (chili)sterke.

Saftig rødt
Litt mer trøkk er det i en annen sørfransk vin, OINOS Sauvignon Blanc 2001 (45869) som likevel er overraskende frisk til å komme fra dette varme hjørnet av Frankrike, nærmere bestemt Narbonne, nesten på grensen til Spania. Men den er selvsagt langt kraftigere enn sauvignon blanc fra Bordeaux eller Loire. Derfor går den også fint til en rett som denne. Samt til andre middels kraftige til kraftige fiskeretter, men ikke for krydret.

Rødvin er normalt vanskelig til så fet fisk som makrell, men i denne innpakningen går det fint med en ultrafruktig sak som beaujolais'en La Martinière Beaujolais 2001/2002 (13901) som er ung, spenstig og full av røde bær. Frisk og behagelig vin som må serveres ved 10-12 grader.

Japaninspirert marinert grillet makrell med marinert tofu og reddiksalat

Japaninspirert marinert grillet makrell med marinert tofu og reddiksalat

Fremgangsmåte

Rens og tørk filetene med papirhåndkle. Legg filetene i en form. Bland marinaden og hell over fisken. Dekk med plastfolie og sett i kjøleskapet i noen timer. Ta ut like før grilling/steking og tørk godt med papirhåndkle.

Stek i vegetabilsk olje med skinnsiden ned til den er sprø og fisken er nesten gjennomstekt. Vend og stek i 20-30 sekunder på kjøttsiden. Du kan godt ta vare på marinaden, sile den og koke opp og servere ved siden av.

Se også oppskrifter på Marinert tofu og Reddiksalat .

Lyst på en annen oppskrift med makrell

Grillretter med sjømat du får vann i munnen av finner du her

Og her finner du veldig mange deilige grillretter

Mariner selv med disse gode marinadene

Se alle våre oppskrifter på marinader og saus til grillmaten

Her finner du inspirasjon til salater som kan passe ved siden av

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli medlem av Apéritifs Mat- og vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

 

Sendt inn av Apéritif

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Marinert tofu

Marinert tofu
Vurder oppskriften

Reddiksalat

Fremgangsmåte

Vask og skjær reddikene i bitte små terninger. Kok sukkertertene i lettsaltet vann i ½ minutt. Skyll i kaldt vann. Skjær i biter. Bland med de øvrige ingrediensene og sett kaldt til servering.

Sendt inn av

Vurder oppskriften
Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår SMS-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

De røde vinene slåss om oppmerksomheten
+
Tester
Nyheter vin spesialpol april 2021

De røde vinene slåss om oppmerksomheten

At tysk pinot noir er i verdensklasse, får du bevisene på her. Noen riktig strålende rieslinger finner du også.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Irish for den som ikke liker whisky
Ukens drink
Galliano Hot Shot

Irish for den som ikke liker whisky

En vaniljeduftende likør gjør denne kaffedrinken ekstra innsmigrende. Vil du ha ekstra trøkk, velger du espresso i stedet for vanlig kaffe.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Så lett får du suksess
Ukens kake
Enkel suksessterte

Så lett får du suksess

En sprø og veldig lettlaget utgave av denne kakefavoritten for mange.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Dette er noe av det beste som er kommet fra fastlands-Hellas
Godbiter i pollisten

Dette er noe av det beste som er kommet fra fastlands-Hellas

Vi snakker om tradisjonelle greske vinstiler med en tvist som gjør at de virkelig står ut og gir mersmak.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Wienerschnitzel slik du aldri har smakt den før
Dagens rett
Kveite som wienerschnitzel

Wienerschnitzel slik du aldri har smakt den før

Når du bruker kveite istedet for kalv, blir denne klassiske og ganske enkle oppskriften en riktig så feststemt rett.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

I dag lager du tacoen på grillen og med mer trøkk enn du er vant til
Dagens rett
Karibisk fisketaco på grillen

I dag lager du tacoen på grillen og med mer trøkk enn du er vant til

I denne oppskriften er kjøttdeigen byttet ut med fisk og tilbehøret er av en annen verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Bruk restene av påskelammet til denne smaksrike retten
Dagens rett
Marokkansk lam med tabbouleh

Bruk restene av påskelammet til denne smaksrike retten

I denne oppskriften får du brukt opp både lam- og sauserester. Med herlige innslag fra midtøsten blir påskelammet forvandlet til en ny og  magisk smaksopplevelse

Les hele saken
Bli en mesterkokk med Apéritifs tredagers kokkeskole
Matkurs og vinkurs
Apéritifs kokkeskole

Bli en mesterkokk med Apéritifs tredagers kokkeskole

Årets julegave for den gryende kokkespire - Våre dyktige kokker lærer deg kjøkkenets viktigste grunnprinsipper gjennom tre intense dager.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lam i gryte på fransk maner gjør jobben påskekvelden
Dagens rett
Lam på burgundervis

Lam i gryte på fransk maner gjør jobben påskekvelden

Lammekjøtt som får putre lenge i gryta med rødvin og andre godsaker er et veldig godt alternativ til lammestek.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Påsken er perfekt tidspunkt for en empanada-fest
Dagens rett
Empanadas som i Chile

Påsken er perfekt tidspunkt for en empanada-fest

Empanadas er chilensk nasjonalrett og derfor velegnet som festmat også her. Siden retten er lett å servere og spise, er den super hvis det er mange til bords.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her