Mineralbomber

Disse godbitene er for deg som synes at chablis er i fruktigste laget.
Aase E. Jacobsen
14 Juni 2007 - 02:01

Nå kan du gratis få godbiter i pollisten som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Ikke det at muscadetene til Guy Brossard på Domaine de l'Ecu ikke er fruktige nok, men det er først og fremst deres ekstremt mineralske karakter som er deres fremste styrke.

Denne mineralkarakteren kan best forklares ved et steinbrudd i sommersol. Vekslingen mellom støv og kjølig stein i kombinasjon med muscadetens syrlige eplefrukt gir en særpreget men like fullt svært interessant vinopplevelse.

Aase JacobsenFoto: Eva Brænd

Isolerer jordsmonnene
For Brossards muscadeter som det finnes i alt fire av, er ikke som andre muscadeter. Ikke noe du tar med deg i piknikkurven eller serverer som terrassevin til intetanende gjester.

Samtlige viner må dekanteres, og alle, også den "enkleste", er best dagen derpå. Brossard isolerer de tre hovedjordsmonnnene i "sin" del av Muscadet Sèvre et Maine-appellasjonen: Gneiss, orthogneiss og granitt, og lager én vin fra hvert av dem i svært små mengder.

Stor lagringsevne
Det kreves imidlertid utrolig mye luft for å få frem hver vins unike karakter. Blant Expression de-vinene er Granite den kraftigste, altså mest mineralske, av dem, mens Orthogneiss er noe mer fruktig og feminin men fortsatt veldig fast, og Gneiss er den rundeste og rikeste.

Alle kjennetegnes av gode syrer og en veldig god lagringsevne. Muscadet fra en god årgang, sterkt jordsmonn og en fast hånd som Brossards tåler fint 20 og til og med 30 år! Så vellagret vin er imidlertid ikke noe alle vil sette pris på for med årene kommer jo som i alle andre hvitviner, innslag av sopp og andre tertiæraromaer mer frem.

Muscadet-stjerner
Et godt bevis på lagringsevnen er magnum'en til Ch. de la Ragotière (Ch. de la Ragotière Muscadet Sèvre-et-Main Sur Lie 1999 (49165) som etter snart åtte år ikke viser antydning til alder.

Sammen med Ch. de la Ragotière regnes Brossard som den største stjernen i Muscadet-land. Brossard kjører imidlertid sitt eget løp hvilket også innebærer biodynamisk dyrking. Hvilket er en utfordring i denne aller mest fuktige av Frankrikes vinregioner.

Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som e-post:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på godbiter i pollisten en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis. Les mer her (klikk) og bli abonnent.
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Slik skaper du italienske vibber på middagsbordet
Dagens rett

Slik skaper du italienske vibber på middagsbordet

Når du gratinerer fisk, asparges og tomater med mozzarella, får du en smakfull rett med et hint av italiensk sommer.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Prøv noe nytt med kongekrabben
Dagens rett
Varm kongekrabbe med hvitløk, soyasaus og vårløk

Prøv noe nytt med kongekrabben

Råmarinert kongekrabbe med asiatiske smaker er en super forrett - eller smårett for to.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Er du Lennart-fan, vil du garantert like denne drinken
Ukens drink

Er du Lennart-fan, vil du garantert like denne drinken

Til tross for et litt merkelig navn er denne drinken absolutt en du bør prøve. Med den populære pærelikøren Xante og ingen vodka, blir dette en lettere men fortsatt smakfull utgave av Lennart .

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Her er sommerens beste nyheter av brennevin, øl, sider, sake og alkoholfritt
+
Tester

Her er sommerens beste nyheter av brennevin, øl, sider, sake og alkoholfritt

Noen av dem kan sågar tas med til en strand nær deg, i skyggen under en parasoll eller for å holde myggen unna på fjellhytta eller teltturen.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Slik skaper du italienske vibber på middagsbordet
Dagens rett

Slik skaper du italienske vibber på middagsbordet

Når du gratinerer fisk, asparges og tomater med mozzarella, får du en smakfull rett med et hint av italiensk sommer.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Prøv noe nytt med kongekrabben
Dagens rett
Varm kongekrabbe med hvitløk, soyasaus og vårløk

Prøv noe nytt med kongekrabben

Råmarinert kongekrabbe med asiatiske smaker er en super forrett - eller smårett for to.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Må testes: Spennende britisk nykomling
+
Godbiter i pollisten

Må testes: Spennende britisk nykomling

For hvem kan si nei til lekre bobler, like syrefrisk og mineralsk chardonnay eller en sjarmerende rosevin?

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Vilt god historisk hvitvinsvaluta fra Alentejo
+
Ukens vin

Vilt god historisk hvitvinsvaluta fra Alentejo

Denne hvitvinen hamler opp med (nesten) alt av chablis til sjømat og vegetar - og er friskere enn sine nordeuropeiske brødre.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Pizza er kanskje den beste måten å servere kjøttboller på
Dagens rett

Pizza er kanskje den beste måten å servere kjøttboller på

Om du går for 100 prosent hjemmelaget, eller velger halvfabrikata for noen av elementene, er det tid og energi som avgjør.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Er du Lennart-fan, vil du garantert like denne drinken
Ukens drink

Er du Lennart-fan, vil du garantert like denne drinken

Til tross for et litt merkelig navn er denne drinken absolutt en du bør prøve. Med den populære pærelikøren Xante og ingen vodka, blir dette en lettere men fortsatt smakfull utgave av Lennart .

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her