Mineralbomber

Disse godbitene er for deg som synes at chablis er i fruktigste laget.
Aase E. Jacobsen
14 Juni 2007 - 02:01

Nå kan du gratis få godbiter i pollisten som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Ikke det at muscadetene til Guy Brossard på Domaine de l'Ecu ikke er fruktige nok, men det er først og fremst deres ekstremt mineralske karakter som er deres fremste styrke.

Denne mineralkarakteren kan best forklares ved et steinbrudd i sommersol. Vekslingen mellom støv og kjølig stein i kombinasjon med muscadetens syrlige eplefrukt gir en særpreget men like fullt svært interessant vinopplevelse.

Aase JacobsenFoto: Eva Brænd

Isolerer jordsmonnene
For Brossards muscadeter som det finnes i alt fire av, er ikke som andre muscadeter. Ikke noe du tar med deg i piknikkurven eller serverer som terrassevin til intetanende gjester.

Samtlige viner må dekanteres, og alle, også den "enkleste", er best dagen derpå. Brossard isolerer de tre hovedjordsmonnnene i "sin" del av Muscadet Sèvre et Maine-appellasjonen: Gneiss, orthogneiss og granitt, og lager én vin fra hvert av dem i svært små mengder.

Stor lagringsevne
Det kreves imidlertid utrolig mye luft for å få frem hver vins unike karakter. Blant Expression de-vinene er Granite den kraftigste, altså mest mineralske, av dem, mens Orthogneiss er noe mer fruktig og feminin men fortsatt veldig fast, og Gneiss er den rundeste og rikeste.

Alle kjennetegnes av gode syrer og en veldig god lagringsevne. Muscadet fra en god årgang, sterkt jordsmonn og en fast hånd som Brossards tåler fint 20 og til og med 30 år! Så vellagret vin er imidlertid ikke noe alle vil sette pris på for med årene kommer jo som i alle andre hvitviner, innslag av sopp og andre tertiæraromaer mer frem.

Muscadet-stjerner
Et godt bevis på lagringsevnen er magnum'en til Ch. de la Ragotière (Ch. de la Ragotière Muscadet Sèvre-et-Main Sur Lie 1999 (49165) som etter snart åtte år ikke viser antydning til alder.

Sammen med Ch. de la Ragotière regnes Brossard som den største stjernen i Muscadet-land. Brossard kjører imidlertid sitt eget løp hvilket også innebærer biodynamisk dyrking. Hvilket er en utfordring i denne aller mest fuktige av Frankrikes vinregioner.

Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som e-post:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på godbiter i pollisten en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis. Les mer her (klikk) og bli abonnent.
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Med kveitecarpaccio til forrett er suksessen sikret
Dagens rett

Med kveitecarpaccio til forrett er suksessen sikret

Den er utrolig lettlaget og umulig å ikke like.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Helgrillet entrecôte er grillsesongens høydepunkt
Dagens rett

Helgrillet entrecôte er grillsesongens høydepunkt

Inviter til et skikkelig festmåltid og server det saftigste, møreste kjøtt rett fra grillen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

En jordbærmartini har selve essensen av sommer - godt hjulpet av litt vanilje
Ukens drink

En jordbærmartini har selve essensen av sommer - godt hjulpet av litt vanilje

Røde og fristende ligger de i butikken - friske jordbær er også en utrolig base for denne herlige martinien

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Sommerens beste dessert lager du på grillen
Ukens kake

Sommerens beste dessert lager du på grillen

Smuldrepai og dine favoritter blant sommerens bær får følge av en kaldrørt vaniljekrem - også den hjemmelaget.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Med kveitecarpaccio til forrett er suksessen sikret
Dagens rett

Med kveitecarpaccio til forrett er suksessen sikret

Den er utrolig lettlaget og umulig å ikke like.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Helgrillet entrecôte er grillsesongens høydepunkt
Dagens rett

Helgrillet entrecôte er grillsesongens høydepunkt

Inviter til et skikkelig festmåltid og server det saftigste, møreste kjøtt rett fra grillen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Sommerens saftigste pinot noir finnes på nesten alle pol
+
Godbiter i pollisten

Sommerens saftigste pinot noir finnes på nesten alle pol

Den holder bare 12 prosent alkohol og finnes som en überkul usvovlet utgave.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Til kamp mot Bread & Butter med ekstra gunstig pris
+
Ukens vin

Til kamp mot Bread & Butter med ekstra gunstig pris

Med 12,5 prosent alkohol og under 3 gram restsukker samt fravær av smør og toast er denne vinen rustet til kamp - og til en pris som er lavere enn hos produsenten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Gi kotelettene en italiensk vri
Dagens rett
Koteletter og pasta med oliven og kapers

Gi kotelettene en italiensk vri

Det er ikke så mye som skal til for å gjøre svinekoteletter til et festmåltid - og det midt i uka. Følg denne enkle oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

En jordbærmartini har selve essensen av sommer - godt hjulpet av litt vanilje
Ukens drink

En jordbærmartini har selve essensen av sommer - godt hjulpet av litt vanilje

Røde og fristende ligger de i butikken - friske jordbær er også en utrolig base for denne herlige martinien

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her