Moro med fyll

Litt gresskar, spinat og krabbe er alt som skal til for å ha det moro med fyll på kjøkkenet og skape en hjemlig konkurrent til nærmeste italienske restaurant. Vinfølge i prisklassen som passer din lommebok får du også forslag til.

Aase Jacobsen Foto: Eva Brænd

Gresskar fortjener å få innpass i kjøkkenet ditt oftere enn i forbindelse med Halloween. Ikke bare er fargen fantastisk inspirerende for en hobbykokk, den sødmefylte smaken er spennende å kombinere med andre smaksrike råvarer. I Nord-Italia er kombinasjonen gresskarfylte ravioli vanlig, og hvis du tilsetter spinat i pastadeigen, blir fargekontrasten mellom innpakning og fyll en opplevelse i seg selv. Om ikke krabbe er en typisk italiensk ingrediens i pastasaus, er det både godt og veldig riktig nå midt i den lange norske krabbesesongen.

Ikke uventet er en norditaliensk vin en drøm til denne retten. Ca'Rugate Monte Alto Soave Classico 2007 (20432) fra Ca' Rugate og Veneto har alt som skal til for å fylle rollen som den perfekte match. Fruktsødme og fine bløte syrer er nemlig det vi leter etter. Både den "grønne" pastaen, det søtlige raviolifyllet og den fyldige krabbesausen ber om disse egenskapene i vinen.

Men du kan få det i ulike doser. Østerrikeren Loibner Weingärten Grüner Veltliner 2001 (41509) fra Weingut Alzinger byr på større fylde og kompleksitet, mer av alt egentlig, og det karakteristiske pepperpreget i kombinasjon med den flotte mineralkarakteren matcher utrolig godt med krabbesausen. En rik og for mange uhørt dyr vin.

Men det finnes rimeligere løsninger, for eksempel en utrolig gunstig priset hvit burgunder, St. Armand Mâcon Blanc-Villages 2007 (42738) fra Labouré-Roi som dessuten gjør en strålende jobb overfor raviolien. Den har nok fruktsødme og friskhet til å møte alle aromaene.

Hvis vi går enda lenger ned i pris, må vi fire på kravene til blant annet eleganse, men for mange vil argentinske Argento Chardonnay 2012 (46102) være mer enn godt nok. Den er som de fleste rimelige hvitviner fra den sørlige halvkule (og for så vidt andre varme klimaer) rund og litt fet med mye tropisk frukt og bløte syrer, men den er langt fra slapp og altså en god vin i sitt prissjikt.

Bestill drikkeforslagene fra Ukens mat- og drikkematch med en gang
Ønsker du å bestille noen av drikkeforslagene trykker du bare på produktnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Spinatravioli med gresskarfyll og krabbesaus

Fremgangsmåte

Fyllet:
Skjær en bit av et gresskar eller bruk hele. Fjern frøene og hinnene i midten. Skrell gresskaret og skjær i biter. Kok opp sammen med 1 dl vann og la koke i ca 10 minutter eller til det begynner å mose seg. Avkjøl og mål opp. Det som blir til overs kan fryses til en annen gang.

Bland gresskar, ricotta, parmesan, finhakket salvie og sitronskall. Smak til med salt, pepper og muskatnøtt.

Spinatpasta:
Kok opp ¼ dl vann i en kasserolle og smelt spinaten. Når alle bladene er falt sammen, klemmer du ut vannet og har den oppi i en mikser og kjører til puré. Avkjøl. Ha deretter eggene oppi spinatpuréen og kjør på laveste hastighet.

Ha mel og salt i en miksmaster. Hell spinat/eggblandingen over melet og kjør på lav hastighet til deigen er jevn. Fortsett eltingen for hånd i 6-8 minutter. La pastaen hvile i minst en halv time før den kjevles ut så tynt som mulig til like store flak.

Skjær i pastaflakene kvadrater à 10x10 cm. Legg en skje med gresskarblanding på midten av hver firkant og brett til en trekant. Klem godt sammen og bruk en kniv til å runde av hjørnene. Denne formen heter agnolotti. Hvis du vil ha firkantete ravioli men ikke har en spkalt raviolera, lager du rett og slett kvadrater à 5x5 cm som du klemmer sammen. Dryss mel på en plate og la ravioliene hvile til det er klart for koking.

Kok opp lettsaltet vann. La ravioliene trekke i 3-4 minutter, eller til de flyter opp av seg selv. Ta dem opp og hold dem varme til servering. Drypp gjerne litt olivenolje over slik at de ikke tørker ut.

Krabbesaus:
Fres sjalottløk i smør og olivenolje i noen minutter. Tilsett krabbekjøttet og fres i 2-3 minutter. Ta pannen av varmen og tilsett cognac. Kok videre til all væsken er fordampet og tilsett tomatjuice og kremfløte. Kok inn til sausen tykner. Smak til med salt og pepper og finkuttet gressløk.

Legg ravioliene på midten av tallerkene og hell sausen over. Pynt eventuelt med noen cherrytomater som er delt i to eller fire.

Sendt inn av

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen