Norsk-burmesisk suksess

Familien Ally forlot sin populære Mandalay restaurant i Karl Johans gate for å prøve lykken i London. Helt siden oppstarten er norsk-burmeserne blitt skamrost av britisk presse for sine gode matlaging og som et av Londons 100 beste spisesteder!

Mandalay er ingen hvilken som helst restaurant. Som verdens eneste norsk-burmesiske spisested er den også enestående i sitt slag. For selv om maten her lages på burmesisk vis, legger ikke restaurant eierne Dwight Altaf Ally og broren Gary Iqbal skjul på at han har sterke bånd til et helt annet land. Den lille og intime restauranten i Edgware Road er nemlig pyntet med norske flagg, slik at alle skal kunne se at Ally-familien føler en sterk tilknytning til Norge.

Altaf, som er Mandalays daglig leder, forteller at han er stolt av å være norsk-burmeser. Derfor synes han at det er det ekstra hyggelig når nordmenn stikker innom restauranten.

- Jeg strekker meg alltid litt lenger når det er nordmenn på besøk, sier Altaf mens han setter frem eksotiske retter av alle slag for å la oss smake; friterte bønneskudd med reker til forrett, kylling med koriandersaus sammen med stekt ris med egg til hovedrett, og til dessert; friterte bananer med iskrem.

Balanserte smaksopplevelser
Mandalays spesialiteter byr på en helt unik smaksopplevelse. For dette er virkelig mat som smelter på tunga. Både forretten og hovedretten er smaksrike, uten å være for mektige. Sausene er godt krydret, men har allikevel mild undertone. Og dessertentusiastene vil helt sikkert kaste seg over de frityrstekte bananene med vaniljeis.

Burmesisk mat har først og fremst fått sin særegne smak på grunn av landets geografiske beliggenhet. Flere av Burmas naboland, blant annet Kina, India og Thailand, har for lengst oppnådd anerkjennelse for sine mattradisjoner her i Vesten. Burmesisk mat er vi derimot langt mindre kjent med.

- Burmesisk mat er inspirert av to store matkulturer; kinesisk og indisk. For eksempel serverer vi både nanbrød og noodler, og vi bruker både soyaolje og kokosmelk i tilberedningen. Burmesisk mat er ikke så sterk som indisk mat kan være, men heller ikke så mild som kinamat, forklarer Altaf.

Først i Oslo
Han ble først kjent med Norge da moren Laura jobbet for Norsk Adopsjons Forum på slutten av 70-tallet. På den tiden studerte Altaf datateknologi i London, og han begynte etter hvert å besøke moren i Norge med jevne mellomrom. Etter hvert slo han seg ned i Oslo og fikk jobb hos Tre Kokker i Drammensveien. Etter tre år følte Altaf at han hadde lært nok om restaurantdrift til å kunne starte opp for seg selv. I 1987 åpnet Altaf og familien restauranten Mandalay på Mortensrud. Restauranten ble senere flyttet til kjelleren i Paleet i Karl Johans Gate.

Mandalay ble etter hvert et svært populært spisested. Så populært at Altaf bestemte seg for å søke nye utfordringer andre steder. I 1994 dro Altaf og deler av familien til London for å starte opp restauranten i nye omgivelser. Det tok ikke lang tid før restauranten oppnådde status og popularitet. Fornøyde gjester skrev til pressen og ba dem om å besøke denne norsk-burmesiske perlen i Edgware Road. Og pressen kom. BBC, London-guiden Time Out og Evening Standard, Londons største avis. Mandalay ble rost opp i skyene for sin gode mat. En stolt Alataf kan også fortelle at Mandalay nylig ble kåret til en av Londons 100 beste restauranter i den prestisjefulle restaurant kåringen i Time Out, og det for syvende år på rad!

Så hva er det som gjør at fornøyde kunder alltid vender tilbake til Mandalay?
- God mat, god service og rimelige priser, sier Altaf.

Mandalay holder oppe både til lunsj og til middag, og det lille lokalet er som regel stappfullt. Nå har Ally-familien lyst å bygge ut for å kunne ta imot flere gjester. De håper å få plass til to kjøkken, slik at de kan lage både norsk og burmesisk mat.

- Vi spiser mye norsk mat hjemme. Favoritten er gravlaks, men vi er også glad i kokt torsk. Vi har veldig lyst til å servere norsk mat, men for å kunne gjøre det trenger vi plass til to kjøkken, forteller Altaf.

Han forteller han savner hjemlandet i nord og at han ikke er fremmed for tanken om å flytte tilbake til Oslo.
- Jeg savner norsk jule- og påskefeiring. Også savner jeg snø. Jeg har fortsatt en bolig i Norge, dessuten har jeg to brødre som fortsatt bor der. Så en dag flytter jeg nok tilbake, sier Altaf.

Han har også gode råd å gi til andre nordmenn som har lyst til å starte opp et spisested i London.
- Først og fremst er det viktig å finne en sentral beliggenhet, helst i nærheten av en t-banestasjon. Men pass på at husleia ikke er for dyr, slik at du blir avhengig av stor omsetning med en gang. Rimelige priser og god service er selvfølgelig også viktig, men det er kvaliteten på maten du blir vurdert mest etter. Når maten er god, kommer gjestene alltid tilbake, og etter en stund kommer også pressen. For oss tok det seks måneder å bli etablert, forteller Altaf.

Om kvelden blir det fort fullt hos Mandalay, så det er lurest å bestille bord på forhånd: (0044) (0) 207 258 3696 eller på nett (klikk):

Friterte bønneskudd med reker

Antall porsjoner

4 forretter

Ingredienser

100 g

Fremgangsmåte

Bland hvetemel, rismel, gurkemeie og ingefær med litt vann, til det blir en tynn deig. Tilsett salt og pepper etter smak. Bland reker og bønneskudd inn i deigen. Legg porsjonsvise doser av den tynne deigen i en frityr eller i en stekepanne med olje (ca. 250 grader). Stekes til gyllenbrune. Serveres med salat.

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli abonnent på Apéritifs Mat- og vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Kylling i koriandersaus

Fremgangsmåte

Varm olje i en kasserolle. Hakk løken og stek den til den blir gyllenbrun. Skjær kyllingen i terninger. Bland den med løken i kasserollen. Tilsett ingefær, koriander og salt etter smak og stek blandingen i ca. 10 minutter. Tilsett kokosmelken og la det småkoke i 5 min. Pynt med koriander til slutt.

Serveres gjerne med Stekt ris med egg .

Sendt inn av

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Friterte bananer med iskrem

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

20 minutter

Ingredienser

4 stk

Fremgangsmåte

Bland rismel, hvetemel og sukker med litt vann til det blir en deig. Del bananene på tvers og vend dem inn i deigen. Rull dem i puffet ris. Stekes i frityr eller i olje i stekepanne til gyllenbrune. Dryss over litt melis. Serveres med vaniljeis.

Tips:
Desserten blir friskere om du servere lett søtete eller usøtete bær til. 

Se våre andre oppskrifter på deilig iskrem og sorbet

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli medlem av Apéritifs Mat- og vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

Få ukens kake som nyhetsbrev 

 

Sendt inn av

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Tekst: Andreas Walstad
Foto: Marie-Louise Avery

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen