Nye hvitviner fra Sør-Frankrike i juli 2009

De røde nyhetene fra Languedoc er mer overbevisende enn de hvite. Likevel er det noen viner som absolutt er verd å prøve ut.
Redaksjonen
02 Juli 2009 - 16:57

Her kan du foreta bestilling blant testens produkter tilgjengelig på polet

Alle priser er Vinmonopolet priser, pr 1. juli 2009. Apéritif tar forbehold om feil i prisopplysningene.

Vi gjør oppmerksom på at vareprisen i de røde bestillingslenkene under produktene reflekterer den til enhver tid gjeldende utsalgspris. Prisene oppgitt i testens varetekst er den pris som produktet hadde ved publisering av testen.

Hvitviner fra Sør-Frankrike

+ (87p)
Cuvée Lais 2007
Domaine Olivier Pithon
Frankrike - Côtes Catalanes
80276 Vectura - kr 169,00 (75cl)
Basisutvalg (Fullsortiment)
Farge og duft: Lys gul. God rund duft med mye gule kjøttfulle frukter, fint jordsmonnspreg, mineraler og en del fat.
Smak: Fyldig anslag, god fedme, bra særpreg, kraftig karakter, flott syre, en del fat gjennom hele smakskurven, dominerer litt i finishen. (2007)
Bruksområde: Grillet lyst kjøtt eller smaksrik sjømat.
Vurdering: En ellers god og rik vin som trenger litt tid på å "spise" eiken. Tåler fint fem-seks år. Meget godt kjøp. (2007)
Laget av: 50% Macabeu, 50% Grenache Gris/Blanc
Alkoholinnhold: 12,7% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: 7 md. lagring i nye eikefat (300-600 ltr)
Bestill her:

(86p)
Cuvée Christer Berens La Motte 2008
Maurel Vedeau
Frankrike - Oc
15619 Cuveco - kr 99,90 (75cl)
Basisutvalg (Fullsortiment)
Vinkilden
Farge og duft: Lys gulgrønn. Ung fersk duft med gule og grønne toner, sitrus, epler, blomster og stikkelsbær.
Smak: Bløtt anslag, god fylde, fine syrer, god munnfølelse, god karakter, sitter godt og lenge med epler og sitrus i finishen. (2008)
Bruksområde: Laks, ørret, krabbe.
Vurdering: En deilig vin for de neste to årene. Meget godt kjøp. (2008)
Laget av: 60% Chardonnay, 25% Sauvignon Blanc, 15% Grenache
Alkoholinnhold: 12,5% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: 3 md. fatlagring for 30% av Chardonnay-andelen
Bestill her:

(86p)
Les Vignes D'Orpin 2008
Les Caves de la Cessane
Frankrike - Oc
80275 Cuveco - kr 101,30 (75cl)
Basisutvalg (Grunnsortiment)
Sommelier
Farge og duft: Lys gul. Fin ung fersk duft med ganske kjøttfull frukt.
Smak: Bløtt fruktig anslag, veldig rund med god munnfølelse, bra fylde, fin syre, bra karakter, kjøttfull frukt i finishen, sitter lenge. (2008)
Bruksområde: Picnic, salater, kylling, drikkevin.
Vurdering: En veldig anvendelig, morsom og ikke minst vellykket hvitvin. Best innen et par år. Meget godt kjøp. (2008)
Laget av: 75% Carignan, 15% Terret, 10% Chardonnay
Alkoholinnhold: 13,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Ikke fatlagret, 1 md. flaskemodning før salg
Bestill her:

(84p)
Cascastel 2008
Les Maîtres Vignerons de Cascastel
Frankrike - Corbières
80273 Vectura - kr 119,50 (75cl)
Basisutvalg (Fullsortiment)
Beverage Partners Norway
Farge og duft: Lys gul. Ren frisk duft med epler, sitrus og urter.
Smak: Bløtt anslag, god munnfølelse, fin syre, fint urtepreg, frisk og god med balansert sødme, men den er med helt ut i slutten. (2008)
Bruksområde: Drikkevin, asiatisk mat.
Vurdering: En lettlikendes hvitvin for det neste året. Meget godt kjøp. (2008)
Laget av: 70% Macabeu, 30% Grenache Blanc
Alkoholinnhold: 13,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Ikke fatlagret, 1 md. flaskemodning før salg
Bestill her:

÷ (80p)
Terre des Anges 2008
Les Maîtres Vignerons de Cascastel
Frankrike - Corbières
80274 Vectura - kr 109,90 (75cl)
Basisutvalg (Fullsortiment)
Beverage Partners Norway
Farge og duft: Lys gul. Moden nesten oksidert duft med noe mineraler.
Smak: Bløtt anslag, modent preg, bløt syre, syltet tropisk frukt i midten, blomster- og urteaktig finish med litt emmen frukt. (2008)
Bruksområde: Drikkevin.
Vurdering: En spesiell vin som virker overraskende moden men det er mulig den skal være slik. Nå. Knapt verd prisen. (2008)
Laget av: 80% Grenache Blanc, 20% Grenache Gris
Alkoholinnhold: 12,5% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Ikke fatlagret, 1 md. flaskemodning før salg
Bestill her:
 

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem
+

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem

Koreanske Jiho Kim foretrekker å beskrive sitt kjøkken som globalt. Som også er veldig representativt for smeltedigelen New York. På toppen av det hele bruker han betegnelsen omakase, men følger ingen sushi-regler, og bruker knapt ris.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Så heftig kan også skreimiddagen bli
Dagens rett
Stekt skrei med posjert egg og pancetta

Så heftig kan også skreimiddagen bli

Posjert egg og pancetta løfter det faste torskekjøttet til nye høyder.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Lag dette på søndag - og kanskje har du fortsatt rester etter julematen
Dagens rett
Ertesuppe

Lag dette på søndag - og kanskje har du fortsatt rester etter julematen

Ertesuppe med kjøttrester er skikkelig kraftkost, men ikke mektigere enn at den er innafor i januar. Ikke minst er den svært lettlaget.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slik skal en Jameson med ingefærøl smake
Ukens drink

Slik skal en Jameson med ingefærøl smake

Whisky og ingefærøl er som skapt for vinteren. Her serverer vi én av dem med den som for mange er selveste Irish Whiskey.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem
+

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem

Koreanske Jiho Kim foretrekker å beskrive sitt kjøkken som globalt. Som også er veldig representativt for smeltedigelen New York. På toppen av det hele bruker han betegnelsen omakase, men følger ingen sushi-regler, og bruker knapt ris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Så heftig kan også skreimiddagen bli
Dagens rett
Stekt skrei med posjert egg og pancetta

Så heftig kan også skreimiddagen bli

Posjert egg og pancetta løfter det faste torskekjøttet til nye høyder.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her er din guide til vin med lite sukker og lite kalorier
Guide
Vin med lite sukker og kalorier

Her er din guide til vin med lite sukker og lite kalorier

Etterspørselen etter viner med lite sukker og alkohol er stor, men ønsker du å gå ned i vekt er mengden like viktig

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Slik velger du vin til sushi
Mat og vin i kombinasjon

Slik velger du vin til sushi

Sushi har sarte smaker og det er den delikate råvaren som spiller hovedrollen, dette gjør vinvalget både enkelt og komplisert.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Smak hundrevis av viner på Rieslingmessen 2025
Matkurs og vinkurs
Vinmesse 07. mai i Oslo

Smak hundrevis av viner på Rieslingmessen 2025

Bli med på en smakfull vinopplevelse hvor du får smake viner fra noen av verdens beste rieslingprodusenter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Lag dette på søndag - og kanskje har du fortsatt rester etter julematen
Dagens rett
Ertesuppe

Lag dette på søndag - og kanskje har du fortsatt rester etter julematen

Ertesuppe med kjøttrester er skikkelig kraftkost, men ikke mektigere enn at den er innafor i januar. Ikke minst er den svært lettlaget.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her