Nye hvitviner "utenfor allfarvei" i september 2009

På toppen av listen over nye hvitvinsbekjentskaper ligger en imponerende såkalt oransjevin, som er vin laget på en ytterst tradisjonell måte. Det er særlig den mange måneders lange skallkontakten som gir vinen både farge og særpreg og som skiller slik vin
Redaksjonen
04 September 2009 - 15:49

Her kan du foreta bestilling blant testens produkter tilgjengelig på polet

Alle priser er Vinmonopolet priser, pr 1. september 2009. Apéritif tar forbehold om feil i prisopplysningene.

Vi gjør oppmerksom på at vareprisen i de røde bestillingslenkene under produktene reflekterer den til enhver tid gjeldende utsalgspris. Prisene oppgitt i testens varetekst er den pris som produktet hadde ved publisering av testen.

Nye hvitviner "utenfor allfarvei"

÷ (92p)
La Stoppa Ageno 2005
Az. Vitivinicola La Stoppa
Italia - Emilia Romagna
80359 VSD - kr 237,00 (75cl)
Basisutvalg (Hovedsortiment)
Vinum
Farge og duft: Oransje. Flott duft, rik og kompleks med syltet aprikos, eple og kvede, veldig parfymert og intens.
Smak: Svært fyldig anslag, veldig frisk og god med stor rik frukt, masse skallpreg utover, god bitterhet omtrent som tanniner mot slutten, sitter utrolig lenge. (2005)
Bruksområde: Lyst kjøtt, også lam.
Vurdering: En svært spennende hvitvin som kan brukes som alternativ til rødvin. Vil utvikle seg videre i minst sju-åtte år. Bør dekanteres i dag. Meget godt kjøp. (2005)
Laget av: 60% Malvasia Candia Aromatica, 40% Ortrugo/Trebbiano
Alkoholinnhold: 12,5% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: 12 md. fatlagring for 50% av vinen, 24 md. flaskemodning før salg
Bestill her:

÷ (91p)
Montagnola Morasso Timorasso 2007
Donatella Giannotti
Italia - Piemonte
80302 Vectura - kr 169,10 (75cl)
Basisutvalg (Fullsortiment)
Farge og duft: Gullgrønn. Flott moden rik duft med noe petroleum, våt stein, søte frukttoner, syltet sitrus.
Smak: Fruktig og kraftig anslag, veldig god syre, fin sødme, god fylde, masse sitrus utover, sitter utrolig lenge med flott tørrhet og mye aprikos- og sitrusskall i finishen. (2007)
Bruksområde: Rike retter med hummer eller lyst kjøtt.
Vurdering: En imponerende vin som vil utvikle seg videre i minst 10 år. Meget godt kjøp. (2007)
Laget av: 100% Timorasso
Alkoholinnhold: 13,5% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: 6-7 md. fatlagring for 35% av vinen, min. 4 md. flaskemodning før salg
Bestill her:

÷ (91p)
Juliusspital Iphöfer Julius-Echter-Berg Silvaner Spl.Tr. GG 2008
Weingut Juliusspital
Tyskland - Franken
80358 VSD - kr 187,00 (75cl)
Basisutvalg (Fullsortiment)
Record Vinimport
Farge og duft: Gullgrønn. Rik nærmest fet duft med søte/overmodne tropiske frukter, aprikos, mango, smør, mineraler som våt stein, fet lime.
Smak: Stor fylde i anslaget, flott syre, tørker fint utover, svært stofflig med stor mineral- og druefedme, mye lime, særlig i form av skall, også en del grapefrukt, sitter usedvanlig lenge og god med mye sitrusskall. (2008)
Bruksområde: Rike retter med sjømat eller lyst kjøtt.
Vurdering: En stor og rik vin som er veldig åpen allerede, men som vil utvikle seg videre i minst 12 år. 91 p (2008)
Laget av: 100% Silvaner
Alkoholinnhold: 14,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: 5 md. lagring i store brukte tyske eikefat, 2 md. flaskemodning før salg
Bestill her:

÷ (90p)
Sauer Escherndorfer Lump Silvaner Spätlese Trocken 2008
Weingut Horst Sauer
Tyskland - Franken
62846 VSD - kr 182,90 (75cl)
Basisutvalg (Fullsortiment)
Terroir
Farge og duft: Gullgrønn. Elegant rik men samtidig slank og syrefrisk duft med en del urter, mineraler, lime.
Smak: Friskt anslag, veldig frisk stil men likevel god fylde, flott syre, tørker godt utover, sitter veldig lenge med masse urter, grønne frukter, lime og mineraler i finishen. (2008)
Bruksområde: Sjømat med fet saus.
Vurdering: En litt slankere versjon, som likevel vil utvikle seg videre i minst 10 år. Meget godt kjøp. 90 p (2008)
Laget av: 100% Silvaner
Alkoholinnhold: 13,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Ikke fat- eller flaskemodnet før salg
Bestill her:

÷ (90p)
Princic Ribolla Gialla 2004
Dario Princic
Italia - Friuli-Venezia Giulia
10572 Vectura - kr 320,00 (75cl)
Basisutvalg (Fullsortiment)
Farge og duft: Oransje. Flott duft, stor og rik med masse frukt særlig aprikoser og fruktskrell.
Smak: Følger duften, veldig deilig syre som balanseres av rik og god frukt, sitter veldig lenge med flott bitterhet i finishen. (2004)
Bruksområde: Lyst kjøtt, gjerne krydret.
Vurdering: En spennende vin som gjerne kan dekanteres og som vil utvikle seg videre i minst fem-seks år - trolig lengre. Godt kjøp. (2004)
Laget av: 100% Ribolla Gialla
Alkoholinnhold: 13,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: 24 md. lagring i store eikefat, 3 års flaskemodning før salg
Bestill her:

+ (87p)
Chancenard Côtes du Jura Blanc 2008
Caveau Chancenard
Frankrike - Jura
80300 Vectura - kr 118,00 (75cl)
Basisutvalg (Fullsortiment)
Gavin
Farge og duft: Lys gulgrønn.Modne aprikoser samt andre søte frukter og mineraler.
Smak: Bløtt anslag, rund frukt, men veldig bra syre som gir god tørrhet i finishen, men god nok fylde til å balansere syren, sitter lenge med en del særpreg i finishen. (2008)
Bruksområde: Fisk eller lyst kjøtt med saus.
Vurdering: En særpreget vin for de neste fire-fem årene. Meget godt kjøp. (2008)
Laget av: 100% Chardonnay
Alkoholinnhold: 12,5% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Ikke fat- eller flaskemodnet før salg
Bestill her:

+ (87p)
Pazo de Marinan 2008
Adega Tapias
Spania - Monterrei
80357 VSD - kr 125,00 (75cl)
Basisutvalg (Fullsortiment)
SagaWine
Farge og duft: Lys gulgrønn. Frisk mineralsk duft med noe urter og grønne frukter.
Smak: Fruktig anslag, god frukt, fin syre, god munnfølelse, sitter godt. (2008)
Bruksområde: Allround sjømat.
Vurdering: En deilig tørr vin på den slanke siden. Tåler fint fem år. Meget godt kjøp. (2008)
Laget av: 80% Godello, 20% Treixadura
Alkoholinnhold: 12,5% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Ikke fatlagret, 1-2 md. flaskemodning før salg
Bestill her:

+ (87p)
Valdesil Godello 2007
Bodegas Valdesil
Spania - Valdeorras
80303 VSD - kr 139,20 (75cl)
Basisutvalg (Fullsortiment)
SagaWine
Farge og duft: Gulgrønn. Tiltalende fruktig duft med noe grønne toner.
Smak: Fruktig anslag, ganske fyldig med veldig god syre, rik og god med deilig frukt, sitter lenge med en del særpreg i finishen. (2007)
Bruksområde: Rike sjømatretter.
Vurdering: En god vin for de neste fem årene. Meget godt kjøp. (2007)
Laget av: 100% Godello
Alkoholinnhold: 13,5% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Ikke fatlagret, 3 md. flaskemodning før salg
Bestill her:

+ (87p)
Argyros Assyrtiko 2008
Argyros
Hellas - Santorini
80301 Vectura - kr 158,00 (75cl)
Basisutvalg (Fullsortiment)
Cork Wines & Spirits
Farge og duft: Lys gulgrønn. Fin duft, særpreget med grønne toner, blomster og mineraler.
Smak: Fruktig anslag, veldig god syre, tørker godt mot slutten, en del mineraler, lime og grønnpreg, også mye frukt, i finishen. (2008)
Bruksområde: Sjømat med saus.
Vurdering: En flott vin som vil utvikle seg videre i minst fem år. Meget godt kjøp. (2008)
Laget av: 100% Assyrtiko
Alkoholinnhold: 13,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Ikke fatlagret, 2-3 md. flaskemodning før salg
Bestill her:

(86p)
Xarmant Txakoli 2008
Arabako Txakolina
Spania - Arabakotxakolina Txakoli de Álava
80356 VSD - kr 129,90 (75cl)
Basisutvalg (Hovedsortiment)
Best Buys International
Farge og duft: Gulgrønn. God mineralsk duft, ganske rik frukt.
Smak: Veldig fruktig anslag, frisk og god med fine syrer, tørker en del utover, masse sitrussyrlighet i finishen. (2008)
Bruksområde: Fet mat.
Vurdering: En særpreget vin for de neste tre årene. Meget godt kjøp. (2008)
Laget av: 80% Hondarribi Zuri, 7% Petit Courbu, 7% Petit Manseng, 6% Gros Manseng
Alkoholinnhold: 11,5% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Ikke fatlagret, 3 md. flaskemodning før salg
Bestill her:

(84p)
Juliusspital Würzburger Silvaner Kabinett Trocken 2008
Weingut Juliusspital
Tyskland - Franken
80305 VSD - kr 128,00 (75cl)
Basisutvalg (Grunnsortiment)
Record Vinimport
Farge og duft: Lys gulgrønn. Slank, lett urtepreget duft, smådelikat.
Smak: Fruktig anslag, lett sødme, følger duften, frisk stil, fruktig karakter, noe krydder/urter i finishen. (2008)
Bruksområde: Aperitiff, salater, sandwich.
Vurdering: En frisk og god vin for de neste to årene. Godt kjøp. 84 p (2008)
Laget av: 100% Silvaner
Alkoholinnhold: 12,5% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: 5 md. lagring i store brukte tyske eikefat, 2 md. flaskemodning før salg
Bestill her:

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Japansk-peruansk fusion sprer seg
+

Japansk-peruansk fusion sprer seg

Det pikante søramerikanske fusionkjøkkenet nikkei blander peruanske råvarer med japansk knowhow. På Issei i København har den tidlige sushikokken Christian Paradisi kastet seg over sjangeren og setter opp filialer flere steder i verden.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Her finner du siste utgave av Apéritif magasin
+

Her finner du siste utgave av Apéritif magasin

Som vanlig er vi innom alt fra fjerne til nære himmelstrøk, fra det sterke til det svakere, med og uten bobler, men alltid med fokus på bærekraft.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Her er løsningen på helgens fiskemåltid: Helgrillet steinbitbilet
Dagens rett

Her er løsningen på helgens fiskemåltid: Helgrillet steinbitbilet

Å steke en stor fiskefilet som den av steinbit hel, er perfekt på grillen. Ekstra godt blir det med ratatouille til.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Spareribsene hurtigmarinerer du slik
Dagens rett

Spareribsene hurtigmarinerer du slik

Spareribs kan være på tallerkenen etter 20 minutter om du velger denne hurtigløsningen. fornøyd.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Japansk-peruansk fusion sprer seg
+

Japansk-peruansk fusion sprer seg

Det pikante søramerikanske fusionkjøkkenet nikkei blander peruanske råvarer med japansk knowhow. På Issei i København har den tidlige sushikokken Christian Paradisi kastet seg over sjangeren og setter opp filialer flere steder i verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Her finner du siste utgave av Apéritif magasin
+

Her finner du siste utgave av Apéritif magasin

Som vanlig er vi innom alt fra fjerne til nære himmelstrøk, fra det sterke til det svakere, med og uten bobler, men alltid med fokus på bærekraft.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her finner du alle de digitale utgavene av magasinet Aperitif
+
Klubb

Her finner du alle de digitale utgavene av magasinet Aperitif

Siden magasinet Aperitif er en del av medlemskapet i Mat- og vinklubben, har vi samlet alle lenkene til de ulike utgavene nedenfor.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Prøv denne vrien på fredagsbiffen. Du blir ikke skuffet
Dagens rett
Asiatiske biffspyd

Prøv denne vrien på fredagsbiffen. Du blir ikke skuffet

Disse asiatiskinspirerte biffspydene gir en knallavslutning på uka. Prøv denne superenkle oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Denne wokretten kan lages med eller uten kjøtt
Dagens rett

Denne wokretten kan lages med eller uten kjøtt

Å woke maten byr på store valgmuligheter. Også om kjøtt skal være med blant ingrediensene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Her er løsningen på helgens fiskemåltid: Helgrillet steinbitbilet
Dagens rett

Her er løsningen på helgens fiskemåltid: Helgrillet steinbitbilet

Å steke en stor fiskefilet som den av steinbit hel, er perfekt på grillen. Ekstra godt blir det med ratatouille til.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her