Drikke
Nyhetene på polet juli 2012 – Øvrige produkter

Nyhetene på polet juli 2012 – Øvrige produkter

Aase E. Jacobsen
06 Juli 2012 - 11:11

De 69 nyhetene domineres av alt for mange kommersielle produkter. De få lyspunktene består altså av et par knusktørre champagner som gir ekstra godt valuta for pengene. Dessuten en håndfull viner fra Loire som tetter noen hull i basissortimentet. Og som vanlig er det noen spennende nye tilskudd til det stadig voksende ølsortimentet, en god rom og et norsk brennevin som er en flott utfordrer til calvados.

Blant de røde vinene er det likevel er par positive forhold, nemlig en god boksvin fra Piemonte og en vellykket rioja gran reserva.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Slik ble testen gjennomført
Nyhetene som er i salg fra og med 7. juli 2012 er smakt av Aase E. Jacobsen i forbindelse med Vinmonopolets presentasjon.
 
Alle priser er Vinmonopolets utsalgspriser pr 1. juli 2012. Apéritif tar forbehold om eventuelle feil i priser og varenumre.
 
Her finner du samtlige nyheter i basisutvalget juli 2012. Disse produktene kan også bestilles direkte fra denne linken samt fra egen link under hvert produkt i testen.

Kataloger
Fra og med juli 2011 får du ikke lenger produktkataloger i polets utsalg. Kun et låneeksemplar av totalkatalogen er tigjengelig for deg som kunde.
 
Apéritif gir deg likevel mulighet til å laste ned denne totale produktkatalogen - samt flere av polets ulike oversikter:
 
Tidligere lister finner du her (klikk)

Her kan du foreta bestilling blant testens produkter tilgjengelig på polet

Alle priser er Vinmonopolets priser, pr 1. juli 2012. Apéritif tar forbehold om feil i prisopplysningene.

Vi gjør oppmerksom på at vareprisen i de røde bestillingslenkene under produktene reflekterer den til enhver tid gjeldende utsalgspris. Prisene oppgitt i
testens varetekst er den pris som produktet hadde ved publisering av testen.

Calvados

86p

Doz de Dauzanges Calvados VS
Birkedal Hartmann
Frankrike - Calvados
98175 VSD - kr 193,90 (35cl)
Basisutvalg, kategori 4
Birkedal Hartmann Norway
Farge og duft: Gyllenbrun. Litt tropisk preg på frukten, søte epler, fat.
Smak: Fyldig anslag, god frukt, en del fat, noe sødme, litt rustikk stil, i positiv forstand, varm finish med noe fjøspreg. (UÅ)
Bruksområde: Avec.
Vurdering: En god calvados. (UÅ)
Laget av: 100% epler
Alkoholinnhold: 40,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Tradisjonell dobbeltdestillasjon av gjæret eplemost, deretter minst 2 års lagring i eikefat.
Bestill her:

Rom

90p

La Mauny Rhum Vieux Agricole VO
La Mauny
Martinique
98152 Inter Logistikk - kr 395,90 (70cl)
Basisutvalg, kategori 6
Bakken V&G
Farge og duft: Gyllenbrun. Fin elegant duft med dempet sukkerpreg, fine fattoner, blomster.
Smak: Fyldig anslag, god syre, frisk utover, bra fruktighet, fint fatpreg, god tørrhet, sitter godt, veldig lang ettersmak med bra kompleksitet. (UÅ)
Bruksområde: Avec, drinker.
Vurdering: En flott rom. (UÅ)
Laget av: Sukkerrør
Alkoholinnhold: 40,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Sukkerrørsaft gjærer i store åpne kar, destilleres deretter i kolonneapparater før lagring i minimum 3 år i eikefat.
Bestill her:

Annet brennevin

80p

Hot n'Sweet Soft Licorice
Strandgaarden
Danmark
93087 Cuveco - kr 159,90 (50cl)
Basisutvalg, kategori 6
Stenberg & Blom
Farge og duft: Brun. Intenst og søtt lakrispreg.
Smak: Sødmefylt anslag, søt lakris som i twistposten, også litt sjokolade, søt finish. (UÅ)
Bruksområde: Shots.
Vurdering: Sikkert populært blant de yngste. Veldig søt, men likevel god og ren lakrissmak. (UÅ)
Laget av: Melasse vodka, sukker, lakris, aroma, glukosesirup, vann
Alkoholinnhold: 16,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Tradisjonell produksjonsprosess med bl.a. blanding av bestanddeler.
Bestill her:
FIXME: not implemented embed type for object type bottle: <embed CLASS="embedded_bottle" VIEW="embed-inline" SIZE="original" OBJECT_ID="279608" CUSTOM:OLDWIDTH="" CUSTOM:OLDHEIGHT="" CUSTOM:BOTTLEVIEW="">

76p

Bacardi Grand Melón
Bacardi
Spania
93157 Vectura - kr 319,90 (70cl)
Basisutvalg, kategori 6
Bacardi Norway
Farge og duft: Klar. Mye tyggis i duften.
Smak: Følger duften, varm og syrefrisk finish, men veldig kunstig. (UÅ)
Bruksområde: Over is.
Vurdering: En veldig kunstig smakstilsatt rom. (UÅ)
Laget av: Rom, vann, sukker, naturlig smakstilsetning
Alkoholinnhold: 32,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Rom destilleres tradisjonelt før blanding av bestanddeler og tilsetting av naturlig vannmelonekstrakt.
Bestill her:

74p

Vikingfjord Ice Shot Mint
Arcus
Norge
98222 Vectura - kr 200,90 (70cl)
Basisutvalg, kategori 6
Oplandske Spritfabrik
Farge og duft: Klar. Mentholatum rett og slett.
Smak: Sødmefylt anslag, veldig myntepreget, for mye tannkrem, lammer nesten munnen. (UÅ)
Bruksområde: Si det.
Vurdering: Alternativ til tannkrem. (UÅ)
Laget av: Potetsprit, norsk brevann, aroma
Alkoholinnhold: 20,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Tradisjonell destillasjon i kolonneapparater, blanding av bestanddeler.
Bestill her:

Sherry

85p

Williams & Humbert Collection Fino Very Dry
Williams & Humbert
Spania - Manzanilla
10435 VSD - kr 105,50 (37,5cl)
Basisutvalg, kategori 5
Strøm
Farge og duft: Lys gulgrønn. Frisk duft med fine limetoner, brød, grønne epler.
Smak: Fruktig anslag, følger duften, fin om enn ikke uttalt syre, god tørrhet, god fedme, sitter godt, lang ettersmak med en del gjærbakst og nøtter. (UÅ)
Bruksområde: Tapas, umami-dominert mat som mild kinesisk mat.
Vurdering: En god fino. Godt kjøp. (UÅ)
Laget av: 100% Palomino
Alkoholinnhold: 15,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Gjæret temperaturkontrollert ved 24 °C i ståltanker, gjennomgått delvis malolaktisk gjæring, lagret 48 md. i et solera-system.
Bestill her:

Fruktbrennevin

87p

Sørlandsk Fruktbrennevin
Agder Brenneri/ KG Puntervold
Norge
98202 Vectura - kr 225,40 (35cl)
Basisutvalg, kategori 3
K.G. Puntervold
Farge og duft: Gyllen. God fruktig epleduft, fint fatpreg.
Smak: Fyldig anslag, god viskositet, god tørrhet utover, frisk lang ettersmak. (UÅ)
Bruksområde: Avec, drinker.
Vurdering: Et godt norsk alternativ til calvados. Mye tørrere enn de fleste franske utgavene. (UÅ)
Laget av: 80% epler, 10% kirsebær, 10% solbær
Alkoholinnhold: 40,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Knusing med påfølgende gjæring av fruktsaften før tradisjonell destillering, minimum 2 års lagring i franske eikefat (lagringsstyrke: 65 % vol.), ikke kuldefiltrert eller tilsatt sukker før tapping.
Bestill her:

85p

Lierdrammen Eple
Egge Gård
Norge
98195 Vectura - kr 220,50 (35cl)
Basisutvalg, kategori 6
Egge Gård
Farge og duft: Veldig lys gul. Frisk lett duft av epler.
Smak: Tørr frisk start, god frukt, frisk og god finish med noe eplesødme. (UÅ)
Bruksområde: Drinker, snaps.
Vurdering: En frisk og lett snaps. (UÅ)
Laget av: 100% epler
Alkoholinnhold: 40,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Kverning og pressing av eplene uten bruk av tilsetningsstoffer, tradisjonell destillasjon av gjæret eplesaft, ligget på stålfat inntil tapping.
Bestill her:

Fruktvin

87p

Nøgne Ø Junmai Sake
Nøgne Ø
Norge
52870 Vectura - kr 98,30 (35cl)
Basisutvalg, kategori 5
Nøgne Ø
Farge og duft: Gulgrønn. Modne gule frukter, litt bakst.
Smak: Sødmefylt anslag, god munnfølelse, god syre, godt rispreg, sitter godt utover, lang ettersmak. (UÅ)
Bruksområde: Sushi med full pakke, umami-dominert mat med styrke, ellers vanskelige smaker.
Vurdering: En vellaget sake. Meget godt kjøp. (UÅ)
Laget av: Ris
Alkoholinnhold: 16,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Vann, ris og koji blandes og gjæres ved lav temperatur i flere uker, flyttes til sil-poser for pressing, deretter tilsettes vann for alkoholreduksjon, pastauriseres før tapping.
Bestill her:

82p

Liersider Stille
Egge Gård
Norge
96247 Vectura - kr 114,10 (75cl)
Basisutvalg, kategori 6
Egge Gård
Farge og duft: Gullgul. God eplefruktig duft med fin siderkarakter.
Smak: Fruktig anslag, fin eplesødme god tørrhet, god munnfølelse, frisk finish. (UÅ)
Bruksområde: Lyst kjøtt.
Vurdering: Et godt tørt alternativ til druevin. (UÅ)
Laget av: 100% epler
Alkoholinnhold: 7,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Tradisjonell gjæring av most fra Aroma-epler i ståltanker, tappet ulagret.
Bestill her:

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico
Ukens kake

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico

Etter at den er stekt dynkes den med tre typer melk, kremfløte og to typer kondensert melk. Vi nøyer oss med en , den usøtede Viking-melka.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas
+

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas

Svinekjøtt stekt i smult i kopperkjele er utgangspunktet for en av Mexicos mest populære retter, carnitas, som også er kåret til verdens sjette beste gatemat. Det vanligste er å spise dem som tacos.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren
+
Godbiter i pollisten

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren

Denne vinen har allerede dokumentert sitt store lagringspotensial.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist
+

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist

Blant levende planter og grønn vegetasjon malt på veggene i restauranten Rosetta i Mexico by, serveres retter av Elena Reygadas, utnevnt til The World’s Best Female Chef 2023 av The World’s 50 Best Restaurants. Men det er ikke en vegetarrestaurant.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico
Ukens kake

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico

Etter at den er stekt dynkes den med tre typer melk, kremfløte og to typer kondensert melk. Vi nøyer oss med en , den usøtede Viking-melka.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas
+

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas

Svinekjøtt stekt i smult i kopperkjele er utgangspunktet for en av Mexicos mest populære retter, carnitas, som også er kåret til verdens sjette beste gatemat. Det vanligste er å spise dem som tacos.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Med disse grillspydene får du en helt annen smaksopplevelse
Dagens rett

Med disse grillspydene får du en helt annen smaksopplevelse

San Jeok er en veldig tradisjonsrik koreansk rett som passer utmerket også i et grillmåltid her til lands.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Stekt asparges med nøtter kan serveres alene eller som tilbehør
Dagens rett

Stekt asparges med nøtter kan serveres alene eller som tilbehør

Nå er aspargesen blitt så tilgjengelig og rimelig, at du fint kan la den spille hovedrollen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 24. mai

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter

Gi helgen en pangstart – med 4 deilige viner og 4 småretter i perfekt harmoni, guidet av en førsteklasses lærer gjennom hele kvelden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren
+
Godbiter i pollisten

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren

Denne vinen har allerede dokumentert sitt store lagringspotensial.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her