Mat

Pinnekjøtt oppskrifter

Pinnekjøtt er enklere enn du tror

Pinnekjøtt er enklere enn du tror

Det er absolutt ingen grunn til å være redd for å lage pinnekjøtt hjemme, for det lager seg nesten selv.
01 Desember 2020 - 08:00

Pinnekjøttet må rett nok vannes ut over natten, men når du først har fått det i kjelen kan du overlate det til seg selv i minst to timer mens det småputrer på komfyren.

Én gang skal være den første

Har du ikke prøvd det før, så er det på tide. Lag pinnekjøtt til middag, om ikke i dag så kanskje i morgen? Det er faktisk enklere mye enn du tror.

Pinnekjøttradisjonen var opprinnelig knyttet til kyst-Norge, men i de siste tiårene har smaken på denne delikatessen spredt seg utover hele landet. Men pinnekjøtt på julaften er for mange fortsatt utenkelig. 

Dette drikker du til pinnekjøtt

Noen har gjort pinnekjøtt til tradisjon på nyttårsaften, mens andre nyter sine saueribber både før og i jula.

Røykt eller urøykt pinnekjøtt

Du kan jo lurer på hvorfor vi fortsatt spiser fårekjøtt som er saltet og tørket i uker og måneder, nå som vi har så god tilgang på ferskt og fryst kjøtt, og sågar enorme lager av det samme.

Ekstra godt pinnekjøtt tilbereder du slik

Svaret er enkelt: Den gamle konserveringsmåten gjør ikke bare kjøttet mer holdbart, det har en meget smakfull bivirkning. I løpet av modningen utvikler kjøttet en helt unik smak, aroma og konsistens som er avhengighetsdannende.

Stadig flere oppdager gleden ved å lage sitt eget pinnekjøtt. Det er såre enkelt, men husk å starte et par måneder før det skal spises.

Lag ditt eget pinnekjøtt og vossakorv 

Enkelt og greit

Beregn ca. 350 g per person

Pinnekjøttet må vannes ut i rikelig med kaldt vann i minst to døgn, bytt vann én gang.

Du trenger en vid kjele, trepinner, en metallrist (eller granbar for den dristige) og selvsagt pinnekjøtt.

Legg bjørkepinner (uten bark) eller en metallrist i bunnen av en kasserolle. Fyll på vann slik at det står i høyde med risten/toppen av pinnene. Legg kjøttbitene på kryss og tvers over. Kok under lokk til kjøttet enkelt løsner fra bena (minst 2 timer - gjerne mer). Pass nøye på at kjelen ikke koker tørr, tilsett mer vann ved behov!

Mange liker å gjøre pinnekjøttet crispy i stekeovnen før servering. Legg pinnekjøttet på rist over i en langpanne dekket med folie (for å samle opp det som drypper) og sett det høyt i ovnen på sterk varme eller under grillen i ca. 5 minutter. Pass på, det går fort med grill.

Pinnekjøttet serveres på varme tallerkener, gjerne med grove julepølser eller vossakorv, kålrotstappe , sjy, kokte poteter og sennep. Noen synes sågar at tyttebærsyltetøy hører med. Alt er lov.

Tips: Pølsene kan dampe med pinnekjøttet de siste 15-20 minuttene.

På de neste sidene finner du flere oppskrifter med pinnekjøtt, både klassiske og mer eksotiske smaker og ikke minst med restene

Flere gode oppskrifter med pinnekjøtt

 
 
 
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Soløye er trolig verdens raskeste middag
Dagens rett

Soløye er trolig verdens raskeste middag

Ikke bare er dette raskt å lage, men også knakende godt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

By på en nydelig rett med breiflabb i dag
Dagens rett

By på en nydelig rett med breiflabb i dag

Det er sausen som gjør susen i denne oppskriften. Den gode smaken av søt sitrus matcher breiflabbens hummeraktige karakter veldig godt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Dette er en søndagsmiddag å glede seg til
Dagens rett
Posjert kylling med rotfrukter og urtesaus

Dette er en søndagsmiddag å glede seg til

Saftig kyllingkjøtt som «svømmer» på en seng av ferske smakfulle rotgrønnsaker er velegnet til å samle familien til en høstlig søndagsmiddag.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Liker ikke likør? Da har du ikke smakt denne drinken
Ukens drink

Liker ikke likør? Da har du ikke smakt denne drinken

Likør er en viktig ingrediens i mange drinker. I denne uhyre lettlagde oppskriften spiller den dessuten hovedrollen.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Soløye er trolig verdens raskeste middag
Dagens rett

Soløye er trolig verdens raskeste middag

Ikke bare er dette raskt å lage, men også knakende godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

By på en nydelig rett med breiflabb i dag
Dagens rett

By på en nydelig rett med breiflabb i dag

Det er sausen som gjør susen i denne oppskriften. Den gode smaken av søt sitrus matcher breiflabbens hummeraktige karakter veldig godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Tenk om alle rimelige bordeauxer hadde vært så god som denne
+
Ukens vin

Tenk om alle rimelige bordeauxer hadde vært så god som denne

For denne spanske vinen som kun koster 194 kroner, er laget av primært bordeauxdruer og er riktig så vellykket.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Med denne får du en solid smak av Nord-Rhône for en liten sum
+
Godbiter i pollisten

Med denne får du en solid smak av Nord-Rhône for en liten sum

Fra samme produsent kommer også strålende utgaver fra de beste terroirene i Nord-Rhône.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Sjeldent møte med norsk vinmaker
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo

Sjeldent møte med norsk vinmaker

Den 05. november får du servert spennende historier og 7 viner fra den norske vinimportøren og vinmakeren som har fått høyest mulig utmerkelse i Italia.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Dette er en søndagsmiddag å glede seg til
Dagens rett
Posjert kylling med rotfrukter og urtesaus

Dette er en søndagsmiddag å glede seg til

Saftig kyllingkjøtt som «svømmer» på en seng av ferske smakfulle rotgrønnsaker er velegnet til å samle familien til en høstlig søndagsmiddag.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her