Drikke
Portvin til jul

Portvin til jul

Denne høsten har bydd på mye god portvin til gode priser. Disse er fortsatt tilgjengelig.
Aase E. Jacobsen
27 November 2013 - 11:50

Nå kan du gratis få godbiter i pollisten som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Ikke uventet ble Graham’s 2007 raskt utsolgt da prisen ble satt ned, riktignok bare med noen tiere, tidligere i høst. Kombinasjonen av noe av det beste som er å få fra den kanten og en veldig god årgang, gjorde sitt.

Lås kjellerdøra

Det finnes imidlertid fortsatt noe få flasker igjen av Graham's Vintage Port 2011 (8198). Denne blodferske portvinen er det bare å putte raskt i kjelleren. Og låse døra. Ikke for det, den smaker fantastisk i dag på grunn av sin lekre frukt.

2011 anses å være i særklasse når det gjelder vintage portvin. Året da alt klaffet.

Deklarert eller ei

Quinta do Vesuvio Vintage Port 2006 (57803)er en god erstatning, men den er snart utsolgt den også. Smith Woodhouse Vintage 2000 (41900)er det mye mer av, og kvaliteten er bare marginalt «svakere». Det du får på kjøpet er noen flere års modning, hvilket er godt å ta med seg når det gjelder vintage portvin. Begge har svært god holdbarhet.

Mens både 2011, 2007 og 2000 er «offisielle» årganger for portvin, ble ikke 2006 deklarert. Men mange portvinshus har likevel laget vintage fra dette året. Og Quinta do Vesuvios er altså ekstra vellykket.

Les mer om portvin

Men vintage portvin bør helst ligge lenge i kjelleren for å vise sitt fulle potensial.

Familieklenodier

Et alternativ er derfor å gå for late bottled vintage som nesten alltid byr på svært mye vin for pengene.

Gode late bottled vintage-viner finner du her

Eller ved å gå i den helt motsatte enden av skalaen, nemlig vellagret portvin. En av de morsomste portvinene som kom i salg denne høsten, er Wine & Soul 5G Very Old Port (6987). En blanding av portvin fra 1880 til 1896 og dermed en historisk vin.

5G står for fem generasjoner og representerer en tradisjon i den kjente portvinsfamilien Borges. Dette er rett og slett familieklenodiene vi inviteres til å ta del i.

Eldst og dyrest

Så gammel portvin er stort sett forbeholdt auksjoner. Under den første vinauksjonen i Vinmonopolets historie ble det tilbudt portvin tilbake til ca 1815, med et utbud på 19.000 kroner. I øyeblikket er ikke tilslaget bekreftet. Men Krohns 1935 gikk i hvert fall for 3.400. At slik vin er sjelden, reflekteres også i prisen for 5G. Selv om det ikke er riktig å sammenligne portvin av typen vintage med tawny, er 5G likevel et godt kjøp.

Den dyreste portvinen som noensinne har vært i bestillingsutvalget er Quinta do Vallado Adelaide Tributa (4484). Innholdet er fra 1866, og den er tappet i en luksuriøs krystallkaraffel, omtrent som en eksklusiv cognac.

40 år i fat

Jeg kan dessverre ikke si noe om hvorvidt innholdets kvalitet står i forhold til prisen, men jeg har smakt «lillebroren», Quinta do Vallado 20 YO Tawny (8885), som er en svært velkomponert tawny.

En annen raritet i portvinsverdenen er gammel hvit portvin. J.H. Andresen 40 YO White Port (9410)har etter 40 år i fat utviklet de typiske ranciotonene som kan sammenlignes med gammelt lær og tørt trevirke. En svært kompleks vin som må nytes med andakt.

Mer og mer tørt

Portvinslandet - Douro-dalen – har en annen historisk styrke og det er det store mangfoldet av druesorter. Og mye gammelt plantemateriale, ofte er det snakk om langt over hundre år gamle vinstokker.

Siden etterspørselen etter portvin er på vikende front, ender stadig mer av druemateriealet opp som tørr rødvin.

Les mer om de tørre Douro-vinene

Wine & Soul Quinta da Manoella VV 2011 (8802)er en av de mer imponerende utgavene. En kraftpakke som på samme måte som sine søte frender har et langt liv foran seg. Denne skal for øvrig inneholde et trettitalls forskjellige druesorter.

 
Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 

Portvin

Rødvin

Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som e-post:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på godbiter i pollisten en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis. Les mer her (klikk) og bli abonnent.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Bruk restene fra søndagsmiddagen - det blir kjempegodt
Dagens rett

Bruk restene fra søndagsmiddagen - det blir kjempegodt

Det er ikke så vanlig å bruke lam i pastaretter, men at det er en god ide, er dagens nudeloppskrift inspirert av Øst-Asia, et godt bevis på.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Har skapt moderne vinhistorie av historiske viner
+

Har skapt moderne vinhistorie av historiske viner

Å skape det nye Napa Valley gjennom fem oppkjøp i løpet av to år, er en storstilt ambisjon, men Carlton McCoy og Lawrence Wine Estates er på god vei. Den største omveltningen er i vinmarkene som alle nå dyrkes biodynamisk.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

En klassisk lammestek blir alltid vellykket
Dagens rett

En klassisk lammestek blir alltid vellykket

Mens lammesesongen fortsatt er på topp, benytter vi en hver mulighet til å lage det beste av denne råvaren. Nemlig lammestek.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Nå er sesongen startet: Slik koker du lutefisk
Dagens rett

Nå er sesongen startet: Slik koker du lutefisk

Strever du med lutefiskkokingen? Med denne oppskriften blir resultatet perfekt.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Bruk restene fra søndagsmiddagen - det blir kjempegodt
Dagens rett

Bruk restene fra søndagsmiddagen - det blir kjempegodt

Det er ikke så vanlig å bruke lam i pastaretter, men at det er en god ide, er dagens nudeloppskrift inspirert av Øst-Asia, et godt bevis på.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Har skapt moderne vinhistorie av historiske viner
+

Har skapt moderne vinhistorie av historiske viner

Å skape det nye Napa Valley gjennom fem oppkjøp i løpet av to år, er en storstilt ambisjon, men Carlton McCoy og Lawrence Wine Estates er på god vei. Den største omveltningen er i vinmarkene som alle nå dyrkes biodynamisk.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

To deilige brunelloer på et pol nær deg
+
Godbiter i pollisten

To deilige brunelloer på et pol nær deg

I basisutvalget finnes de faktisk to gode brunelloer fra to gode naboer og til supre priser. Så heldige er vi.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Du kan bare glede deg til å fylle glasset med denne
+
Ukens vin

Du kan bare glede deg til å fylle glasset med denne

Det er nå vi vil ha kjøttfulle rødviner fra Rhône. Og denne byr på utrolig god valuta for pengene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

By på en smaksrik tacograteng
Dagens rett

By på en smaksrik tacograteng

Denne retten er både smaksrik og lettlaget, og noe alle familiens medlemmer vil sette pris på. Oppskriften får du her.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

En klassisk lammestek blir alltid vellykket
Dagens rett

En klassisk lammestek blir alltid vellykket

Mens lammesesongen fortsatt er på topp, benytter vi en hver mulighet til å lage det beste av denne råvaren. Nemlig lammestek.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her