Prisgunstig toscaner

Når våren lurer rundt hjørnet, vekkes drømmene om sommer og sol. For å stimulere tankeflukten ytterligere, anbefaler vi denne uken en sjarmerende og anvendelig toscansk vin til under den magiske hundrelappen.

Aase Jacobsen Foto: Eva Brænd

Pater Sangiovese 2008 (34982) henter sine druer fra et lite område på Toscanas vestkyst. Morellino di Scansano heter DOC'et (denominazione de origine controllata), men Pater er likevel en såkalt IGT-vin, sikkert av byråkratiske årsaker. Uansett er forskjellen mellom kyststrøkene og det indre Toscana at vinene som begge steder hovedsakelig lages av sangiovesedruen i sine mange avarter, her ute blir rundere og bløtere. Men Pater har nok friskhet til å være så vel en god drikkevin som en perfekt matvin, særlig til alle typer lyst kjøtt, pasta og selvsagt antipasti som er italienernes svar på småretter eller tapas.

Fra makteliten
Duften byr på mye kirsebær noe fatkrydder i retning eukalyptus. Smaken er saftig med godt kirsebærpreg, bra fedme, fint fat- og krydderpreg mot slutten som også byr på syltete kirsebær. En veldig saftig og tiltalende vin og et meget godt kjøp i denne 2000-årgangen.

Produsent er Marchesi di Frescobaldi som er ikke bare en av Toscanas største jordeiere men også stor i europeisk målestokk med sine 700 hektar vinmarker fordelt på flere eiendommer i Toscana samt et salg på 6 millioner flasker vin. Frescobaldi-familien har dessuten helt siden 1300-tallet hatt stor innflytelse på italiensk kultur og vært en viktig brikke i makteliten. 

Motpoler
Huset lager i dag hele spekteret av viner fra topp cuvéer til mer dagligdagse viner. Pater Sangiovese er en hverdagsvin i øvre sjikt. Blant annet er deres riservavin Nipozzano Chianti Rúfina Riserva 2010 (34983) av høy kvalitet og dermed et godt kjøp. Den kommer fra det nordøstlige hjørnet av Toscana hvor DOC'et Chianti Rufina ligger. Her er det noe kjøligere enn i Chianti Classico, og vinene blir dermed ikke like sjenerøse som lenger sør. Men altså veldig klassiske og til mat er vinene herfra perfekte.

Frescobaldi dyreste viner er imidlertid to motpoler selv om de kommer fra samme eiendommen. Brunello'en Castelgiocondo Brunello di Montalcino Riserva 1995 (20096) som akkurat nå finnes i 1995-versjon har tilbrakt hele fire år i franske fat og er dermed en veldig tradisjonelt smakende vin, men likevel et luksuriøst og meget klassisk følge til rike viltretter, hvis du ikke heller vil spare den ennå noen år. Mer forførende smak og lettere å forsvare investeringen med får du hos Lamaione 2000 (45139) som er en ren merlotbasert vin fra dette tradisjonsrike slottet som for øvrig var et av de første til å tappe brunello i flasker. Det var imidlertid først i 1989 at Frescobaldi kjøpte eiendommen.

Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin på mobilen
Står du på Polet og ikke husker hva Ukens vin heter, kan du få det på tekstmelding på mobiltelefonen din. I samarbeid med Cellus AS tilbyr Apéritif deg det.

Slik gjør du:
1. Skriv: ukensvin (i ett ord)
2. Send denne tekstmeldingen til telefonnummer 1986
3. Etter sekunder får du Ukens vin på displayet.

Få Ukens vin fast tilsendt
1. Skriv: varsle ukensvin
2. Send denne tekstmeldingen til telefonnummer 1986
3. Du får Ukens vin sendt til din mobiltelefon hver uke. Hvis du på et senere tidspunkt ønsker å avslutte abonnementet, sender du kodeordet: Stopp ukensvin til 1986.
Pris for tjenesten er kr 5, - pr mottatte melding.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Julemat Drikke til julematen

Den definitive guiden: Slik finner du passende øl til alle julens måltider

I julen er måltidene mange, og ølet er en selvskreven ledsager. Derfor har vi satt sammen en oversikt for alle som lurer på hva de skal drikke til de ulike måltidene. Deriblant også mellommåltidene (les godteriene), som det raskt kan bli litt for mange av på denne tiden av året. Les hele saken

Til toppen