Drikke
Prøv denne italienske vinen til festen

Prøv denne italienske vinen til festen

Denne vinen er perfekt dimensjonert for hyggelige lag. Og smaker mye bedre enn pappvin.
Aase E. Jacobsen
08 August 2012 - 06:00

Nå kan du gratis få Ukens vin som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Ampeleia Unlitro 2011 (98655) er «billigvinen» fra Ampeleia – prestisjeprosjektet i Maremma i regi av blant andre Elisabetta Foradori. Selv om den er rimelig, har den mye karakter, og et veldig godt uttrykk for denne litt mindre kjente delen av Toscana.

Sødmefylt mykhet

I motsetning til de fleste andre viner fra Maremma har den ikke sangiovese som hoveddrue, derimot grenache, med litt tilskudd av mourvèdre. Det gir den en mer sørfransk touch. Takket være Ampeleias kvalitetsorienterte arbeidsmetoder har den et veldig flott og rent bærpreg med god saftighet og fint bitt i tillegg til den sødmefylte mykheten som kjennetegner vin fra et middelhavsklima. Vinmarkene ligger bare et par mil fra havet og nyter godt av den forfriskende ettermiddagsbrisen.

Unlitro er også smaksmessig et veldig godt følge til alt av mat til sommerfesten, men også pasta og spekemat.

Hvor stort potensial det egentlig er i Maremma, får du en smakebit på med Ampeleia Kepos 2010 (98653) som er en mer konsentrert utgave av Unlitro. Og ikke minst toppvinen, Ampeleia 2009 (98654), som henter sine druer fra de høyestliggende vinmarkene, ved 600 m.o.h. Den skiller seg fra de to andre også gjennom druemiksen som er enda mer atypisk for Toscana, siden den har cabernet franc som hoveddrue.

Spennende utgangspunkt

Ampeleia som er avledet av det greske ordet for vinstokk, startet som en ide om å lage den ideelle vinen. Elisabetta fikk i 2002 med seg to venner, Giovanni Podini og Thomas Widmann, på det som nærmeste kan kalles et forskningsprosjekt hvor målet er å studere interaksjonen mellom mennesket, vinplantene og naturen.

I dag består prosjektet av 50 hektar vinmarker fordelt på en rekke parseller spredt ut over et stort område, med avstander inntil 2 mil mellom hver enkelt, og ved forskjellige høyder, fra 200 til 600 m.o.h. Her dyrkes en rekke druesorter, cabernet franc, sangiovese, mourvèdre, marselan, carignan, grenache og alicante. Når man legger til at jordsmonnet i området er svært sammensatt og ikke minst mineralrikt, borger det for et veldig spennende utgangspunkt for vinfremstilling.

Flaskefoto: Roger Kolbu (Apéritif)

Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin som e-post:
Hver tirsdag, altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på Ukens vin en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis.
Les mer her (klikk) eller gå helt nederst på siden:

 
 
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Bak disse brune pinnene, og du trenger ikke flere julekaker
Ukens kake

Bak disse brune pinnene, og du trenger ikke flere julekaker

Brune pinner høres kanskje litt kjedelig ut, men disse julekakene er faktisk veldig  gode og populære.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare
+
Godbiter i pollisten

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare

Det er ikke til å komme fra at det er med beaujolais fra de 10 cru-ene, at det blir spenning. Og denne for Norge nye produsenten overbeviser stort.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen
Guide
Julemat

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen

Apéritifs julemeny inneholder alle oppskrifter du behøver for å gjøre julen vellykket, også når det gjelder å velge passende drikke.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg
+
Ukens vin

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg

Tre virkelig gode syraher servert på ulike måter, men fra samme magiske hånd.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Bak disse brune pinnene, og du trenger ikke flere julekaker
Ukens kake

Bak disse brune pinnene, og du trenger ikke flere julekaker

Brune pinner høres kanskje litt kjedelig ut, men disse julekakene er faktisk veldig  gode og populære.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare
+
Godbiter i pollisten

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare

Det er ikke til å komme fra at det er med beaujolais fra de 10 cru-ene, at det blir spenning. Og denne for Norge nye produsenten overbeviser stort.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten
+
Godbiter i pollisten

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten

Det som gjør dem så spesielle er at de er laget av druer som kunne vært brukt til den letteste sherrystilen, men uten spritforsterkning.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm
+
Ukens vin

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm

Med en pris på 189,90 er den blitt en «go-to»-vin for mange på jakt etter noe som både er rimelig og ikke minst godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Slik lager du julestemning på et øyeblikk
Dagens rett
Rugbrød med medisterkake og bacon

Slik lager du julestemning på et øyeblikk

Her får du en smakfull og enkel oppskrift som er perfekt nå i juleinnspurten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen
Guide
Julemat

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen

Apéritifs julemeny inneholder alle oppskrifter du behøver for å gjøre julen vellykket, også når det gjelder å velge passende drikke.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her