Prøv en riesling til julematen

Prøv en riesling til julematen

Ikke alle liker øl og akevitt. En riesling som denne derimot hamler opp med det meste.

Nå kan du gratis få godbiter i pollisten som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Aase E. Jacobsen Foto: Gunnar Mjaugedal

Det er faktisk lov å bryte alle de uskrevne reglene om hva som passer best til norsk julemat. Men da Vinmonopolet introduserte hvite viner til julematen for et par år siden, ble det ingen suksess. Så det sitter langt inne hos de fleste. Norsk julemat er imidlertid så mangt, og derfor passer ikke den «blodferske»  Odinstal Riesling trocken Muschelkalk 2011 (1916) til alt, men den fungerer utmerket til veldig mye.

Kanskje ikke til sild

En ung riesling fra kalkjordsmonn skulle man kanskje tro ble for slank og definitivt for ung, dette er nemlig vin for kjelleren, men denne klarer brasene veldig godt siden den har veldig god fylde og struktur. Både til rakefisk, lutefisk med bacon, urøykt pinnekjøtt og ribbe sitter den som et skudd. Til den nedlagte silda derimot ville jeg velge en riesling med mer restsødme.

Her finner du all den gode julematen

Ikke for det, at druene er plukket svært sent, ved slutten av oktober, gjør at de også har veldig høyt sukkerinnhold ved innhøstningen, hvilket gir en vin som tåler også ganske så utfordrende smaker i maten.

Biodynamisk drift

Den er produsert av Thomas Hensel som står bak Weingut Odinstal. En god representant for den nye energien den yngre generasjonen tilfører mange tyske vinområder, deriblant Pfalz. Vingården ligger i åssidene over Wachenheim, midt i hjertet av dette kvalitetsvinområdet, og har vært i Hensel-familiens eie siden 1998.

Den driver de 4 hektarene med vinmarker biodynamisk. I tillegg har de 3 hektar med vekselbruk av blant annet blomster, frukt, kyr, høns og bier for å sikre at økosystemet holdes i live.

Les mer om biodynamisk vin

Jordsmonnet hvor denne vinen kommer fra har også innslag av rød sandstein og leire. Selve vingården og vinmarkene har en unik plassering og ligger høyere enn alle andre vinmarker i denne delen av Pfalz, ved 350 m.o.h., hvilket sikrer en ekstra lang vekstperiode og god syreutvikling.

Resultatet er svært terroirstyrte viner som også trenger tid. Det er derfor nærmest helligbrøde å drikke en slik vin så ung, men det er jo jul bare en gang i året.
 
Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 

Odinstal Riesling trocken Muschelkalk 2011

Produsent:
Weing. Odinstal
Utvalg:
Bestillingsutvalg
Volum:
0.750l
Land:
Tyskland
Område:
Pfalz
Pris:
285,00 kr
Varenummer:
191601
90 Poeng
Les smaksnotatene »
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som e-post:
Hver onsdag , altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på godbiter i pollisten en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis . Les mer her (klikk) og bli abonnent.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen