Dagens rett

Reinsdyrfilet med krydret plommesaus

Lekrere blir knapt en viltmiddag - og så enkel den er å lage
Foto: (Matprat/Synøve Dreyer)

Lekrere blir knapt en viltmiddag - og så enkel den er å lage

Denne oppskriften med reinsdyrfilet som hovedingrediens må du rett og slett prøve.
Redaksjonen
09 November 2019 - 01:05

Reinsdyrfilet er kanskje den edleste råvaren som finnes med sin fantastiske mørhet og rike men også milde sødmefylte smak.

I denne oppskriften balanseres denne sødmen av en syrlig plommesaus. Det er kanskje den eneste måten å nyttiggjøre seg importplommene du finner i butikken nå midtvinters.

Lekre oppskrifter og litt harde fakta om reinsdyr finner du her

Denne og mange andre oppskrifter kan du legge inn i din egen oppskriftsamling - les mer her

Bestill dagens rett som e-post

Reinsdyrfilet med krydret plommesaus

Reinsdyrfilet med krydret plommesaus

Fremgangsmåte

  1. Ta reinsdyrfileten ut av kjøleskapet i god tid slik at kjøttet får temperert seg før du steker det.
  2. Skjær forsiktig av eventuelle hinner på reinsdyrfileten. Krydre med salt og pepper.
  3. Brun fileten i smør i en varm panne. Legg den over i en ildfast form.
  4. Stikk inn et steketermometer og stek fileten på 125 grader i 15 – 20 minutter eller til kjernetemperaturen viser 60 - 65 grader. La fileten hvile noen minutter før den skjæres opp.
  5. Plommesaus:
  6. Del plommer i to og fjern steinene. Lag et snitt i skinnet på hver halvdel.
  7. Kok opp sukker og eddik. Ha i stjerneanis, kanelstang og rødvin, kok opp og la koke et par minutter.
  8. Legg i plommene med skinnet ned, skru ned varmen og småkok til plommene er møre, men ikke bløte.
  9. Ta ut halvparten av plommene og mos resten i sausen. Kok videre inn til halv mengde. Sil sausen.
  10. Tilsett viltkraft og kok inn til halv mengde. Rett før servering pisker du inn kaldt smør i terninger litt etter litt og smaker til med salt og pepper.
  11. Blomkålpuré:
  12. Del blomkålen i små buketter og kok dem møre i fløte. Hell av fløten og ta vare på den.
  13. Tilsett smør og mos blomkålen med en stavmikser. Spe med fløten til passe konsistens og smak til med salt og pepper.
  14. Tilbehør:
  15. Skrell persillerøtter og del dem i fire. Stek dem myke i smør.
  16. Dryss over sukker mot slutten av steketiden. Smak til med salt, pepper og sitronsaft.
  17. Ta skinnet av plommene og varm dem i sausen rett før servering.
  18. Server skiver av reinsdyrfilet med blomkålpuré, stekte persillerøtter, plommesaus og poteter med friske urter.

Lekre oppskrifter på reinsdyr finner du her

Bli abonnent og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Matprat.no

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Old-school rødvinskupp fra Portugal
+
Ukens vin

Old-school rødvinskupp fra Portugal

149,90 er utrolig billig for denne økologiske vinen som representerer en solid tradisjon fra det indre av det portugisiske høyland.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Matprisen 2025: Årets kjøkken er Mortens Kro

Mortens Kro på Gjelleråsen utenfor Oslo har som motto «der maten er go’» - det overbeviste juryen i Matprisen 2025.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering
+
Tester

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering

Hvis du har planlagt å smake på den allerede på slippdagen som er 20. november, ikke server den for kald. 2025 er en årgang med tanniner og en viss robusthet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Rekordmange oster i årets VM

Det ble ingen norsk ost i teten av de i alt 5244 påmeldte fra 46 land i årets VM som fant sted i Bern.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Old-school rødvinskupp fra Portugal
+
Ukens vin

Old-school rødvinskupp fra Portugal

149,90 er utrolig billig for denne økologiske vinen som representerer en solid tradisjon fra det indre av det portugisiske høyland.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Matprisen 2025: Årets kjøkken er Mortens Kro

Mortens Kro på Gjelleråsen utenfor Oslo har som motto «der maten er go’» - det overbeviste juryen i Matprisen 2025.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer
+
Godbiter i pollisten

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer

Savennières er en av vinverdenens skjulte perler som også lagrer veldig godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser
+
Ukens vin

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser

Og disse utgavene fungerer like godt hjemme en høstkveld som i Hellas om sommeren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lær mer om rødvin
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo

Lær mer om rødvin

Vil du lære mer om rødvin? Ta med deg en venn eller kom alene og få en god innføring og 8 viner i glasset. Kurset passer for alle uansett forkunnskap.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering
+
Tester

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering

Hvis du har planlagt å smake på den allerede på slippdagen som er 20. november, ikke server den for kald. 2025 er en årgang med tanniner og en viss robusthet.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her