Mat
Rekordår for skreien

Rekordår for skreien

Aldri tidligere har det blitt registrert større forekomster av skrei enn i fjor. Nå er årets tokt i gang og det er om mulig enda mer fisk.
27 Februar 2012 - 10:57

Skreien hører til den nordøst-arktiske torskestammen. Det er verdens største og kanskje aller best forvaltede stamme og fangsten har blitt større år for år, uten at det har tæret på bestanden, snarere tvert imot.

De enorme mengdene betyr lavere priser for topp kvalitet både her hjemme og ute i den store verden.

Fristende oppskrifter med den kritthvite delikatessen

Økende eksport

Sverige er vårt nærmeste eksportmarked og svenskene har doblet sitt forbruk av skrei i løpet av de siste tre årene.

Det er ingen selvfølge, for svenskene er forsiktig med torsk ettersom både nordsjøtorsken og østersjøtorsken er truet.

– Det betyr mye å differensiere skreien fra annen torsk. Svenske konsumenter er bevisste på bærekraft og styrer unna torsk fra stammer som ikke er bærekraftig forvaltet, sier Line Kjelstrup, Norges sjømatråds utsending til Sverige.

Les mer om skreien

Ut i Europa

Det er ikke bare i Sverige Sjømatrådet, tidligere kjent som Eksportutvalget for fisk, kjører kampanjer for å øke salget av skrei. De er på banen også i Tyskland, Frankrike, Spania, Portugal og Storbritannia.

Fra 1. mars blir skreien å finne i fiskedisken hos luksusmagasinet Harrods i London og de kvalitetsbevisste og kjøpesterke britiske kundene vil møte den norske delikatessen på alle flater:  i kundemagasinet, på storskjermer og i oppskriftshefter.

I Portugal, markedet som står for 30 prosent av den norske torskeeksporten, ble åpningen av årets skreisesong sågar direkteoverført på fjernsyn.

Tørrfisk

I 2011 ble det totalt fisket nærmere 50.000 tonn skrei, og selv om man stadig finner nye eksportmarkeder for fersk fisk er det veldig mye fisk som skal selges. Heldigvis er klimaet i Lofoten som skapt for å tørke fisk på hjell.

Tørrfisk, vår eldste eksportartikkel

Den rette konserveringen skjer når rikelig med kald luft sakte men sikkert dehydrerer fiskekjøttet uten at det råtner og uten at det fryser.

Ideell temperatur i tørkeperioden er fra -1°C til 3°C, da blir fisken tørr uten frostskader. Mesteparten av tørrfisken eksporteres, og det er Italia som er den største mottakeren.

Her i Norge spiser vi lite tørrfisk i ren form, men desto mer i form av lutefisk. Vi kan jo håpe at restauratørene kjenner sin besøkelsestid og setter tørrfisk på menyen, også den ikke-lutede varianten.

Flere oppskrifter med torsk

 

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

De lekreste bobler finnes på 60+ pol
+
Godbiter i pollisten

De lekreste bobler finnes på 60+ pol

Denne champagne-neoklassikeren er ikke bare nydelig nå, men har dokumentert en usedvanlig god lagringsevne – etter omkorking.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Med denne er suksessen sikret for årets siste måltid
+
Ukens vin

Med denne er suksessen sikret for årets siste måltid

På plass på 180 pol, prisen er utrolig god, og den finnes sågar i magnum, også den til svært god pris.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Med denne oppskriften kan du fint nyte rødvin til torsken 
Dagens rett
Bakt torsk med burgundersaus

Med denne oppskriften kan du fint nyte rødvin til torsken 

For når torsken kommer med rødvinssaus, passer det faktisk veldig godt med rødvin. Men ikke hvilken som helst rødvin. 

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Så enkelt og raffinert kan du servere viltet
Dagens rett

Så enkelt og raffinert kan du servere viltet

Bak denne retten står ikke uventet en mester som også har produsert en av tidenes aller beste kokebøker.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
De lekreste bobler finnes på 60+ pol
+
Godbiter i pollisten

De lekreste bobler finnes på 60+ pol

Denne champagne-neoklassikeren er ikke bare nydelig nå, men har dokumentert en usedvanlig god lagringsevne – etter omkorking.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Med denne er suksessen sikret for årets siste måltid
+
Ukens vin

Med denne er suksessen sikret for årets siste måltid

På plass på 180 pol, prisen er utrolig god, og den finnes sågar i magnum, også den til svært god pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Kjør denne gavepakken til julekosen - den er på 60+ pol
+
Godbiter i pollisten

Kjør denne gavepakken til julekosen - den er på 60+ pol

Du loves en hvitvin med stor dybde og kompleksitet og til en veldig god pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin
+
Ukens vin

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin

Med dette på julebordet, blir du faktisk glad for å gå for alkoholfritt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Dette drikker du til and
Tester

Dette drikker du til and

Andevennlige drikkevarer finner du innen alle kategorier og prisklasser. Her har du en rekke forslag som kan kalles allroundere når det er and på menyen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Med denne oppskriften kan du fint nyte rødvin til torsken 
Dagens rett
Bakt torsk med burgundersaus

Med denne oppskriften kan du fint nyte rødvin til torsken 

For når torsken kommer med rødvinssaus, passer det faktisk veldig godt med rødvin. Men ikke hvilken som helst rødvin. 

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her