Mat
Lag fiskematen selv

Lag fiskematen selv

Selvgjort er velgjort, og ingenting smaker vel så godt som den fiskematen du lager selv? Se de gode oppskriftene og tipsene her.
Redaksjonen
17 Juli 2013 - 05:30

Det er utrolig gøy å fiske, og det er ikke til å komme bort i fra at det er lett å få blod på tann og fiske mer enn hva du egentlig hadde trengt.

Løsningen er like innlysende som den er enkel og ikke minst smakfull - lag fiskemat.

Nederst i artikkelen finner du mange gode oppskrifter.

Hvilken fisk er best?

Egentlig kan du bruke det meste av det som kommer fra havet til deilig fiskemat. Det er ofte hvit fisk som blir brukt, da dette gir den mest delikate fargen.

Lyr og hyse er utmerkede fiskeslag, og de har også en fin bindeevne som holder fiskematen godt sammen.

Husk at du må bruke fisk som har fått hvile minst ett døgn etter at den ble fisket og den kan heller ikke ha vært fryst ettersom frossenfisk ikke har den samme bindeevnen.

Prøv gjerne også gjedde, laks, sild og torsk, eller hva med å lage delikate retter av skalldyr?

De lekreste oppskrifter på fisk og skalldyr finner du her

Lek med smaker

En av de morsomste tingene med fiskemat er at du kan variere smakene så utrolig mye. Bland gjerne inn forskjellige typer fisk i farsen for å få andre smaker, og lakseterninger i en kritthvit farse blir en morsom og smakfull kombinasjon.

Når det gjelder krydder er det virkelig bare fanstasien som setter grenser.

Du bør allikevel ikke bruke for kraftige krydder i deigen, da du lett kan skjule den gode fiskesmaken. Foruten salt og pepper er allehånde, muskantøtt, chili, karri, lemongrass, dill og gressløk bare noen av de mange smakene du kan benytte.

La alle i familien lage sine egne versjoner av fiskekakene. Prøv også med bacon, ost, parmesan, grove eller fine kaker, løk, hvitløk, persille eller koriander.

Viktig å huske på

Det er noen ting du skal være oppmerksom på når du lager fiskemat, og det aller viktigste er hygienen.

Pass på å bruke helt rene redskaper hele tiden, og vask hendene godt både før du begynner og hele tiden mens du holder på med fiskematen.

Når du lager fiskemat er det også viktig at alle ingrediensene er kalde.

Ha gjerne redskapene til fiskematproduksjonen i fryseren et kvarter før du begynner også.

Her er noen av de tingene du bør huske på:

• Bruk fersk fisk. Fryst fisk egner seg dårlig til fiskemat.

• Vær nøye med hygienen

• Alle ingrediensene skal være kalde

• Del fisken opp i store terninger

• Bruk pulsknappen på food processoren, slik at du får den konsistensen du selv vil på farsen

• Skal du lage mye fiskemat, lag den porsjonsvis da bindemiddelet gjør det vanskelig å forme farsen om den blir stående for lenge.

• Lag flere varianter og finn din favoritt.

Gode oppskrifter

Her har vi samlet noen oppskrifter på fiskemat, men du vil finne langt flere blant våre mange retter i kokeboken .

Fiskekaker

Hjemmelagde seikarbonader med stuede grønnsaker

Hjemmelagde seikarbonader med stuede grønnsaker

Fremgangsmåte

Skjær fisken i strimler og mal dem grovt med saltet, på kvern eller i foodprosessor.

Rør inn potetmel, gressløk og pepper og spe med melken litt om gangen til en fast farse. I foodprosessor kan alt has i maskinen med det samme og maskinen gå til ingrediensene er godt blandet.

Form 8 store karbonader og stek dem i en blanding av smør/margarin og olje. Bruk middels varme så de blir pent brune samtidig som de blir gjennomstekte.

Stuede grønnsaker:
Rens og skjær gulrøttene i små terninger, strimle sukkerertene. Kok grønnsakene møre i lettsaltet vann.
 

Sil kokevannet fra, men ta vare på det. Kok det opp. Visp sammen hvetemel og fløte og visp det i grønnsakvannet. La sausen småkoke i 4--5 min. tilsett grønnsakene og la dem bli ordentlig varme.

Server seikarbonadene med stuede gulrøtter og sukkererter, samt kokte poteter.

Seikarbonader kan også serveres i brød som hamburger med salat, tomatskiver, sylteagurk og rødbeter.

Tips: Når du lager fiskemat er det viktig å ikke bruker frossen fisk da denne ikke binder godt nok. Har du dårlig tid kan du også benytte deg av ferdiglagde fiskekaker, men de hjemmelagde smaker selvfølgelig aller best.
 
 

Se alt du kan lage med sei - det er slett ikke bare hverdagsmat 

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli abonnent på Apéritifs Mat- og vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

 

Sendt inn av Norges sjømatråd

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Kvalværets ferskfiskball

Kvalværets ferskfiskball

Fremgangsmåte

For å lage fiskemat må du bruke fisk som ikke har vært fryst.
 
Fiskefarsen:
Trim fiskefiletene fri for ben og kutt dem i store biter. Skrell løken og del den opp i grove biter som du hakker fint i en foodprosessor, ha over i en bolle.
 
Ha fisken i foodprosessoren og kjør med pulsknappen til den er grovmalt. Ha i salt, krydder og den finhakkede løken og kjør sammen i ca 15 sekunder.
 
Ha i potetmelet og kjør maskinen mens du sper med melken til du får en litt løs deig.
 
Isterterninger:
For å gi fiskeballene litt ekstra smak og for at de ikke skal bli tørre, har man litt fett i midten av hver ball.
 
Tradisjonelt sett bruker man ister som du finner i frysedisken, men du kan også bruke kaldt smør.
 
Kutt det fryste isteret i grove biter og ha det i foodprosessoren sammen med pepper og allehånde. Kjør sammen og sett tilbake i fryseren til du skal lage fiskeballen. Dette kan gjøres i god tid på forhånd.
 
Ferdigstillelse:
Form fiskefarsen til store boller på ca 10 cm i diameter, ved hjelp av en skje. Trykk en terning med ister inn i fiskeballens sentrum og legg den i en gryte med godt saltet kaldt vann.
 
Når alle fiskeballene er ferdig formet koker du opp gryten og lar fiskeballene trekke i 15 - 20 minutter eller til du ser at fettet fra isteret trenger ut i kokevannet og ballene stiger til overflaten.
 
Server fiskeballene med kålrotstappe , poteter, sprøstekt bacon eller flesk, grove pølser og eventuelt en ertepuré .
 
Tips: Skal du lage mye fiskemat er det best å gjøre det i omganger, da fiskefarsen setter seg hvis den blir stående for lenge. Ved å ha fiskeballene i kaldt vann for så å kokeopp gjør at alle fiskeballene blir ferdig samtidig.
 
Fisker du selv må fisken ligge ett døgn før du lager fiskemat av den, ellers er det ikke nok bindemiddel i fisken.
 

Sendt inn av Apéritif

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Fransk laksepaté

Fransk laksepaté

Fremgangsmåte

Sett stekeovnen på 150 grader.
 
Kjør laksefileten i foodprosessor med salt, eggehviter og pepper. Rør inn sitronsaft, dill og paprika, og spe forsiktig med kjøleskapskald fløte.
 
Smør en brødform godt og legg en strimmel matpapir i bunnen. Fyll laksefarsen i formen, dunk den godt mot kjøkkenbenken slik at det ikke blir luftblærer i farsen.
 
Sett formen i langpanne med varmt vann og bak den i ovnen til den er fast, ca 45 minutter. Avkjøl patéen under lett press.
 
Sausen:
Rør sammen alle ingrediensene til sausen, unntatt fløten. Varm sausen til kokepunktet under omrøring.
 
Avkjøl, rør i den av og til. Visp fløten stiv og rør den i sausen.
 
Skjær patéen i skiver og servér den med sausen.
Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Tortilla de camarones

Tortilla de camarones

Fremgangsmåte

Bland mel og vann, ha i egget og rør godt. Ha i finhakket løk, persille, salt og grovhakkede reker (eller krepsehaler, eller en blanding). La hvile en time.

Ha solsikkeolje i en frityrgryte og varm opp til den holder 180 grader (det begynner å frese rundt skaftet av en tresleiv når du stikker den oppi).
 
Med en stor skje former du røre til en kake og legger oppi frityrgryta. Når kakene er blitt lysebrune, tas de opp. De kan også stekes i panne.
Server med en gang med iskald manzanilla til.
 

Sendt inn av Apéritif

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Bolinhos med strandkrabber og sitrongress

Bolinhos med strandkrabber og sitrongress

Fremgangsmåte

Kok klippfisken i melk med hvitløk og sitrongress. Skrell potetene og kok i vann uten salt (salt gjør potetene seige når de skal moses etterpå).
 
Potetene dampes tørre når de er ferdig kokt og moses fint. Bland potetmosen sammen med strandkrabbekjøttet og klippfisken som er silt av melkeblandingen den er kokt i.
 
Smak til med salt, pepper og sitronsaft. Juster blandingen til en ganske fast deig og smak til med melkeblandingen klippfisken er kokt i.
 
Rull blandingen til kuler som du dypper i hvetemel, ha så i egg og til slutt i brødkrumme før den friteres i solsikkeolje ved 180 grader til den er gylden.
 
Stikkes på pinner ved servering.
Bolinhos har en fastere masse enn brandade .
 

Sendt inn av Harald Berger, tidligere soussjef Bølgen og Moi Lysverket. Vinforslag ved Frode Espedal, vinkelner Bølgen & Moi Lysverket

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår SMS-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

De beste julevinene står allerede og venter på deg i polhyllene
+
Ukens vin

De beste julevinene står allerede og venter på deg i polhyllene

At disse vinene har noe med jul å gjøre, er selvsagt bare min fantasi, og at jeg ikke liker julepyntede viner. Det er innholdet som betyr noe, og dette er i en egen liga.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Lag leverposteien selv i år
Julemat
Hjemmelaget leverpostei

Lag leverposteien selv i år

Inviter noen venner til et juleverksted hvor dere lager leverpostei sammen og benytter anledningen til å smake på godsakene. Selvsagt med en forsmak på julen i drikkefølget.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Denne perlen finnes fortsatt noen få flasker igjen av
+
Klubb
Viner i begrenset antall kun for abonnenter

Denne perlen finnes fortsatt noen få flasker igjen av

Men fortvil ikke om du kommer for sent, for fra samme solide produsent er det flere andre godbiter å fylle så vel glass som kjeller med.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slik blir pepperkakehuset perfekt
Julemat
Pepperkakehus oppskrift

Slik blir pepperkakehuset perfekt

Det er ikke så vanskelig å lage pepperkakehus når du har en god oppskrift. Her får du både gode tips og maler til husene.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
De beste julevinene står allerede og venter på deg i polhyllene
+
Ukens vin

De beste julevinene står allerede og venter på deg i polhyllene

At disse vinene har noe med jul å gjøre, er selvsagt bare min fantasi, og at jeg ikke liker julepyntede viner. Det er innholdet som betyr noe, og dette er i en egen liga.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Lag leverposteien selv i år
Julemat
Hjemmelaget leverpostei

Lag leverposteien selv i år

Inviter noen venner til et juleverksted hvor dere lager leverpostei sammen og benytter anledningen til å smake på godsakene. Selvsagt med en forsmak på julen i drikkefølget.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Musikken er like viktig som maten og drikken – sjekk denne spillelisten
Annonse

Musikken er like viktig som maten og drikken – sjekk denne spillelisten

Høsten er lik god mat og drikke og stemningsfull musikk. Les hva som er mat- og drikkefavorittene til artistene Gundelach og James Arthur, mens du lytter til spillelisten vi har laget til deg. «Høststemning» for nettopp perfekt høststemning.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Slik finner du det beste drikkefølget til ribbe
Julemat
Drikke til ribbe

Slik finner du det beste drikkefølget til ribbe

Juleribba skal man ikke tukle med, og ikke drikkefølget heller, tenker du kanskje. Men om du har lyst å prøve noe annet, får du noen gode alternativer her.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Winemakers Dinner: Forføreriske viner fra Châteauneuf-du-Pape møter sesongens beste råvarer på Stock
Matkurs og vinkurs
Winemakers Dinner: 31. januar i Oslo

Winemakers Dinner: Forføreriske viner fra Châteauneuf-du-Pape møter sesongens beste råvarer på Stock

Det blir en smaksopplevelse uten like når 8 enestående viner fra Rhône-dalen blir satt til Stocks spesialkomponerte 5-retters meny denne vinterkvelden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Denne perlen finnes fortsatt noen få flasker igjen av
+
Klubb
Viner i begrenset antall kun for abonnenter

Denne perlen finnes fortsatt noen få flasker igjen av

Men fortvil ikke om du kommer for sent, for fra samme solide produsent er det flere andre godbiter å fylle så vel glass som kjeller med.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her