Rekordår for skreien

Rekordår for skreien

Aldri tidligere har det blitt registrert større forekomster av skrei enn i fjor. Nå er årets tokt i gang og det er om mulig enda mer fisk.

Skreien hører til den nordøst-arktiske torskestammen. Det er verdens største og kanskje aller best forvaltede stamme og fangsten har blitt større år for år, uten at det har tæret på bestanden, snarere tvert imot.

De enorme mengdene betyr lavere priser for topp kvalitet både her hjemme og ute i den store verden.

Fristende oppskrifter med den kritthvite delikatessen

Økende eksport

Sverige er vårt nærmeste eksportmarked og svenskene har doblet sitt forbruk av skrei i løpet av de siste tre årene.

Det er ingen selvfølge, for svenskene er forsiktig med torsk ettersom både nordsjøtorsken og østersjøtorsken er truet.

– Det betyr mye å differensiere skreien fra annen torsk. Svenske konsumenter er bevisste på bærekraft og styrer unna torsk fra stammer som ikke er bærekraftig forvaltet, sier Line Kjelstrup, Norges sjømatråds utsending til Sverige.

Les mer om skreien

Ut i Europa

Det er ikke bare i Sverige Sjømatrådet, tidligere kjent som Eksportutvalget for fisk, kjører kampanjer for å øke salget av skrei. De er på banen også i Tyskland, Frankrike, Spania, Portugal og Storbritannia.

Fra 1. mars blir skreien å finne i fiskedisken hos luksusmagasinet Harrods i London og de kvalitetsbevisste og kjøpesterke britiske kundene vil møte den norske delikatessen på alle flater:  i kundemagasinet, på storskjermer og i oppskriftshefter.

I Portugal, markedet som står for 30 prosent av den norske torskeeksporten, ble åpningen av årets skreisesong sågar direkteoverført på fjernsyn.

Tørrfisk

I 2011 ble det totalt fisket nærmere 50.000 tonn skrei, og selv om man stadig finner nye eksportmarkeder for fersk fisk er det veldig mye fisk som skal selges. Heldigvis er klimaet i Lofoten som skapt for å tørke fisk på hjell.

Tørrfisk, vår eldste eksportartikkel

Den rette konserveringen skjer når rikelig med kald luft sakte men sikkert dehydrerer fiskekjøttet uten at det råtner og uten at det fryser.

Ideell temperatur i tørkeperioden er fra -1°C til 3°C, da blir fisken tørr uten frostskader. Mesteparten av tørrfisken eksporteres, og det er Italia som er den største mottakeren.

Her i Norge spiser vi lite tørrfisk i ren form, men desto mer i form av lutefisk. Vi kan jo håpe at restauratørene kjenner sin besøkelsestid og setter tørrfisk på menyen, også den ikke-lutede varianten.

Flere oppskrifter med torsk

 

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen