Rieslingkupp i basis

Rieslingkupp i basis

Nå er det hallelujastemning i rieslinghylla. For så fint besøk er heller sjelden kost.

Nå kan du gratis få godbiter i pollisten som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Aase E. Jacobsen Foto: Gunnar Mjaugedal

Det er egentlig en sensasjon at en vin av dette kaliberet, Scätzel Nietsteiner Pettenthal Riesling Trocken 2012 (92014) , nå er å finne på fast plass i 60 polutsalg (av i alt 262) i landet.

Svært god vinvaluta

Vi snakker nemlig om en vin på grand cru-nivå, eller «erste lage» som det heter i Tyskland. Pettenthal er en av de beste vinmarkene i landet. Det er svært sjelden at en vin på dette nivået er tilgjengelig i tilstrekkelig kvanta til å fast hylleplass. Som regel er de innom i form av partivare.

Det skyldes selvsagt at det i dette prissegmentet ikke er snakk om megavolum. Men det er også en risiko for at det blir tomt, spesielt siden Kai Schätzel er kjent for usedvanlig god valuta for pengene.

Les mer om denne vinen

Og årsaken til at denne nå er en basisvin er nettopp stor etterspørsel over hele landet. Den har av den grunn kvalifisert seg fra bestillingsutvalget til basis.

Les mer om Vinmonopolets basislister

Men dette er en veldig ung vin. Den burde strengt tatt ikke ha vært i salg ennå, for kombinasjonen av den strålende 2012-årgangen og Pettenthal-vinmarken (og Schätzel) gir en vin med et veldig stort lagringspotensial – og en vin som ideelt sett ikke bør nytes nå.

Moderat alkohol

Den har en imponerende syrestruktur, er fast og litt knytt, men likevel overraskende tilgjengelig. Etter en time eller to i karaffelen er den riktig så «pratsom». Den har dessuten «bare» 11,5 prosent alkohol, hvilket er svært uvanlig på dette nivået. Det skyldes måten Schätzel jobber på. Langsom gjæring med naturlig gjær i store eikefat er forklaringen.

Denne «forsmaken» på Pettenthal i 2012 er tappet tre måneder tidligere enn hva Schätzel og alle andre produsenter normalt gjør for sine erste lage-viner. Disse vinene lanseres i september, etter to måneders hvile i flaskene.
Pettenthal fra Schätzel vil derfor komme til Norge i en senere og mer «endelig» tapping. Dette første partiet på 1200 flasker skiller seg noe fra de senere siden vinen er lett filtrert, noe Schätzel ellers ikke gjør. Årsaken er at den rett og slett var for ung på tappetidspunktet.

Alt til Norge

Den har derfor ikke med seg «alt» av det karakteristiske saltpreget fra vinmarkens kombinasjon av rødskifer, sandstein, leire og kalk. Men tilstrekkelig til å gi en pekepinn på dens storhet. Jeg blir ikke overrasket om den endelige tappingen vil tangere kvaliteten fra 2010, for disse årgangene har mye til felles.

Totalt lager han 5000 flasker som i sin helhet går til det norske markedet. Tyskerne får altså ingenting. Men her nord burde det blir nok til alle.

Schätzel lager også en rekke andre gode viner , til like gunstige priser.
 
Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 

Schätzel Nietsteiner Pettenthal Riesling Trocken 2012

Produsent:
Weingut Schätzel
Utvalg:
Bestillingsutvalget
Volum:
0.750l
Land:
Tyskland
Område:
Rheinhessen
Pris:
372,50 kr
Varenummer:
9201401
92 Poeng
Les smaksnotatene »
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som e-post:
Hver onsdag , altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på godbiter i pollisten en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis . Les mer her (klikk) og bli abonnent.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen