Rimelige bobler til nasjonaldagen

Rimelige bobler til nasjonaldagen

Knusktørt eller bare friskt? Her er tre perfekte alternativer til boblene du skal servere 17. mai.

Nå kan du gratis få Ukens vin som e-post . Se lenger ned for mer informasjon.

Aase E. Jacobsen Foto: Gunnar Mjaugedal

Davenne Crémant de Bourgogne Extra Brut (10491) er som navnet antyder knusktørr og frisk. Den beste måten å starte et måltid eller sammenkomst på, og et rimelig alternativ til champagne. Dessuten et godt følge til 17. mai-buffetens skalldyrretter, og spesielt om den også  inkluderer østers !

Denne musserende vinen er laget av utelukkende chardonnaydruer som kunne blitt til chablis. Produsenten Clotilde Davenne henter sine druer fra Préhy, én av de  20 kommunene i Chablis , som er kjent for å gi ekstra friske og mineralske viner uten å ha noen spesiell cru-status. Fremstillingen er som for champagne , med annengangsgjæring i flasken og 15 måneders modning på bunnfallet, men smaken er ikke justert med sukker ved omkorking. Derav den gode tørrheten.

Klimaforskjeller

Når litt mer krevende aromaer er på tallerkenen, må det en litt annen vinstil til. Spesielt når nasjonaldagsfavorittene røykelaks , spekeskinke og fenalår står på menyen. SC 1931 Prosecco di Conegliano-Valdobbiadene Brut 2010 (80210) gjør derimot underverker overfor røykte og salte smaker. Den er nemlig noe mer sødmefylt i frukten, men uten å være søt, den er faktisk omtrent like tørr som den andre. Det skyldes årgangen som var riktig vellykket for Italias hvite druer, og det faktum at klimaet i Conegliano-Valdobbiadene på grensen mellom Veneto og Friuli er varmere og tørrere enn Chablis.

Annen drue

Dessuten er druen en helt annen. I proseccoen er det den lokale glera (tidligere prosecco) som gjelder, og den har en helt annen aromaprofil enn chardonnay. Glera er langt mer aromatisk enn den mer nøytrale chardonnayen. Men fremstillingsmetoden er den samme. Derfor har denne vinen betegnelsen «Metodo Classico», i motsetning til de fleste andre proseccoer som er fremstilt etter charmatmetoden (eller brusmetoden, litt stygt sagt).

Samme produsent har for øvrig også en chardonnaybasert musserende, Bellenda Saiph Metodo Classico Talento Brut (91650) , som er tilgjengelig i absolutt alle polutsalg. Den betegnes med Talento , som er italienernes svar på kombinasjonen av «champagnedruer» og «champagnemetode» (et uttrykk som det jo ikke er lov å benytte).

Forskjellen på de to Bellenda-vinene er imidlertid bare druetype og områdebetegnelse. For å sette Conegliano-Valdobbiadene på etiketten må det altså være glera-druen som brukes.

Foto: Roger Kolbu

Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 

SC 1931 Prosecco di Conegliano-Valdobbiadene Brut 2010

Produsent:
Bellenda
Utvalg:
Bestillingsutvalg
Volum:
0.750l
Land:
Italia
Område:
Conegliano-Valdobbiadene
Pris:
159,90 kr
Varenummer:
80210
82 Poeng
Les smaksnotatene »
 

Clotilde Davenne Crémant de Bourgogne Extra Brut

Produsent:
Clotilde Davenne
Utvalg:
Basisutvalget
Volum:
0.750l
Land:
Frankrike
Område:
Bourgogne
Pris:
184,90 kr
Varenummer:
1049101
86 Poeng
Les smaksnotatene »
 

Bellenda Saiph Metodo Classico Talento Brut

Produsent:
Bellenda
Utvalg:
Bestillingsutvalget
Volum:
0.750l
Land:
Italia
Område:
Veneto
Pris:
149,90 kr
Varenummer:
9165001
85 Poeng
Les smaksnotatene »
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin som e-post:
Hver tirsdag , altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på Ukens vin en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis .
Les mer her (klikk) eller gå helt nederst på siden:

 
 

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen