Drikke
Rimelige bobler til nasjonaldagen

Rimelige bobler til nasjonaldagen

Knusktørt eller bare friskt? Her er tre perfekte alternativer til boblene du skal servere 17. mai.
Aase E. Jacobsen
16 Mai 2012 - 06:00

Nå kan du gratis få Ukens vin som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Davenne Crémant de Bourgogne Extra Brut (10491) er som navnet antyder knusktørr og frisk. Den beste måten å starte et måltid eller sammenkomst på, og et rimelig alternativ til champagne. Dessuten et godt følge til 17. mai-buffetens skalldyrretter, og spesielt om den også inkluderer østers!

Denne musserende vinen er laget av utelukkende chardonnaydruer som kunne blitt til chablis. Produsenten Clotilde Davenne henter sine druer fra Préhy, én av de 20 kommunene i Chablis, som er kjent for å gi ekstra friske og mineralske viner uten å ha noen spesiell cru-status. Fremstillingen er som for champagne, med annengangsgjæring i flasken og 15 måneders modning på bunnfallet, men smaken er ikke justert med sukker ved omkorking. Derav den gode tørrheten.

Klimaforskjeller

Når litt mer krevende aromaer er på tallerkenen, må det en litt annen vinstil til. Spesielt når nasjonaldagsfavorittene røykelaks, spekeskinke og fenalår står på menyen. SC 1931 Prosecco di Conegliano-Valdobbiadene Brut 2010 (80210) gjør derimot underverker overfor røykte og salte smaker. Den er nemlig noe mer sødmefylt i frukten, men uten å være søt, den er faktisk omtrent like tørr som den andre. Det skyldes årgangen som var riktig vellykket for Italias hvite druer, og det faktum at klimaet i Conegliano-Valdobbiadene på grensen mellom Veneto og Friuli er varmere og tørrere enn Chablis.

Annen drue

Dessuten er druen en helt annen. I proseccoen er det den lokale glera (tidligere prosecco) som gjelder, og den har en helt annen aromaprofil enn chardonnay. Glera er langt mer aromatisk enn den mer nøytrale chardonnayen. Men fremstillingsmetoden er den samme. Derfor har denne vinen betegnelsen «Metodo Classico», i motsetning til de fleste andre proseccoer som er fremstilt etter charmatmetoden (eller brusmetoden, litt stygt sagt).

Samme produsent har for øvrig også en chardonnaybasert musserende, Bellenda Saiph Metodo Classico Talento Brut (91650), som er tilgjengelig i absolutt alle polutsalg. Den betegnes med Talento, som er italienernes svar på kombinasjonen av «champagnedruer» og «champagnemetode» (et uttrykk som det jo ikke er lov å benytte).

Forskjellen på de to Bellenda-vinene er imidlertid bare druetype og områdebetegnelse. For å sette Conegliano-Valdobbiadene på etiketten må det altså være glera-druen som brukes.

Foto: Roger Kolbu

Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
 
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin som e-post:
Hver tirsdag, altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på Ukens vin en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis.
Les mer her (klikk) eller gå helt nederst på siden:

 
 
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Slik får du fart på muffinsene - smak av pepperkake og blåmuggost
Ukens kake

Slik får du fart på muffinsene - smak av pepperkake og blåmuggost

Pepperkaker og blåost høres kanskje litt merkelig ut, men det er en himmelsk kombinasjon - bare prøv dagens oppskrift og bli frelst.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling
+

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling

Heidi Bjerkans Credo har gjenoppstått i sin tredje og helt nye versjon på Nasjonalbiblioteket i Oslo, hvor formidling av ekte matkultur er hovedmålet – og det for alle budsjetter.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?
+
Godbiter i pollisten

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?

Ja, det er et dristig påfunn som fortjener oppmerksomhet fordi kvaliteten er av en annen verden.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol
+
Ukens vin

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol

Med 12 prosent er denne rødvinen beviset at også varmklima-vinområder kan lage en vin med både kraft og friskhet.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Slik får du fart på muffinsene - smak av pepperkake og blåmuggost
Ukens kake

Slik får du fart på muffinsene - smak av pepperkake og blåmuggost

Pepperkaker og blåost høres kanskje litt merkelig ut, men det er en himmelsk kombinasjon - bare prøv dagens oppskrift og bli frelst.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling
+

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling

Heidi Bjerkans Credo har gjenoppstått i sin tredje og helt nye versjon på Nasjonalbiblioteket i Oslo, hvor formidling av ekte matkultur er hovedmålet – og det for alle budsjetter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen
+
Godbiter i pollisten

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen

Når du ikke har råd til barolo eller ikke orker å vente til den blir drikkeklar, er dette et veldig godt alternativ – signert en av de beste.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris
+
Ukens vin

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris

Eller en 16 år gammel merlot til samme pris – begge kommer med en spesiell historie.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Dette må du rett og slett prøve - tempura er perfekt fredagssnacks
Dagens rett

Dette må du rett og slett prøve - tempura er perfekt fredagssnacks

Tempura er japansk friteringsmetode som passer utmerket også for norske råvarer. Og så er det helt topp til alt fra fingermat til forrett, mellomrett eller alene som kveldskos.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?
+
Godbiter i pollisten

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?

Ja, det er et dristig påfunn som fortjener oppmerksomhet fordi kvaliteten er av en annen verden.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her