Dagens rett
I denne oppskriften kan du bruke enten skrei eller klippfisk
Foto: (Synnøve Dreyer)

I denne oppskriften kan du bruke enten skrei eller klippfisk

Gode norske råvarer står på menyen denne dagen i det vi serverer en herlig rett av en verdenskjent delikatesse. Som også kan erstattes av skrei.
20 Januar 2024 - 00:00

Klippfisk av høy kvalitet, benevnes gjerne som loins - altså filet, et begrep som også brukes om nakkefiletstykke av skrei (og torsk). Den edleste stykningsdelen.

Når skrei saltes og tørkes til klippfisk, er det den tykkeste delen som blir minst salt. Den egner seg veldig godt - etter skikkelig utvanning riktignok - til retter hvor du like godt kunne bruke fersk fisk. Som i tilfelle denne oppskriften hvor fiskestykket er lett panert og deretter stekt i panne. Et følge av byggryn og gjerne en salat med tomater, løfter fisken til nye høyder. 

 

Ristet klippfisk med byggryn

Ristet klippfisk med byggryn

Fremgangsmåte

  1. Vann ut klippfisken i ca. 2 ½ døgn eller bruk ferdig utvannet klippfisk. 
  2. Ta den opp, tørk den godt og skjær den i porsjonsstykker. 
  3. Kok byggrynene i så mye vann at de er godt dekket.
  4. Det er ikke nødvendig å bløte dem på forhånd, de er kokt i løpet av ca. 45 min. 
  5. Eventuelt kan de bløtlegges natten over og kokes i bløtevannet i ca. 30 min. Om du bruker forkokte byggryn, følger du oppskriften på pakken.
  6. Sil av overflødig kokevann. 
  7. Smak til med salt og pepper og rør inn smør og revet parmesanost. 
  8. Vend fiskestykkene i en blanding av mel og pepper og stek dem i olje til de er pent brune og gjennomstekte, ca. 5 min på hver side. 
  9. Server fisken med den varme byggrynssalaten.
  10. En grønn salat, eller en med tomater, smaker fortreffelig til. 

Bli abonnent på aperitif +  og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Eksportutvalget for fisk

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Denne eplekaken smaker himmelsk
Ukens kake

Denne eplekaken smaker himmelsk

Selv om du har din favorittoppskrift allerede, må du rett og slett prøve denne eplekaken.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Enten du er vel gift eller på sjekkern, er det rom for et romantisk måltid på en dag som denne
Dagens rett

Enten du er vel gift eller på sjekkern, er det rom for et romantisk måltid på en dag som denne

Veien til så vel mannens som kvinnens hjerte går via magen. Skal du lykkes i å kapre eller beholde en kjæreste, enten det er han eller hun, er et godt måltid en god investering.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

En ultraraffinert amerikaner i Chianti Classico
+
Godbiter i pollisten

En ultraraffinert amerikaner i Chianti Classico

Så vellykket blir det når en amerikaner finner sitt drømmested og kan gjør det motsatte av det han lærte på vinstudiet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Møt Mr Map Man - mannen bak kartverkene over Italias fremste vinområder
+

Møt Mr Map Man - mannen bak kartverkene over Italias fremste vinområder

Alessandro Masnaghetti er berømt over hele vinverdenen for sine vinkart og sitt uhyre detaljerte arbeid for å kartlegge italienske vinområder. Sist ut er Chianti Classico.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Denne eplekaken smaker himmelsk
Ukens kake

Denne eplekaken smaker himmelsk

Selv om du har din favorittoppskrift allerede, må du rett og slett prøve denne eplekaken.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Enten du er vel gift eller på sjekkern, er det rom for et romantisk måltid på en dag som denne
Dagens rett

Enten du er vel gift eller på sjekkern, er det rom for et romantisk måltid på en dag som denne

Veien til så vel mannens som kvinnens hjerte går via magen. Skal du lykkes i å kapre eller beholde en kjæreste, enten det er han eller hun, er et godt måltid en god investering.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Maqluba er Midtøstens svar på paella - kanskje bare enda bedre
Dagens rett

Maqluba er Midtøstens svar på paella - kanskje bare enda bedre

For den er i god Midtøsten-tradisjon veldig aromatisk med mye krydder, men ikke sterk i vanlig forstand.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Når du ostegratinerer fiskemiddagen, blir det brede smil rundt middagsbordet
Dagens rett

Når du ostegratinerer fiskemiddagen, blir det brede smil rundt middagsbordet

Selv om du til tider kanskje har knapt med tid til matlaging, har du alltid tid til denne retten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Svinekoteletter i gryte med kålrot og annet godt er en vri som fortjener å oppleves
Dagens rett

Svinekoteletter i gryte med kålrot og annet godt er en vri som fortjener å oppleves

Saftige koteletter står på menyen midtveis i uken. Masse deilige grønnsaker balanserer retten og gjør måltidet både velsmakende og sunt. Spander på deg den rimelige og gode røde vinnyheten fra listene nå i mars. Du finner den i de fleste av polets utsalg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

En ultraraffinert amerikaner i Chianti Classico
+
Godbiter i pollisten

En ultraraffinert amerikaner i Chianti Classico

Så vellykket blir det når en amerikaner finner sitt drømmested og kan gjør det motsatte av det han lærte på vinstudiet.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her