Drikke
Røverkjøp fra høytliggende vinmarker

Røverkjøp fra høytliggende vinmarker

Fra noen av verdens høyest beliggende vinmarker kommer disse rimelige vinene. Det kjennes på smaken.
Aase E. Jacobsen
27 August 2014 - 06:00

Få Ukens vin som nyhetsbrev

Aase E. Jacobsen

Amalaya Tinto 2012 (96296)både smaker og lukter friskt. Her er det syrlige og søte skogsbær samt et tydelig preg av mineraler/stein. Den gode syren og kjølige leskende frukten er et resultat av vokststedet som ligger ved 1650 m.o.h..

Også hvitvin

Det setter også sitt preg på den hvite Amalaya Blanco 2013 (9461)som er laget av Argentinas karakteristiske hvitvinsdrue torrontés. Den er i utgangspunktet nemlig svært aromatisk, og det kan bli for mye av det gode. Men i møtet med det kjølige klimaet i Cafayate i Calchaquies-dalen i vinregionen Salta, gir druen en vin med større raffinement og ikke minst friskhet.

Les mer om denne «nye» vinregionen

Et flott følge til så vel røykelaks som indisk mat.

Prøv en av disse rettene til

Amalaya-vingården dekker 200 hektar, men volum er bare 800.000 flasker som er relativt lite for et så stort prosjekt. Det er altså ikke snakk om billigvin. Amalaya Malbec Blend kostet 150 kroner da den ble lansert i bestillingsutvalget, men selges nå til en lavere pris siden den har fått større distribusjon som basisvare.

Druene er håndplukkete, og for den røde får de en kort uttrekkstid ved lav temperatur før gjæringen. Deretter 8-10 måneders modning, i tank eller fransk eik.

Amalaya er eid av Hess Family Estates som har flere prosjekter i denne høytliggende dalen. Colomé ligger litt lengre nord og ved 2300 meter. Herfra kommer en mer påkostet malbec, Colomé Estate Malbec 2011 (96297), som demonstrerer områdets store potensial. En flott vin som utmerker seg med sin ren og gode frukt og fine tanniner.

Samme som i Norge

Maxima Altura er navnet på vingården som er aller nærmest himmelen av alle verdens vingårder. Den ligger ved 3000 m.o.h. ved foten av Andes-fjellene nær grensen til Bolivia. Faktisk befinner den høyestliggende parsellen seg ved 3.111 meter. Her dyrkes blant annet pinot noir som det skal bli svært spennende å smake, men foreløpig er ikke disse vinene importert til Norge.

Om du er rask, kan du smake pinot noir fra andre høytliggende vinmarker i Argentina

Høyden har også sine utfordringer, som fare for frost, men for det meste ligger dagtemperaturen i vekstsesongen på 20 plussgrader. Den kan på det aller varmeste komme opp i 35 grader, men det er nesten like sjeldent som i Norge.

Bedre konsentrasjon

Det er nødvendig med dryppvanning siden vinstokkene vokser i sandjord og området kategoriseres som halvørken. Som mannen bak det hele, Donald Hess, har uttalt: «Der andre bare ser en ørken, så jeg muligheter for store viner». Et interessant aspekt ved disse prosjektene er at druene utvikler et tykkere skall for å «beskytte» seg mot de sterkere solstrålene som kjennetegner slike høyder.

Amalayas vinmarkansvarlige Rafael Aregon hevder også at dette gir mer konsentrerte aromaer. Ved siden av at området har god ventilasjon og et mineralrikt jordsmonn. Det er all grunn til å vente seg mer godt fra denne kanten.

Foto: Roger Kolbu (Apéritif)
 
Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Hvis du vil bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin som nyhetsbrev:
Hver tirsdag, altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på nyhetsbrevet det rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Miks denne sinte drinken til helgens innspurt med julefilmer
Ukens drink

Miks denne sinte drinken til helgens innspurt med julefilmer

Denne drinken er inspirert av julefilmen Elf fra 2003 - med Will Ferrell i hovedrollen. En perfekt kickstart for juleferien.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Bak disse brune pinnene, og du trenger ikke flere julekaker
Ukens kake

Bak disse brune pinnene, og du trenger ikke flere julekaker

Brune pinner høres kanskje litt kjedelig ut, men disse julekakene er faktisk veldig  gode og populære.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare
+
Godbiter i pollisten

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare

Det er ikke til å komme fra at det er med beaujolais fra de 10 cru-ene, at det blir spenning. Og denne for Norge nye produsenten overbeviser stort.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen
Guide
Julemat

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen

Apéritifs julemeny inneholder alle oppskrifter du behøver for å gjøre julen vellykket, også når det gjelder å velge passende drikke.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Miks denne sinte drinken til helgens innspurt med julefilmer
Ukens drink

Miks denne sinte drinken til helgens innspurt med julefilmer

Denne drinken er inspirert av julefilmen Elf fra 2003 - med Will Ferrell i hovedrollen. En perfekt kickstart for juleferien.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Bak disse brune pinnene, og du trenger ikke flere julekaker
Ukens kake

Bak disse brune pinnene, og du trenger ikke flere julekaker

Brune pinner høres kanskje litt kjedelig ut, men disse julekakene er faktisk veldig  gode og populære.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten
+
Godbiter i pollisten

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten

Det som gjør dem så spesielle er at de er laget av druer som kunne vært brukt til den letteste sherrystilen, men uten spritforsterkning.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm
+
Ukens vin

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm

Med en pris på 189,90 er den blitt en «go-to»-vin for mange på jakt etter noe som både er rimelig og ikke minst godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Slik lager du julestemning på et øyeblikk
Dagens rett
Rugbrød med medisterkake og bacon

Slik lager du julestemning på et øyeblikk

Her får du en smakfull og enkel oppskrift som er perfekt nå i juleinnspurten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare
+
Godbiter i pollisten

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare

Det er ikke til å komme fra at det er med beaujolais fra de 10 cru-ene, at det blir spenning. Og denne for Norge nye produsenten overbeviser stort.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her