Drikke
Røverkjøp fra høytliggende vinmarker

Røverkjøp fra høytliggende vinmarker

Fra noen av verdens høyest beliggende vinmarker kommer disse rimelige vinene. Det kjennes på smaken.
Aase E. Jacobsen
27 August 2014 - 07:00

Få Ukens vin som nyhetsbrev

Aase E. Jacobsen

Amalaya Tinto 2012 (96296)både smaker og lukter friskt. Her er det syrlige og søte skogsbær samt et tydelig preg av mineraler/stein. Den gode syren og kjølige leskende frukten er et resultat av vokststedet som ligger ved 1650 m.o.h..

Også hvitvin

Det setter også sitt preg på den hvite Amalaya Blanco 2013 (9461)som er laget av Argentinas karakteristiske hvitvinsdrue torrontés. Den er i utgangspunktet nemlig svært aromatisk, og det kan bli for mye av det gode. Men i møtet med det kjølige klimaet i Cafayate i Calchaquies-dalen i vinregionen Salta, gir druen en vin med større raffinement og ikke minst friskhet.

Les mer om denne «nye» vinregionen

Et flott følge til så vel røykelaks som indisk mat.

Prøv en av disse rettene til

Amalaya-vingården dekker 200 hektar, men volum er bare 800.000 flasker som er relativt lite for et så stort prosjekt. Det er altså ikke snakk om billigvin. Amalaya Malbec Blend kostet 150 kroner da den ble lansert i bestillingsutvalget, men selges nå til en lavere pris siden den har fått større distribusjon som basisvare.

Druene er håndplukkete, og for den røde får de en kort uttrekkstid ved lav temperatur før gjæringen. Deretter 8-10 måneders modning, i tank eller fransk eik.

Amalaya er eid av Hess Family Estates som har flere prosjekter i denne høytliggende dalen. Colomé ligger litt lengre nord og ved 2300 meter. Herfra kommer en mer påkostet malbec, Colomé Estate Malbec 2011 (96297), som demonstrerer områdets store potensial. En flott vin som utmerker seg med sin ren og gode frukt og fine tanniner.

Samme som i Norge

Maxima Altura er navnet på vingården som er aller nærmest himmelen av alle verdens vingårder. Den ligger ved 3000 m.o.h. ved foten av Andes-fjellene nær grensen til Bolivia. Faktisk befinner den høyestliggende parsellen seg ved 3.111 meter. Her dyrkes blant annet pinot noir som det skal bli svært spennende å smake, men foreløpig er ikke disse vinene importert til Norge.

Om du er rask, kan du smake pinot noir fra andre høytliggende vinmarker i Argentina

Høyden har også sine utfordringer, som fare for frost, men for det meste ligger dagtemperaturen i vekstsesongen på 20 plussgrader. Den kan på det aller varmeste komme opp i 35 grader, men det er nesten like sjeldent som i Norge.

Bedre konsentrasjon

Det er nødvendig med dryppvanning siden vinstokkene vokser i sandjord og området kategoriseres som halvørken. Som mannen bak det hele, Donald Hess, har uttalt: «Der andre bare ser en ørken, så jeg muligheter for store viner». Et interessant aspekt ved disse prosjektene er at druene utvikler et tykkere skall for å «beskytte» seg mot de sterkere solstrålene som kjennetegner slike høyder.

Amalayas vinmarkansvarlige Rafael Aregon hevder også at dette gir mer konsentrerte aromaer. Ved siden av at området har god ventilasjon og et mineralrikt jordsmonn. Det er all grunn til å vente seg mer godt fra denne kanten.

Foto: Roger Kolbu (Apéritif)
 
Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Hvis du vil bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin som nyhetsbrev:
Hver tirsdag, altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på nyhetsbrevet det rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Worlds50Best: Kadeau er tredje beste restaurant i Norden - møt mannen bak suksessen
+

Worlds50Best: Kadeau er tredje beste restaurant i Norden - møt mannen bak suksessen

Selvlært, introvert og stille: Dette til tross er Nicolai Norregaard blitt en kokkestjerne ulik de fleste andre og med totalt 3 Michelinstjerner for sine restauranter Kadeau på Bornholm og i København.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Her finner du juniutgaven 2025 av Apéritif magasin
+

Her finner du juniutgaven 2025 av Apéritif magasin

Vi tar deg med til Paris, Burgund, Cahors, Alsace og det skotske høylandet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Bedre fiskemiddag enn dette skal du lete lenge etter
Dagens rett

Bedre fiskemiddag enn dette skal du lete lenge etter

Denne lørdagen serverer vi deg en oppskrift på en av våre beste matfisker, nemlig piggvar som stekes og får følge av appelsin- og basilikumsmør.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slike grillspyd kommer du til å lage flere ganger
Dagens rett
Satay av svin med honning og ingefær

Slike grillspyd kommer du til å lage flere ganger

Det er den krydrete og intense men ikke særlig sterke sausen som gir mersmaken.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Worlds50Best: Kadeau er tredje beste restaurant i Norden - møt mannen bak suksessen
+

Worlds50Best: Kadeau er tredje beste restaurant i Norden - møt mannen bak suksessen

Selvlært, introvert og stille: Dette til tross er Nicolai Norregaard blitt en kokkestjerne ulik de fleste andre og med totalt 3 Michelinstjerner for sine restauranter Kadeau på Bornholm og i København.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Her finner du juniutgaven 2025 av Apéritif magasin
+

Her finner du juniutgaven 2025 av Apéritif magasin

Vi tar deg med til Paris, Burgund, Cahors, Alsace og det skotske høylandet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

En smak fra verdens mest unike vinområde
+
Godbiter i pollisten

En smak fra verdens mest unike vinområde

Fra Lisboas berømte kystlinje kommer noen av verdens mest lagringsdyktige viner laget i mikroantall, men også viner til priser som alle kan betale.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Basishyllas skjulte perle til 199,90
+
Ukens vin

Basishyllas skjulte perle til 199,90

Jeg har tidligere kalt denne vinen sykt billig og magi for en liten penge, og det er den fortsatt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Her finner du alle de digitale utgavene av magasinet Aperitif
+
Klubb

Her finner du alle de digitale utgavene av magasinet Aperitif

Siden magasinet Aperitif er en del av medlemskapet i Mat- og vinklubben, har vi samlet alle lenkene til de ulike utgavene nedenfor.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Bedre fiskemiddag enn dette skal du lete lenge etter
Dagens rett

Bedre fiskemiddag enn dette skal du lete lenge etter

Denne lørdagen serverer vi deg en oppskrift på en av våre beste matfisker, nemlig piggvar som stekes og får følge av appelsin- og basilikumsmør.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her