Godbiter i pollisten
Røverkjøp i vellagret stort format

Røverkjøp i vellagret stort format

Disse modne men fortsatt svært holdbare magnumene fra Jura er noen veritable røverkjøp.
Aase E. Jacobsen
24 Mai 2017 - 13:45

Jura er blant de heteste vintrendene for tiden, og med produsenten Rolet er det mulig å få ferdiglagret vin av ypperste kvalitet til en latterlig lav penge.

Min absolutte favoritt blant magnumene fra denne kvalitetsprodusenten er Rolet Arbois Tradition 2004. Tradition betyr en blanding av chardonnay og savagnin og dermed et veldig godt uttrykk for denne spennende vinregionen ved foten av Alpene. Den har takket være eksponeringen for luft – altså at fatene ikke fylles opp – et lett florpreg (gjærbakst) – som kan minne om tørr sherry, men det er altså forholdsvis dempet.

Den er derfor et veldig godt utgangspunkt for å bli bedre kjent med denne vinstilen, ikke minst ved at den allerede er 12,5 år gammel. Og fortsatt med et langt liv foran seg. Vi snakker om en vin med stor kompleksitet fra fatmodningen. Savagnin-delen av vinen har nemlig ligget tre år under et tykt florlag, mens fatene med chardonnay er fylt opp.

Nesten-vin jaune

For en yngre versjon av samme druemiks, men uten det oksidative preget, anbefales Rolet Expression du Terroir Côtes du Jura Chardonnay Savagnin 2010. Her får du godt med blomsterpreg og søt frukt fra savagnin, grønne epler fra chardonnay og et lett preg av gjærbakst og nøtter.

Og vil du heller gå i motsatt retning, er Rolet Côtes du Jura Savagnin 2010 tingen. Her er du så nært vin jaune du kan komme, bare med noe kortere tid i fatene – fire år mot seks år - uten oppfylling (ouillage). Dette er en tørr og særpreget vinstil du enten elsker dypt og intenst eller hater. Omtrent som oude gueuze om vi trekker en parallell til ølverdenen.

Les mer om de spesielle vinene fra Jura og hva som kjennetegner dem

Kompleksiteten øker proporsjonalt med andelen savagnin i druemiksen og selvsagt fatlagringen. Vi snakker både sjø, tørkete nøtter og frukter, sopp og det som enda bedre er. Dette er en vin som krever all din oppmerksomhet men som smaker fortreffelig til ekstra rike retter med lyst kjøtt, også pølser, og gjerne med sopp eller selvsagt til Jura-områdets osteperle, vellagret comte.

Familien bak Rolet-vinene i en av sine mange vinmarkene fordelt over fire underområder i Jura.

Men tilbake til mer vellagret materiale, for både Rolet Arbois Chardonnay 2002 og Rolet Arbois Chardonnay 2005 er noe alle bør få plass i en god vinkjeller. For selv om savagnin er juvelen i kronen i Jura, går chardonnay herfra ofte naboene i vest en høy gang. Og i hvert fall når vi trekker forholdet pris og kvalitet inn i bildet. Disse snart 15 og 12 år gamle vinene er begge fantastisk spennende uttrykk for hva denne druen kan by på i det mineralsterke jordsmonnet i Jura.  2002-årgangen smakte jeg allerede i fjor høst, og den var betydelig svakere enn flasken jeg smakte fra partiet nå i mai. Med så vellagret vin vil det alltid være fare for flaskevariasjon. 

Underområder med særpreg

I underområdet Arbois nord i regionen hvor disse vinene kommer fra, er det sterkt kalkholdig jordsmonn med noe leire. I L’Etoile er det ekstra mineralrikt på grunn av høy forekomst av fossiler. Rolet L’Etoile Chardonnay 2014 er et godt uttrykk for denne chardonnaystilen siden den har enda mer sjøpreg enn Arbois-utgavene og det selv om den er betydelig yngre.

Fra et av Juras mange fascinerende landskap.

Og Côtes du Jura som er et tredje og mye større underområde har naturlig nok et mer sammensatt jordsmonn, men for det meste er det snakk om gråmergel som er en miks av kalk og leire.

At Rolet kan by på en stor portefølje – og ja, det er mange andre interessante viner også i lavere prisklasser – skyldes deres størrelse. Med 60 hektar fordelt på Arbois, Côtes du Jura og L'Étoile, er de en betydelig aktør i Jura, og deres Vin Jaune 2008 er blant de lettest tilgjengelige i en slankere og friskere stil enn mange andre.

Se hele  den fristende porteføljen til Rolet

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol
+
Ukens vin

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol

Med 12 prosent er denne rødvinen beviset at også varmklima-vinområder kan lage en vin med både kraft og friskhet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

La deg inspirere til å bli lefsebaker
Guide

La deg inspirere til å bli lefsebaker

Du trenger bare en steketakke og disse oppskriftene for å komme i gang.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Oppdag den søte hemmeligheten fra Champagne - ratafia
+

Oppdag den søte hemmeligheten fra Champagne - ratafia

En nærmest glemt drikk som skapte glede blant vinbønder og drueplukkere i Champagnes vinmarker, har nå fått en renessanse hos franske toppchefer. Arnaud Lallemand som står bak trestjerneren L’Assiette Champenoise i Reims er en av dem.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Be inn på en fyldig elggryte
Dagens rett
Rødvinsgryte av elg

Be inn på en fyldig elggryte

Har du ikke elgkjøtt, kan du godt bruke annet vilt eller tamt kjøtt i denne oppskriften.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol
+
Ukens vin

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol

Med 12 prosent er denne rødvinen beviset at også varmklima-vinområder kan lage en vin med både kraft og friskhet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

La deg inspirere til å bli lefsebaker
Guide

La deg inspirere til å bli lefsebaker

Du trenger bare en steketakke og disse oppskriftene for å komme i gang.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen
+
Godbiter i pollisten

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen

Når du ikke har råd til barolo eller ikke orker å vente til den blir drikkeklar, er dette et veldig godt alternativ – signert en av de beste.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris
+
Ukens vin

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris

Eller en 16 år gammel merlot til samme pris – begge kommer med en spesiell historie.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lag disse saftige og superenkle lammebollene til ukas avslutninger
Dagens rett

Lag disse saftige og superenkle lammebollene til ukas avslutninger

Disse kjøttbollene gjør stor lykke på tapasbordet og er enkle å frakte med seg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Oppdag den søte hemmeligheten fra Champagne - ratafia
+

Oppdag den søte hemmeligheten fra Champagne - ratafia

En nærmest glemt drikk som skapte glede blant vinbønder og drueplukkere i Champagnes vinmarker, har nå fått en renessanse hos franske toppchefer. Arnaud Lallemand som står bak trestjerneren L’Assiette Champenoise i Reims er en av dem.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her