Røverkjøp til vinkosen

Røverkjøp til vinkosen

Vinen med den gule etiketten eller boksen er blitt et symbol på god og prisgunstig vin fra Sør-Afrika. Nå også Fair Trade-merket.

Få Ukens vin som nyhetsbrev . Se lenger ned for mer informasjon.

Aase E. Jacobsen Foto: Gunnar Mjaugedal

Den sørafrikanske vinen Goats do Roam finnes både i flaske og boks. Som så ofte framstår boksutgaven,  Goats do Roam 2014 (55375) som noe bløtere enn flasken, Goats do Roam 2013 (10783) . Men du kan trygt velge boksen om dette formatet frister mest.

Hjelp til selvhjelp

Begge deler passer perfekt inn i en stram økonomi samtidig som det føles godt når du vet at hver slurk hjelper andre. Vinen er nemlig nå Fair Trade-merket. Det innebærer at en andel av overskuddet går tilbake til vinmarksarbeiderne og deres familier. Til sammen 450 mennesker omfattes av Goats do Roams Fair Trade-prosjekt.

Dette er Fair Trade

Den store bløtheten og modne frukten er Goats do Roam sitt varemerke. Navnet er et ordspill på Côtes-du-Rhône siden druemiksen er til en viss grad felles. I aktuell årgang er det shiraz, cinsaut, mourèdre, grenache, carignan samt en liten andel petite sirah eller durif, som inngår.

Nest etter Mandela

Druene kommer fra Paarl, Stellenbosch, Darling, Swartland og Piekenierskloof. Både fra gamle buskbeskjærte vinstokker og fra vinmarker med mer moderne oppbindingsmetoder. Felles er at alle vinmarkene har et veldig skrint og mineralsk jordsmonn som får plantene til å jobbe hardt for å få nok næring.

Det sørafrikanske jordsmonnet er perfekt for vinstokker

Mannen bak disse – og mange andre sørafrikanske viner er Charles Back. Han er nærmest en levende legende – høyst levende og svært energisk får vi nesten si. I 2006 ble han kåret til vinindustriens mest innflytelsesrike sørafrikaner - etter Nelson Mandela vel å merke. Det siste viser for øvrig hvilken standing Mandela hadde i Sør-Afrika, for så vidt jeg vet var ikke han involvert i vindustrien.

 

Eksportsuksess

Siden Charles overtok Fairview-vingården etter sin far i 1995 har han gjort stor suksess med sine ulike varemerker på eksportmarkedet.

Først og fremst Goats do Roam, men også Spice Route Winery i Swartland, i den vestre delen av Kapplandet og selvsagt farsgården Fairview i Paarl.
 
Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 

Fairview Goats do Roam 2020

Produsent:
Goats do Roam Wine Company
Utvalg:
Basisutvalget
Volum:
0.750l
Land:
Sør-Afrika
Område:
Coastal Region
Pris:
134,90 kr
Varenummer:
1078301
82 Poeng
Les smaksnotatene »

Goats do Roam 2014

Produsent:
Charles Back And The Fairview Team
Utvalg:
Basisutvalg, kategori 6
Volum:
3.000l
Land:
Sør-Afrika
Område:
Western Cape
Pris:
379,90 kr
Varenummer:
5537501
82 Poeng
Les smaksnotatene »
Hvis du vil bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter .

Ukens vin som nyhetsbrev:
Hver tirsdag, altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på nyhetsbrevet det rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis.

 

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Julemat Drikke til julematen

Den definitive guiden: Slik finner du passende øl til alle julens måltider

I julen er måltidene mange, og ølet er en selvskreven ledsager. Derfor har vi satt sammen en oversikt for alle som lurer på hva de skal drikke til de ulike måltidene. Deriblant også mellommåltidene (les godteriene), som det raskt kan bli litt for mange av på denne tiden av året. Les hele saken

Til toppen