Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din
Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif

Sikkert vårtegn

Den hvite Bonnet i ny årgang forteller at våren er her. Nå har den også fått følge av sine røde bror som heller ikke skuffer.
Aase E. Jacobsen
26 April 2006 - 01:00

Nå kan du gratis få Ukens vin som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Aase JacobsenFoto: Eva Brænd

Ch. Bonnet 2013 (2825) har gjennom mange år vært en bestselger blant hvite franske viner i flaske. Kombinasjonen av prisen på knappe hundrelappen og jevn god kvalitet gjør at den til enhver tid har vært et sikkert valg. Og 2005 står ikke tilbake for noen av de tidligere årgangene.

Tvert imot strutter denne nytappete hvitvinen av ungdommelig frukt som sitrus, særlig grapefrukt, blomster, solbærblader og en touch av muskatell. Som en duft av vår rett og slett. Smaken er ikke mindre vårlig, frisk og delikat med fine syrer, god frukt som holder seg helt ut slutten, grapefrukt og litt tropisk fruktfedme i finishen. Perfekt til salater med sjømat eller lyst kjøtt, til enklere skalldyrretter som blåskjell og reker. Eller som et godt glass hvitvin eller alternativ til den musserende aperitiffen. Den tåler nemlig fint assortert fingermat.

2005 er en unik årgang siden den er så vellykket på alle måter, både for rødt og hvitt og for hele regionen. Mengder med sol og kjølig netter er forklaringen på at begge kulører lykkes, og at den hvite Bonnet viser større raffinement enn eksempelvis i 2004 - som med sin rundere frukt har gledet oss i ett år allerede. Men nå er den altså klar for utskiftning, og 2005 vil trolig bli bedre og bedre for hver flaske du åpner utover sesongen. For selv en rimelig hvitvin som dette vil ha godt av litt mer tid i flaske.

Etter femten år (eller der om kring) med suksess var det på tide at Bonnet kommer også i rød utgave. Og det til samme pris. Ch. Bonnet Rouge 2004 (44895) strutter ikke mindre enn sin hvite bror. Fargen er gnistrende kirsebærrød. Duften er saftig av røde og søte mørke bær, solbærblader og jordsmonn. I munnen er den saftig med god frukt, fine syrer og bløte tanniner, avslutningen er frisk og ren med snev av mokka. En vin med god ung bordeauxkarakter som passer best til enklere kjøttretter uten for mye krydder. Den tåler fint å serveres lett avkjølt og er derfor en vin som kan nytes også i den lyse årstid.

Bonnet-vinene kommer fra Entre-deux-Mers - mellom elvene Dordogne og Garonne og dermed midt mellom Médoc og Libourne. Med andre ord så midt i Bordeaux du kan komme. Men statusen til dette kjempeområdet på 23.000 hektar er ikke høy (hvitvinsappellasjonen er bare på 1232 hektar). Derfor finner vi mange av de små kriserammete eiendommene akkurat her. Selv Ch. Bonnet som er et ekte og usedvanlig vakkert slott omkranset av 300 hektar, ville i utgangspunktet ikke være lønnsomt. Men siden det tilhører mektige André Lurton, nyter vinene herfra stor anseelse og får drahjelp gjennom statusen til de øvrige vinene i Lurtons portefølje. FIXME: Link format not implemented: <link ANCHOR_NAME="lurtonsalg">La Louvière, Couhins Lurton og Rochemorin (klikk for smaksresultater) tilhører kremen innen Péssac Léognan på sørsiden av Garonne.

Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin på mobilen - som MMS og SMS
Står du på Polet og ikke husker hva Ukens vin heter, kan du få det som SMS eller MMS-tekstmelding på mobiltelefonen din.

w MMS:
Skriv Ukens og send til 2004.
Du mottar deretter Ukens vin - med bilde og fyldig tekst - hver tirsdag.
Tjenesten koster 5 kroner pr. mottatt melding.
Vil du stoppe tjenesten, skriver du Ukens stop og sender til 2004.

w SMS:
Skriv varsle ukensvin og send til 1986. Du får Ukens vin sendt som kortfattet tekstmelding til din mobiltelefon hver uke.
Hvis du på et senere tidspunkt ønsker å avslutte abonnementet, sender du kodeordet: Stopp ukensvin til 1986.
Pris for tjenesten er kroner 5 pr. mottatt melding.

Bestille SMS kun én gang: Skriv ukensvin (i ett ord) og send til 1986. Etter noen sekunder får du Ukens vin på displayet.

Ukens vin som e-post er en spennende tjeneste fra aperitif.no, og selvfølgelig gratis. Hver tirsdag, altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på Ukens vin en e-post rett i postkassen din. Alle andre kan først lese om Ukens vin på onsdag. Det gir deg et forsprang når du vil kjøpe en av godbitene, samtidig som du rekker å bestille dem til helgen.
 
Benytt påmeldingsfeltet nedenfor for å melde deg på Ukens vin:

Følgende utgaver fra André Lurtons øvrige portefølje er tilgjengelig i Norge:

iStock-622924262.jpg
Annonse
Vintips

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår SMS-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

UGB921-16x9.jpg
Godbiter i pollisten
Noe ekstra prisgunstig og solid til vinkjelleren.

Dette er et ypperlig alternativ når Burgund-pinot er for dyrt

En beaujolais fra en av de fremste cru-ene byr på fantastisk valuta for pengene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

UV020321-16x9.jpg
+
Ukens vin

Knallkjøp til sjømaten

Disse Savoie-vinene er blant vinterens aller beste kjøp.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

vin-bourgogne-pouilly-fuisse-pastoral-2017-frantz-chagnoleau.jpg
+
Klubb
Viner i begrenset antall kun for abonnenter

Akkurat nå er dette det beste kjøpet fra Burgund

Fra Sør-Burgunds mest renommerte vinmarker og til en pris som er halvparten av hva du må betale for samme kvalitet fra «gullkysten».

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

iStock-537611756.jpg
Les dette om du opplever tekniske problemer

Vi har fornyet oss

Å flytte over hele det gigantiske nettstedet aperitif.no til en ny plattform, kan medføre enkelte problemer. Vi håper på din tålmodighet om du skulle oppleve dette, og jobber på spreng for å gi deg en maksimal leseropplevelse.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
iStock-508947940.jpg
Dagens rett
Spansk sjømatgryte - Zarzuela

En sjømatgryte som denne topper det meste

Mengder med smaksrik sjømat i en og samme gryte. Bare navnet forteller at her blir det fest.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

asiatisk-skrei.jpg
Dagens rett
Skrei med asiatiske smaker

Med denne kombinasjonen får du en helt ny smaksopplevelse av skrei

Her er det nemlig mye spennende fra asiahylla som gjør jobben.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

php2p5lyl.jpg
Dagens rett
Hjemmelaget taglioni med kremet soppsaus

Så enkelt lager du pastaen selv

Og når du har laget den fra bunnen av, trenger du nesten ikke noe annet til. Så godt smaker det. Men litt sopp og fløte gjør underverker.

Les hele saken
iStock-1130934320.jpg
Matkurs og vinkurs
Apéritifs kokkeskole

Bli en mesterkokk med Apéritifs tredagers kokkeskole

Årets julegave for den gryende kokkespire - Våre dyktige kokker lærer deg kjøkkenets viktigste grunnprinsipper gjennom tre intense dager.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

phpxaqhtg.jpg
Dagens rett
Aichas indiske chana masala med kveite

Denne retten kan serveres med eller uten fisk

Den er derfor et perfekt alternativ når noen rundt bordet ønsker et vegetarisk alternativ. For her kommer chana masale-en og kveiteskivene for seg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

phpesinuw.jpg
Dagens rett
Orientalsk rekerett

Med denne sausen kan du variere middagen i det uendelige

Om det ikke er reker som står på menyen i dag, fungerer denne oppskriften like godt med fisk eller kjøtt - eller bare som den er.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her