Sikkert vårtegn

Den hvite Bonnet i ny årgang forteller at våren er her. Nå har den også fått følge av sine røde bror som heller ikke skuffer.
Aase E. Jacobsen
26 April 2006 - 02:00

Nå kan du gratis få Ukens vin som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Aase JacobsenFoto: Eva Brænd

Ch. Bonnet 2013 (2825) har gjennom mange år vært en bestselger blant hvite franske viner i flaske. Kombinasjonen av prisen på knappe hundrelappen og jevn god kvalitet gjør at den til enhver tid har vært et sikkert valg. Og 2005 står ikke tilbake for noen av de tidligere årgangene.

Tvert imot strutter denne nytappete hvitvinen av ungdommelig frukt som sitrus, særlig grapefrukt, blomster, solbærblader og en touch av muskatell. Som en duft av vår rett og slett. Smaken er ikke mindre vårlig, frisk og delikat med fine syrer, god frukt som holder seg helt ut slutten, grapefrukt og litt tropisk fruktfedme i finishen. Perfekt til salater med sjømat eller lyst kjøtt, til enklere skalldyrretter som blåskjell og reker. Eller som et godt glass hvitvin eller alternativ til den musserende aperitiffen. Den tåler nemlig fint assortert fingermat.

2005 er en unik årgang siden den er så vellykket på alle måter, både for rødt og hvitt og for hele regionen. Mengder med sol og kjølig netter er forklaringen på at begge kulører lykkes, og at den hvite Bonnet viser større raffinement enn eksempelvis i 2004 - som med sin rundere frukt har gledet oss i ett år allerede. Men nå er den altså klar for utskiftning, og 2005 vil trolig bli bedre og bedre for hver flaske du åpner utover sesongen. For selv en rimelig hvitvin som dette vil ha godt av litt mer tid i flaske.

Etter femten år (eller der om kring) med suksess var det på tide at Bonnet kommer også i rød utgave. Og det til samme pris. Ch. Bonnet Rouge 2004 (44895) strutter ikke mindre enn sin hvite bror. Fargen er gnistrende kirsebærrød. Duften er saftig av røde og søte mørke bær, solbærblader og jordsmonn. I munnen er den saftig med god frukt, fine syrer og bløte tanniner, avslutningen er frisk og ren med snev av mokka. En vin med god ung bordeauxkarakter som passer best til enklere kjøttretter uten for mye krydder. Den tåler fint å serveres lett avkjølt og er derfor en vin som kan nytes også i den lyse årstid.

Bonnet-vinene kommer fra Entre-deux-Mers - mellom elvene Dordogne og Garonne og dermed midt mellom Médoc og Libourne. Med andre ord så midt i Bordeaux du kan komme. Men statusen til dette kjempeområdet på 23.000 hektar er ikke høy (hvitvinsappellasjonen er bare på 1232 hektar). Derfor finner vi mange av de små kriserammete eiendommene akkurat her. Selv Ch. Bonnet som er et ekte og usedvanlig vakkert slott omkranset av 300 hektar, ville i utgangspunktet ikke være lønnsomt. Men siden det tilhører mektige André Lurton, nyter vinene herfra stor anseelse og får drahjelp gjennom statusen til de øvrige vinene i Lurtons portefølje. FIXME: Link format not implemented: <link ANCHOR_NAME="lurtonsalg">La Louvière, Couhins Lurton og Rochemorin (klikk for smaksresultater) tilhører kremen innen Péssac Léognan på sørsiden av Garonne.

Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin på mobilen - som MMS og SMS
Står du på Polet og ikke husker hva Ukens vin heter, kan du få det som SMS eller MMS-tekstmelding på mobiltelefonen din.

w MMS:
Skriv Ukens og send til 2004.
Du mottar deretter Ukens vin - med bilde og fyldig tekst - hver tirsdag.
Tjenesten koster 5 kroner pr. mottatt melding.
Vil du stoppe tjenesten, skriver du Ukens stop og sender til 2004.

w SMS:
Skriv varsle ukensvin og send til 1986. Du får Ukens vin sendt som kortfattet tekstmelding til din mobiltelefon hver uke.
Hvis du på et senere tidspunkt ønsker å avslutte abonnementet, sender du kodeordet: Stopp ukensvin til 1986.
Pris for tjenesten er kroner 5 pr. mottatt melding.

Bestille SMS kun én gang: Skriv ukensvin (i ett ord) og send til 1986. Etter noen sekunder får du Ukens vin på displayet.

Ukens vin som e-post er en spennende tjeneste fra aperitif.no, og selvfølgelig gratis. Hver tirsdag, altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på Ukens vin en e-post rett i postkassen din. Alle andre kan først lese om Ukens vin på onsdag. Det gir deg et forsprang når du vil kjøpe en av godbitene, samtidig som du rekker å bestille dem til helgen.
 
Benytt påmeldingsfeltet nedenfor for å melde deg på Ukens vin:

Følgende utgaver fra André Lurtons øvrige portefølje er tilgjengelig i Norge:

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund
+
Godbiter i pollisten

Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund

Denne produsenten lager vinene etter alle kunstens regler, og det kjennes på smaken.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene
+
Ukens vin

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene

Gjør en gresk vri på 1. mai-helgen i år, fr den ene kan du plukke med deg allerede i dag i de fleste polutsalg.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet
Dagens rett

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet

Helstekt kylling er en skikkelig festrett, og sausen lager seg nesten helt selv under stekingen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Har du en flaske J&B innerst i barskapet, må du prøve Purple Heather
Ukens drink

Har du en flaske J&B innerst i barskapet, må du prøve Purple Heather

Noen whiskyer er så nøytrale at de trenger drahjelp fra andre ingredienser.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund
+
Godbiter i pollisten

Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund

Denne produsenten lager vinene etter alle kunstens regler, og det kjennes på smaken.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene
+
Ukens vin

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene

Gjør en gresk vri på 1. mai-helgen i år, fr den ene kan du plukke med deg allerede i dag i de fleste polutsalg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Møt Englands fremste stjernevinmaker som kan mer enn musserende vin
+
Godbiter i pollisten

Forsiden akkurat nå - 4

To supre viner i basis fra denne superkvinnen
+
Ukens vin

To supre viner i basis fra denne superkvinnen

Julia Kemper har satt ettertrykkelig spor etter seg i basishylla med stadig nye viner i klassen klar adresse og veldig god valuta for pengene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

By på lekker kalveschnitzel i kveld
Dagens rett
Kalveschnitzel

By på lekker kalveschnitzel i kveld

Det blir ekstra god stemning rundt middagsbordet med schnitzel laget av saftig og mørt kalvekjøtt. Her er oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet
Dagens rett

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet

Helstekt kylling er en skikkelig festrett, og sausen lager seg nesten helt selv under stekingen.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her