Godbiter i pollisten
Det er nå du skal sikre deg rødvinen til nyttårshelgen

Det er nå du skal sikre deg rødvinen til nyttårshelgen

Med vinene fra denne produsenten får du en uforglemmelig vinopplevelse denne jula. Bestiller du nå har du dem i tide til nyttår.
Aase E. Jacobsen
23 Desember 2016 - 15:00

Vi snakker ikke om boblevin, men derimot om røde viner fra Montalcino, for mange vinelskere det aller helligste i Toscana. Pian delle Querci er ikke den mest hypete produsenten der i gården, vinene er nærmest litt beskjedne, men du verden hvor de blomstrer når de finner sin plass ved matbordet og i riktige og romslige glass. Best av alt, eller kanskje verst siden det er vanskelig å velge bare én, er at vinene derfor finnes i flere årganger og utgaver.

Om lekkerbiskenen nummer én, Pian delle Querci Brunello di Montalcino Riserva 2010, er utsolgt før du rekker å reagere (noe som veldig fort kan skje i disse desperate førjulstider), er det ingen grunn til fortvilelse. Den «vanlige» brunelloen finnes nemlig i fire årganger, 2010, 2009, 2007 og 2005. Ikke helt like, men alle veldig representative for både årgang, område og produsentens stil.

Fra denne vinmarken kommer druene til riservaen.

 

Ingen sminke

Det holder å kaste et blikk på etiketten for å skjønne at vi snakker om en veldig tradisjonsorientert (et pent ord for gammeldags) produsent. Det betyr også at hos Pian delle Querci finnes ingen fatsminke eller høy ekstraksjon. Den gammeldagse måten å lage vinene på, er nå høyeste mote, med spontangjæring, minimal inngripen underveis og lang modning i store gamle fat før flasketapping og -modning.

Bak Querci-vinene står Angela og Angelo Pinti med god hjelp av faren Vittorio og snart døtrene.

 

Lys farge

Vinene er altså uvanlig lyse i fargen. Like delikate som de er i glasset er de også i munnen. Selv om de har tanniner, er de ikke de første du tenker på, heller frisk syrlighet og god alkoholvarme. Innimellom kan de oppleves litt volatile, med litt flyktige toner, men det er faktisk en godt integrert del av denne produsentens stil. Det er imidlertid lov å ikke like det.

Vinmarkene, til sammen 8,5 hektar, ligger ved 250 m.o.h. rett utenfor Montalcino by.

 

Utrolig godt kjøp

Men nettopp den høye syren, krydderpreget og alkoholen gjør disse vinene perfekte til å komme gjennom mektige måltider med kalkun med full pakke, ribbe, pinnekjøtt eller rike viltmiddager som ofte står på menyen i romjuls- og nyttårshelgen.

Ikke å forglemme deres rimeligste løsning, Pian delle Rosso di Montalcino 2014, som er et supert alternativ til kalkunmiddagen om du ikke vil gå for en brunello. Og på toppen av det hele et utrolig godt kjøp.

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev  

 

 

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Vannmangel forandrer vinlandskapet
+

Vannmangel forandrer vinlandskapet

At vinplanter trenger vann, er ikke noe nytt, men med den dramatiske endringen i hvordan nedbøren faller i verdens vinområder, kommer til å forandre vinlanskapet betydelig.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Krabbe, kål og kabinett er veien til gastronomisk suksess
+
Mat og vin i kombinasjon

Krabbe, kål og kabinett er veien til gastronomisk suksess

Spisskålen er minst like enkel å kaste på grillen som pølser. Og hvis du jazzer den opp med litt krabbe og kabinett, så har du det de tre K-ene skulle stått for i en vakker verden.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Med stekt kveite og sesongens tomater og aspargesbønner til blir det fest på tallerkenen
Dagens rett

Med stekt kveite og sesongens tomater og aspargesbønner til blir det fest på tallerkenen

Kveita er en av Norges flotteste matfisker og kan både stekes, grilles, kokes og tilberedes i ovn. Den er uhyre velvillig i kjøkkenet og lett å finne både tilbehør og vinfølge til, derfor er den også kokkenes favoritt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Carpaccio av oksefilet er noe av det enkleste du kan lage
Dagens rett

Carpaccio av oksefilet er noe av det enkleste du kan lage

Carpaccio er svært enkelt å tilberede. Men du må passe på at tilbehøret, så som extra virgin olivenolje og parmesanost, er av ypperste kvalitet. Da er du garantert en smakfull opplevelse der storfekjøttets naturlige egenskaper kommer til sin rett.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Vannmangel forandrer vinlandskapet
+

Vannmangel forandrer vinlandskapet

At vinplanter trenger vann, er ikke noe nytt, men med den dramatiske endringen i hvordan nedbøren faller i verdens vinområder, kommer til å forandre vinlanskapet betydelig.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Krabbe, kål og kabinett er veien til gastronomisk suksess
+
Mat og vin i kombinasjon

Krabbe, kål og kabinett er veien til gastronomisk suksess

Spisskålen er minst like enkel å kaste på grillen som pølser. Og hvis du jazzer den opp med litt krabbe og kabinett, så har du det de tre K-ene skulle stått for i en vakker verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Muscadet i en klasse for seg og et veldig godt kjøp
+
Godbiter i pollisten

Muscadet i en klasse for seg og et veldig godt kjøp

Den er pent moden og drikkeklar og finnes sågar også i magnum.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Den perfekte piknik-rosévinen
+
Ukens vin

Den perfekte piknik-rosévinen

Den har skrukork og er derfor garantert feilfri, men først og fremst er den er lekker rosévin til en gunstig pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Bli med på en italiensk aften med nordisk vri
Matkurs og vinkurs
Winedinner 03. september i Oslo

Bli med på en italiensk aften med nordisk vri

Nyt 10 smakfulle småretter og 6 nøye utvalgte viner – alt satt sammen med kjærlighet for å gi deg en kveld du sent vil glemme.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Med stekt kveite og sesongens tomater og aspargesbønner til blir det fest på tallerkenen
Dagens rett

Med stekt kveite og sesongens tomater og aspargesbønner til blir det fest på tallerkenen

Kveita er en av Norges flotteste matfisker og kan både stekes, grilles, kokes og tilberedes i ovn. Den er uhyre velvillig i kjøkkenet og lett å finne både tilbehør og vinfølge til, derfor er den også kokkenes favoritt.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her