Godbiter i pollisten
Det er nå du skal sikre deg rødvinen til nyttårshelgen

Det er nå du skal sikre deg rødvinen til nyttårshelgen

Med vinene fra denne produsenten får du en uforglemmelig vinopplevelse denne jula. Bestiller du nå har du dem i tide til nyttår.
Aase E. Jacobsen
23 Desember 2016 - 14:00

Vi snakker ikke om boblevin, men derimot om røde viner fra Montalcino, for mange vinelskere det aller helligste i Toscana. Pian delle Querci er ikke den mest hypete produsenten der i gården, vinene er nærmest litt beskjedne, men du verden hvor de blomstrer når de finner sin plass ved matbordet og i riktige og romslige glass. Best av alt, eller kanskje verst siden det er vanskelig å velge bare én, er at vinene derfor finnes i flere årganger og utgaver.

Om lekkerbiskenen nummer én, Pian delle Querci Brunello di Montalcino Riserva 2010, er utsolgt før du rekker å reagere (noe som veldig fort kan skje i disse desperate førjulstider), er det ingen grunn til fortvilelse. Den «vanlige» brunelloen finnes nemlig i fire årganger, 2010, 2009, 2007 og 2005. Ikke helt like, men alle veldig representative for både årgang, område og produsentens stil.

Fra denne vinmarken kommer druene til riservaen.

 

Ingen sminke

Det holder å kaste et blikk på etiketten for å skjønne at vi snakker om en veldig tradisjonsorientert (et pent ord for gammeldags) produsent. Det betyr også at hos Pian delle Querci finnes ingen fatsminke eller høy ekstraksjon. Den gammeldagse måten å lage vinene på, er nå høyeste mote, med spontangjæring, minimal inngripen underveis og lang modning i store gamle fat før flasketapping og -modning.

Bak Querci-vinene står Angela og Angelo Pinti med god hjelp av faren Vittorio og snart døtrene.

 

Lys farge

Vinene er altså uvanlig lyse i fargen. Like delikate som de er i glasset er de også i munnen. Selv om de har tanniner, er de ikke de første du tenker på, heller frisk syrlighet og god alkoholvarme. Innimellom kan de oppleves litt volatile, med litt flyktige toner, men det er faktisk en godt integrert del av denne produsentens stil. Det er imidlertid lov å ikke like det.

Vinmarkene, til sammen 8,5 hektar, ligger ved 250 m.o.h. rett utenfor Montalcino by.

 

Utrolig godt kjøp

Men nettopp den høye syren, krydderpreget og alkoholen gjør disse vinene perfekte til å komme gjennom mektige måltider med kalkun med full pakke, ribbe, pinnekjøtt eller rike viltmiddager som ofte står på menyen i romjuls- og nyttårshelgen.

Ikke å forglemme deres rimeligste løsning, Pian delle Rosso di Montalcino 2014, som er et supert alternativ til kalkunmiddagen om du ikke vil gå for en brunello. Og på toppen av det hele et utrolig godt kjøp.

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev  

 

 

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Old-school rødvinskupp fra Portugal
+
Ukens vin

Old-school rødvinskupp fra Portugal

149,90 er utrolig billig for denne økologiske vinen som representerer en solid tradisjon fra det indre av det portugisiske høyland.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Matprisen 2025: Årets kjøkken er Mortens Kro

Mortens Kro på Gjelleråsen utenfor Oslo har som motto «der maten er go’» - det overbeviste juryen i Matprisen 2025.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering
+
Tester

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering

Hvis du har planlagt å smake på den allerede på slippdagen som er 20. november, ikke server den for kald. 2025 er en årgang med tanniner og en viss robusthet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Rekordmange oster i årets VM

Det ble ingen norsk ost i teten av de i alt 5244 påmeldte fra 46 land i årets VM som fant sted i Bern.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Old-school rødvinskupp fra Portugal
+
Ukens vin

Old-school rødvinskupp fra Portugal

149,90 er utrolig billig for denne økologiske vinen som representerer en solid tradisjon fra det indre av det portugisiske høyland.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Matprisen 2025: Årets kjøkken er Mortens Kro

Mortens Kro på Gjelleråsen utenfor Oslo har som motto «der maten er go’» - det overbeviste juryen i Matprisen 2025.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer
+
Godbiter i pollisten

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer

Savennières er en av vinverdenens skjulte perler som også lagrer veldig godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser
+
Ukens vin

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser

Og disse utgavene fungerer like godt hjemme en høstkveld som i Hellas om sommeren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Blåskjellene blir ekstra gode med mørkt øl
Dagens rett

Blåskjellene blir ekstra gode med mørkt øl

Glem hvitvin til blåskjellene. Denne oppskriften har mørkt øl i både gryte og glass. Kanskje har du allerede testet juleølet, og har noen skvetter, ja, da får du brukt dem her.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering
+
Tester

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering

Hvis du har planlagt å smake på den allerede på slippdagen som er 20. november, ikke server den for kald. 2025 er en årgang med tanniner og en viss robusthet.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her