Drikke
Sjømatens beste venn

Sjømatens beste venn

Nå når sjømaten er på sitt beste, bør det være god chablis i glasset.
Aase E. Jacobsen
01 Mars 2012 - 03:01

Nå kan du gratis få godbiter i pollisten som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Som chablisene fra Billaud-Simon. De imponerer på alle nivåer, fra det laveste, Billaud-Simon Petit Chablis 2010 (95750), og helt til topps, Billaud-Simon Chablis Grand Cru Les Clos 2009 (95813).

Grand cru i stål

Men min favoritt fra denne produsenten vil alltid være Billaud-Simon Chablis Cuvée Tête d`Or 2009 (95812). Og det til tross for at jeg generelt er skeptisk til kombinasjonen chablis og eik, i hvert fall når det ikke er snakk om grand cru-råvarer. Og  selv for grand cru bruker ikke Billaud-Simon eik, kun ståltank.

Men Cuvée Tête d’Or tåler eiken godt, siden kvaliteten på druematerialet i denne chablisen er det beste, nemlig vinmarker med sør-sørøstlig eksponering, beliggende på den høyre siden av Chablis by, og som dermed har det optimale kimmeridgejordsmonnet. Nærmere bestemt l`Araignée og Bas de Chapelots, altså den nedre delen av premier cru-en Chapelot som er nabo med Montée de Tonnerre.

Eikebruken er dessuten ytterst forsiktig. Kun en femdel av vinen er gjæret og modnet i fat i inntil tre måneder. Siden fatene er fire-fem år gamle blir trepreget minimalt.

Lavere priser

Resultatet er en uhyre lekker vin med stor munnfølelse og friskhet, tydelig mineralpreg og velintegrert fat. En vin for de gode sjømatretter, både grillet, stekt, ovnsbakt og dampet fisk. Som alle andre chabliser er dette også en vin som vil utvikle seg videre i mange år.

Billaud-Simons gode renommé startet i 1991 da Bernard Billaud-Simon kom tilbake til familiens tradisjonsrike vingård i Chablis med nye ideer. Han hadde kommet i kontakt med ønologen Jean Pierre Lédé og sammen la det grunnlaget for et nytt kvalitetsregime. Hvilket innebær en fornying i både vinkjellere og vinmarker. I dag er det nevøen Samuel som lager vinen, i alt 12 ulike cuvéer, hvorav altså fem er tilgjengelige i Norge i øyeblikket. Og det til vesentlig lavere priser enn sist produsenten var representert her til lands.
 
Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.

Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
 
 
 
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som e-post:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på godbiter i pollisten en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis. Les mer her (klikk) og bli abonnent.

 
 
 
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Krydret mat er perfekt i sommervarmen - denne retten er en innertier
Dagens rett

Krydret mat er perfekt i sommervarmen - denne retten er en innertier

Her i form av smaksrik og marinert breiflabb på en krydret og aromatisk kokossuppe som kan serveres varm eller kald.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Med dette til middag blir helgen minneverdig
Dagens rett
Teriyakibiff

Med dette til middag blir helgen minneverdig

Denne japanskinspirerte biffretten er utrolig lettlaget, men ikke mindre smaksintens og saftig av den grunn.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Slik får du Sevilla-varme inn i negronien
Ukens drink

Slik får du Sevilla-varme inn i negronien

Med den nye ginen fra Tanqueray fra basisutvalget får negronien en karakter som matcher sommeren veldig godt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Det blir ekstra stas på sommerfesten med en slik iskake
Ukens kake

Det blir ekstra stas på sommerfesten med en slik iskake

Den er både forseggjort og særdeles velsmakende. Spesielt om du bruker egne solbær.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Krydret mat er perfekt i sommervarmen - denne retten er en innertier
Dagens rett

Krydret mat er perfekt i sommervarmen - denne retten er en innertier

Her i form av smaksrik og marinert breiflabb på en krydret og aromatisk kokossuppe som kan serveres varm eller kald.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Med dette til middag blir helgen minneverdig
Dagens rett
Teriyakibiff

Med dette til middag blir helgen minneverdig

Denne japanskinspirerte biffretten er utrolig lettlaget, men ikke mindre smaksintens og saftig av den grunn.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Det er ikke bare de vakre etikettene som gjør at disse vinene skiller seg ut
+
Godbiter i pollisten

Det er ikke bare de vakre etikettene som gjør at disse vinene skiller seg ut

Innholdet er fascinerende og absolutt noe for seg selv i australsk sammenheng, og mannen som har gitt navn til dem, lever opp til inntrykket.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Topp kjøp: Sørfransk spesialitet til skalldyrene
+
Ukens vin

Topp kjøp: Sørfransk spesialitet til skalldyrene

En drøm til østers, blåskjell og reker – samt nordmenns favoritt sushi, eller når du bare vil ha en herlig frisk hvitvin i glasset.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Bli med på en italiensk aften med nordisk vri
Matkurs og vinkurs
Winedinner 03. september i Oslo

Bli med på en italiensk aften med nordisk vri

Nyt 10 smakfulle småretter og 6 nøye utvalgte viner – alt satt sammen med kjærlighet for å gi deg en kveld du sent vil glemme.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik får du Sevilla-varme inn i negronien
Ukens drink

Slik får du Sevilla-varme inn i negronien

Med den nye ginen fra Tanqueray fra basisutvalget får negronien en karakter som matcher sommeren veldig godt.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her