Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din
Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Godbiter i pollisten
Skal du ha det virkelig gøy i jula, skal du satse stort

Skal du ha det virkelig gøy i jula, skal du satse stort

Denne vinen finnes i både normalflaske, magnum og femliter. Mye juleglede for pengene. Og ikke minst kan den lagres i mange år.
Aase E. Jacobsen
13 Desember 2018 - 13:00

Cascina Castelet Passum Barbera d'Asti Superiore 2016 er en sann fryd å smake, en svært ungdommelig, men også lagringsdyktig barbera med ekstra dybde, god kompleksitet og flott syrlighet som dessuten bærer sine 15.5 prosent veldig godt. Topp til rikere matretter som lam, and, ribbe og pinnekjøtt. En selvfølge til ostebordet og for kjelleren.

Den finnes både i magnum 2016 og i femliters 2011. Og prisen er den samme i Norge som i andre markeder. Det er fordi Norge er det viktigste markedet for produsenten Cascina Castlet som gjennom mopedvinen Vespa Barbera har en stor fanskare her. Men Passum er av et helt annet kaliber. Den lages i et antall av 20.000 flasker og minst en fjerdedel av dette havner her.

Delvis tørkete druer

Passum er en vin jeg har fulgt siden ca 1990-årgangen, da den første gang kom til Norge hvor den raskt opparbeidet seg mange tilhengere. Den gangen var tilbudet av vin som dette ytterst sjelden på polet. Ja, den var nesten en revolusjon da den ble skapt i 1975. Ikke bare på grunn av flaskedesignet som kom fra 1983 signert Giacomo Bersanetti ved Sga Wine Design, men særlig på grunn av framstillingen.

Det var nemlig helt uvanlig å framstille barbera på denne måten den gangen. Det er for øvrig fortsatt det, i hvert fall på dette kvalitetsnivået. Det som skiller Passum fra andre barberaer er at den er laget av delvis tørkete druer, på samme måte som amarone fra Veneto og sfursat fra nabofylket Lombardia.  

Giorgio Gozzelino og Maria Borio i fatkjelleren. Foto: Aase E. Jacobsen

Bakgrunnen er ifølge Maria (Mariuccia) Borio som er kvinnen bak denne vinen, at barbera hadde et dårlig rykte på 1970- og 1980-tallet, syren var for høy og modningen ikke god nok samtidig som vinifikasjonsteknikkene i området ikke var spesielt raffinerte. Ved å tørke druene konsentreres frukten og sukkerinnholdet øker siden modningsprosessen fortsetter etter at druen er lagt til tørking.

Den som kom med ideen til Maria var Armando Cordero, en respektert ønolog på den tiden, og han hadde jobbet en tid i Valtellina hvor sfursat lages.  

Giorgio Gozzelino har vært vinmaker hos Maria i 25 år og forteller at med dagens teknikker i vinmarkene har man et helt annet utgangspunkt, så etter 40 år med Passum oppnås i dag god modning helt naturlig. Derfor er tørkeperioden redusert fra tre måneder til én måned. Denne tørkingen gir selvsagt en boost til alkoholprosenten som nå er oppe i 15,5 prosent, mot 13,5 på begynnelsen av 1990-tallet.

For 40-årsjubileet laget de en spesiell kasse med seks ulike farger på etiketten.

Siden gjæringen først kommer i gang lenge etter at druene er høstet og temperaturen i vinkjelleren er naturlig lavere, varer uttrekkstiden hele tre uker. Siden de mest inntørkete druene følger med i gjæringstankene, starter dessuten en delvis karbonisk maserasjon (slik som for beaujolais nouveau). Dette forholdet bidrar med ekstra mye frukt, og denne ungdommelige fruktigheten som forsvinner under fatmodningen, kommer tilbake når vinen igjen går inn i en mer reduktiv fase i flasken og her holder den seg i mange år. 2011-årgangen har like mye av denne syrlige friske mørke frukten som 2016 som nylig er kommet til landet og som nyter godt av denne årgangens lekre friskhet.

Passum eldes altså veldig sakte. Like sakte som dens eier Maria som til tross for sine 72 år er like full av energi som da jeg besøkte henne første gang i 1994.

Foretaksomme Maria

Det var imidlertid ikke meningen at Maria skulle bli vinmaker, for hun overtok i 1970 som 24-åring da faren brått døde. Hun sluttet på skolen som 14-åring som normen var for kvinner i datidens svært så konservative Piemonte, men siden hun var eneste arving, måtte hun ta over uten mulighet til å skaffe seg annen kompetanse enn den hun allerede hadde. På den tiden drev hun nemlig familiens vinbutikk i Torino og der fikk hun smaken på viner fra andre områder og lærte mye gjennom møtet med andre vinprodusenter.

Faren hadde allerede som den første i området, gått over fra å tappe vinen i bulk (damijan/demijohn) til å tappe den i flasker som ble solgt gjennom vinbutikken. Foretaksomheten arvet Maria åpenbart fra faren, for utover 1970-tallet kjøpte hun tilbake alle parsellene som gjennom tiden var blitt solgt ut av familien i forbindelse med arveoppgjør. Først for to år siden var den siste gjenkjøpsavtalen i havn. I 1990 solgte hun butikken i Torino og konsentrerte seg fullt og helt om egen vinproduksjon.

Reddet sjelden drue

Nå drifter hun 32 hektar i Costigliole som for øvrig er Piemontes mest intensive vinkommune. Monokulturen har sine utfordringer, og siden Maria er veldig opptatt av å leve i harmoni med naturen, jobber hun derfor så bærekraftig i vinmarkene som mulig. Hun har tatt på seg ansvaret å finansiere forskningen aven av de nærmest utdødde druesortene i Piemonte, uvalino, som ble fordrevet da den mer lettstelte barbera vant terreng. Uceline er derfor en helt spesiell vin som fortjener oppmerksomhet på linje med Passum. Den kommer fra en liten parsell på en hektar på Marias vingård, og er derfor den eneste i sitt slag i hele verden. 

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår SMS-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

En akevittpunsj er nesten selvskreven på nasjonaldagen
Ukens drink
Akevitt-punsj

En akevittpunsj er nesten selvskreven på nasjonaldagen

Med bare litt hjelp fra importert kanel og sitron blir det så helnorsk som det kan bli.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Dette er de 15 beste boblene til under 200-lappen som du kan plukke med deg fra nærmeste pol
+
Test
15 bobleviner i basis mellom 114 og 190 kroner

Dette er de 15 beste boblene til under 200-lappen som du kan plukke med deg fra nærmeste pol

Det er fullt mulig å få tak i lekre bobler selv i budsjettklassen og selv om det er få dager igjen til den store dagen. Her er våre forslag mellom

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Årets 17. maikake er både syrlig og kremete fyldig
Ukens kake
Jordbærkake med vaniljekrem og pasjonscurd

Årets 17. maikake er både syrlig og kremete fyldig

Jordbær, pasjon og vanilje. En slik kake går i en egen mage. Lettlaget er den dessuten.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Disse festkakene kan alle klare til 17. mai
17. mai
Oppskrifter på festkaker

Disse festkakene kan alle klare til 17. mai

Hvem har sagt at de festkaker må være kompliserte? Her er en rekke enkle oppskrifter fra Kvæfjordkake og Pavlova til kransekake og kringle, som kommer til å gjøre den store festen enda større.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Lag denne smakskraftige innpakningen for kyllingfileten
Dagens rett
Kyllingfilet i balsamicosaus

Lag denne smakskraftige innpakningen for kyllingfileten

Balsamico sørger sammen med mange andre ingredienser for det.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Har du surdeig til overs, får pannekakene ekstra mye smak
Dagens rett
Surdeigpannekaker med grillet pak choy, hummus og aioli

Har du surdeig til overs, får pannekakene ekstra mye smak

Byggmel gjør dem ekstra saftige og mettende. Og toppingen kan varieres i det uendelige.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Mot slutten av skreisesongen får delikatessen en vårlig innpakning
Dagens rett
Skrei med pastasalat og parmesansaus
Bli en mesterkokk med Apéritifs tredagers kokkeskole
Matkurs og vinkurs
Apéritifs kokkeskole

Bli en mesterkokk med Apéritifs tredagers kokkeskole

Årets julegave for den gryende kokkespire - Våre dyktige kokker lærer deg kjøkkenets viktigste grunnprinsipper gjennom tre intense dager.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Wienerschnitzel slik du aldri har smakt den før
Dagens rett
Kveite som wienerschnitzel

Wienerschnitzel slik du aldri har smakt den før

Når du bruker kveite istedet for kalv, blir denne klassiske og ganske enkle oppskriften en riktig så feststemt rett.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

I dag lager du tacoen på grillen og med mer trøkk enn du er vant til
Dagens rett
Karibisk fisketaco på grillen

I dag lager du tacoen på grillen og med mer trøkk enn du er vant til

I denne oppskriften er kjøttdeigen byttet ut med fisk og tilbehøret er av en annen verden.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her