Godbiter i pollisten

Rødvin til sankthans

Slik blir sankthansfesten god og varm

Slik blir sankthansfesten god og varm

Det er ikke til å komme forbi: midtsommernatten er ofte kjølig og da smaker et fyldig glass rødvin bedre enn en lett og frisk hvitvin. Her har du fire tips som alle er på et pol nær deg.
Aase E. Jacobsen
18 Juni 2019 - 19:45

En ullgenser eller en varm armkrok er selvsagt godt å ha tilgang til om junikvelden blir kjølig, men rødvin gjør også nytten. Og en flaske er definitivt hyggeligere enn en treliter.

Dessuten bør det være en vin som er robust nok til å tåle transporten eller å serveres utendørs. Og som ikke nødvendigvis må nytes fra dine beste glass. Har den god fylde, mye smak og gjerne litt alkoholvarme, vil den skinne også fra et kjøkkenglass – eller sågar kaffekopp eller pappkrus (engangsplast er jo helt ut).

Om du ikke har slike kandidater i vinskap eller -kjeller, finnes det flere alternativer i basishyllene. Jeg har valgt ut fem rødviner som både er veldig gode kjøp i sine respektive prisklasser og som tilfredsstiller selv den mest kresne på jakt etter unike vinopplevelser - uansett vær og vind.

For å begynne med de siste. Både Ch. Musar 2011 og Viña Tondonia Reserva 2005 stiller i denne klassen. Mens den ene fortsatt er i sin ungdom, men en riktig så innsmigrende og forførende sådan, er den andre vellagret hvilket betyr stor mykhet og fin utviklet kompleksitet. Til felles har de at de tilhører noen av verdens vinklassikere som vi altså er så heldige at vi bare kan stikke innom et pol for å få tak i. Og det til usedvanlig gunstige priser.

Om drøyt 300 kroner er for mye, eller om du skal kjøpe inn flere flasker, er både Colombier Crozes Hermitage 2017 og Cline Sonoma Coast Pinot Noir 2017 supre alternativer – de har begge både fylde, varme og stor smaksrikdom – og ikke minst fungerer de gjennom hele kvelden om det er grillmat som står på menyen, det gjelder spesielt californieren som dessuten er å få i samtlige polutsalg i landet.  

Trenger du tips til hva du skal servere på sankthansfesten - se her

Men Rhône-vinen har noe større raffinement og konsentrasjon og smaker himmelsk til mer forseggjorte kjøttretter. Dette er prisgunstig syrah på sitt aller beste.

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. Den som venter på noe godt....

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

De beste ribbeoppskriftene fra langtidsstekt ribbe til porchetta
Julemat
Oppskrifter ribbe

De beste ribbeoppskriftene fra langtidsstekt ribbe til porchetta

Her er oppskriftene du trenger for å servere perfekt ribbe, ikke bare på julaften, men også når du har lyst på en ny smak.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Klar for en ny måte å lage juleribbe på - med garantert sprø svor?
Dagens rett
Ribbe i melk

Klar for en ny måte å lage juleribbe på - med garantert sprø svor?

Det er lov til å eksperimentere med julematen, og her får du en oppskrift på en spennende vri på den tradisjonelle ribba.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Så lekker kan juletorsken bli
Dagens rett

Så lekker kan juletorsken bli

For mange er torsk toppen av lykke til jul, og det er ikke rart når du får den servert slik som her i mandelpotetsuppe med spinat og hollandaise

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Miks denne sinte drinken til helgens innspurt med julefilmer
Ukens drink

Miks denne sinte drinken til helgens innspurt med julefilmer

Denne drinken er inspirert av julefilmen Elf fra 2003 - med Will Ferrell i hovedrollen. En perfekt kickstart for juleferien.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
De beste ribbeoppskriftene fra langtidsstekt ribbe til porchetta
Julemat
Oppskrifter ribbe

De beste ribbeoppskriftene fra langtidsstekt ribbe til porchetta

Her er oppskriftene du trenger for å servere perfekt ribbe, ikke bare på julaften, men også når du har lyst på en ny smak.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Klar for en ny måte å lage juleribbe på - med garantert sprø svor?
Dagens rett
Ribbe i melk

Klar for en ny måte å lage juleribbe på - med garantert sprø svor?

Det er lov til å eksperimentere med julematen, og her får du en oppskrift på en spennende vri på den tradisjonelle ribba.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare
+
Godbiter i pollisten

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare

Det er ikke til å komme fra at det er med beaujolais fra de 10 cru-ene, at det blir spenning. Og denne for Norge nye produsenten overbeviser stort.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg
+
Ukens vin

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg

Tre virkelig gode syraher servert på ulike måter, men fra samme magiske hånd.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Slik lager du julestemning på et øyeblikk
Dagens rett
Rugbrød med medisterkake og bacon

Slik lager du julestemning på et øyeblikk

Her får du en smakfull og enkel oppskrift som er perfekt nå i juleinnspurten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Så lekker kan juletorsken bli
Dagens rett

Så lekker kan juletorsken bli

For mange er torsk toppen av lykke til jul, og det er ikke rart når du får den servert slik som her i mandelpotetsuppe med spinat og hollandaise

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her