Slik lager du en passe skremmende halloween-fest for de voksne

Slik lager du en passe skremmende halloween-fest for de voksne

Det er lov å ha det litt halloween-moro selv om du ikke vandrer gatelangs utkledd som en krysning av Madam Mim og en cyborg.

Kreativiteten blomstrer hos liten og stor i slutten av oktober, og årsaken er selvsagt halloween som vi ikke kommer utenom enten vi vil eller ei. Hvis du føler behov for å distansere deg fra det mest kommersielle Halloween-kjøret, kan du lage en stille og rolig sammenkomst, pynte med noen søte små og ekte gresskar samt vakre blomster i høstfarger som akkompagnement til vårt forslag til en diskret halloween-meny.

Tequila til suppen

Starten er imidlertid ikke helt diskret siden forretten er en bloody mary-inspirert suppe. Og siden tequila er utelatt fra suppen, serveres tequilaen i shotglass ved siden. Cuervo Especial Reposado Tequila (209) er en mild og lettdrikkelig tequila som smaksmessig ikke vil skremme noen. Men derimot en myk og fin partner til suppen.

Du kan også velge andre tequilaer fra vår polliste

Har du tequila til overs, bør du prøve en av disse drinkene

Og en en effektiv måte å få opp stemningen på, selv om det ikke er helt comme-il-faut å drikke brennevin før vinen. Men når det er halloween, er det lov for selv de mest veloppdragne å være litt gal. Uansett må vi ta hensyn til inntaket av tequila når vinen til hovedretten skal velges. Den må ikke være for sart og delikat.

Selv om det ikke er noen spesielt vanskelige aromaer i maten, ønsker særlig rødbetsausen seg en hvitvin. Og da trår vi til med en vin som er  vanskelig å velte av pinnen, nemlig østerrikske Mantlerhof Grüner Veltliner 2012 (80442) . En sublim partner til kyllingen med de to sausene.

Eller du kan velge denne  Allram Hasel Alte Reben Grüner Veltliner 2013 (13387) som er noe lettere å få tak i.

Søtt med bobler

Rødbetsausen til tross er det mulig med en rødvin til. Den må bare være litt avrundet i kanten hvilket betyr at den må ha et par år bak seg samtidig som den i utgangspunktet må ha bløte tanniner men god friskhet.

Zenato Valpolicella Classico Superiore 2011 (34688) peker seg ut som en ideell kandidat som også viser seg å fungere perfekt. Den har akkurat passe mengde av alt overfor maten samtidig som den er velegnet til å nytes også etter at hovedretten er inntatt og mens siste hånd på desserten legges.

Når den kommer på bordet behøver vi imidlertid ikke sette frem den dyreste søtvinen. De kalde elementene kjøler ned munnhulen og dermed smaksløkene slik at vi ikke smaker like mye. Den må imidlertid være passe søt og veldig fruktig, og gjerne med bobler som  Brachetto Nivasco 2014 (91243) .

Bestill drikkeforslagene fra Halloween-spesialen med en gang
Ønsker du å bestille noen av drikkeforslagene trykker du bare på produktnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.
 
Søk gjerne etter oppskrifter med gresskar og andre halloween-spesialiteter i vår innholdsrike kokebok .
 

Diskret Halloween-meny for voksne

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

3 timer

Ingredienser

Bloody Mary-suppe
3 ts
worcestersauce
Kylling med både dødelig og giftig saus, gresskarterte og -pesto
Estragonkvister
Gresskarterte
2 stk
butterdeigark
Gresskarfyll
4 stk
Rødbetsaus
Gresskarpesto
1 fedd
Skummende ertesjy
1 stk
liten pk selskapserter
Gresskarsorbet og -iskrem
Sorbet
1 ts
glyserin
Iskrem
2 stk
Karamelliserte gresskarkjerner
Bærsaus

Fremgangsmåte

Bloody Mary-suppe:
Ha tomater, løk, stangselleri hvitløk og tabasco i en blender. Tilsett eddik, olje og vann og kjør til jevn konsistens. Smak til med salt og pepper. Krutonger lager du slik: Skjær daggammelt hvitt brød i terninger. Varm 2-3 ss olje i en steikepanne ved middels varme. Fres 1 finhakket fedd hvitløk og tilsett brødterningene. Stek gylne. Dryss over finhakket persille. Server suppen romtemperert i små suppeskåler med krutonger drysset over.

Kylling med både dødelig og giftig saus, gresskarterte og -pesto:
Legg estragonkvister under skinnet på kyllingbrystene. Dryss over salt og pepper og stek gylne på begge sider. Legg i en ildfast form og stek videre i ovnen ved 180 grader i 15-20 minutter. Hvis du bruker små kyllingbryst uten skinn, blir steketiden vesentlig kortere.

Gresskarterte og gresskarfyll:
Gresskarpuré lages ved å dampe gresskar kuttet i terninger i 10 minutter. Hell av kokevannet og mos. Pisk eggene med fløten og sukkeret. Tilsett den avkjølte gresskarpuréen. Deretter krydderene. Smak til med salt og pepper.

Skjær ut butterdeig som passer til små terteformer og kle disse med deigen. Fyll med gresskarrøren. Stek ved 180 grader i 20 minutter.

Rødbetsaus:
Skrell og skjær rødbeter i små terninger. Finhakk løken og fres den i olje. Tilsett rødbetene og la dem frese med et minutt eller to. Tilsett hvitvinen og kok inn til mesteparten er fordampet. Tilsett kyllingkraft og sukker og kok til rødbetene er helt møre. Hell i en blender og kjør til jevn mos. Varm opp rødbetsausen og rør inn smør. Smak til med salt og pepper.

Gresskarpesto:
Rist gresskarkjernene i tørr steikepanne. Avkjøl. Knus hvitløken med havsalt i en morter. Tilsett urtene og knus til jevn mos. Tilsett gresskarkjernene og knus videre. Tilsett olivenolje til passe konsistens (relativt fast) og smak til med sitronsaft, salt og pepper

Skummende ertesjy:
Tin ertene ved å helle dem i kokende vann. Hell av vannet. Fres løk og hvitløk i smør.
Tilsett hvitvin og kok den litt inn i et par minutter. Ha i fløten. Kok opp. Tilsett erter og kok opp. Ha umiddelbart i en blender og kjør til den er jevn. Du kan selvsagt også bruke en stavmikser. Press sausen gjennom en sikt. Varm opp igjen, tilsett smøret og skum opp med en stavmikser.

Anretting: Legg en gresskarterte (uten form) og et kyllingbryst på hver tallerken. Legg en klatt gresskarpesto oppå hvert kyllingbryst. Hell den grønne sjysausen rundt kyllingen og den røde tykkere sausen i den andre enden av tallerkenen.

Gresskarsorbet og -iskrem:
Sorbet:
Ha alt i en blender og kjør til jevn masse. Hell i en iskremmaskin eller sett i fryseren. Rør hver time under innfrysningen for å unngå krystaller.

Iskrem:
Pisk eggene med sukker til eggedosis. Tilsett fløte og gresskarpuré som er blandet med krydderene. Bland lett men godt. Hell i en iskremmaskin eller sett i fryseren. Rør hver time under innfrysningen for å unngå krystaller.

Karamelliserte gresskarkjerner:
Smelt sukkeret i en tykkbunnet panne og rør inn gresskarkjernene. Hell raskt på et bakepapir for at blandingen skal stivne. Avkjøl og bryt opp i passe biter.

Bærsaus:
La bærene tine noe. Hell i blender og kjør til jevn konsistens.

Server en kule av hver istype sammen med et dryss av karamelliserte gresskarkjerner og bærsausen.

Sendt inn av

Foto: Studio Dreyer-Hensley

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen