Drikke
Slik skal virkelig god barbaresco smake

Slik skal virkelig god barbaresco smake

Mer piemontesisk enn denne barbarescoen blir ikke en vin. En godbit du absolutt bør ha i kjelleren.
Aase E. Jacobsen
07 Januar 2015 - 14:50

Få Godbiter i pollisten som nyhetsbrev

Aase E. Jacobsen

Rivella Barbaresco Montestefano 2009 (59303) er en ultraklassisk nebbiolo med alt denne druen kan by på av aromaer og struktur. En vin som allerede er relativt åpen og sjenerøs, spesielt etter en runde i karaffelen, men som vil utvikle seg videre og ikke minst holde lenge. Sikkert i 8, 10 eller gjerne også 15 år.

Alt er ved det gamle

En så klassisk vin forandrer seg heller ikke så raskt som mer moderne utgaver hvor bruken av barriques sørger for mer tilgang på oksygen samtidig som tanninene rundes av.  

Lær mer om forskjellen på moderne og tradisjonell nebbiolo

Så er «moderne» så langt unna 73 år gamle Teobaldo Rivetta man kan komme. Han har nesten ikke gjort noen endringer siden han slo seg sammen med faren Serafino og etablerte vinhuset på 1960-tallet. 2009 er faktisk hans 53. årgang, men det var først fra 1967 at de solgte vinen med egen etikett.

Den eneste forandringen han skal ha gjennomført i denne tiden er grønn innhøstning, altså å kutte noen klaser før druene forandre farge for å holde avlingen nede.

Naturlig tilnærming

Teobaldo jobber ellers veldig naturlig både i vinmark og vinkjeller og er medlem i grupperingen Vini Veri som har 154 medlemmer over hele verden, ikke bare vin- men også matprodusenter. Renaissance des Appellations som samler biodynamiske produsenter, er assosierte medlemmer av Vini Veri.

Men hovedbasen er i Italia. Formålet er å gå videre enn øko-sertifisering med større grad av engasjement fra medlemmene. Blant annet er det forbud mot bruk av genmodifiserte vinplanter. Plantematerialet skal ha lokal tilhørighet og ved nyplanting skal det hentes fra egne vinmarker (selection massale).

Teobaldo har bare 2,5 hektar som ligger rundt huset midt i Montestefano-vinmarken som skal ha vært i familiens eie siden slutten av 1800-tallet.

Les mer om Montestefano

Vinkjelleren er i underetasjen. Så tradisjonelt som det kan bli. Han lager ellers bare to viner, en dolcetto fra 0,5 hektar og altså Montestefano Barbaresco, men ikke mer enn 12.000 flasker årlig, så vi snakker om ganske så begrenset produksjon. Når beholdningen av 2009 er sluttsolgt, overtar 2010.

 
Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Hvis du vil bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som nyhetsbrev:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på nyhetsbrevet det rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Så nært grand cru du kan komme - men uten å betale den prisen
+
Tester

Så nært grand cru du kan komme - men uten å betale den prisen

Mens grand cru Burgund er utenfor de aller flestes økonomiske komfortsone, er det andre områder som leverer viner på samme høye nivå uten at du blir ranet. Blant mainyhetene er det utrolig mange sterke uttrykk som dokumenterer dette.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

For Henriot er vinen uten årgang den viktigste
+

For Henriot er vinen uten årgang den viktigste

Henriots rimeligste champagne inneholder vin fra 1969 og utover – det vil si fra mer enn ulike 50 årganger. Det er altså ikke av rene kommersielle hensyn at Henriot Souverain fremheves som sjelen i champagnehuset.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Denne proffe retten lager du på en halvtime
Dagens rett
Kveite med asparges og grønne erter

Denne proffe retten lager du på en halvtime

Det er god grunn til å lage skikkelig festmat når du har en slik råvare som kveite - og ikke minst friske grønnsaker. Denne oppskriften klarer alle.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Søndagsmiddag som får opp appetitten
Dagens rett
Kyllinglår med pepperrot- og gressløksmør

Søndagsmiddag som får opp appetitten

Denne kyllingretten er sommerlig og samtidig smaksrik. Perfekt etter en lang tur i skogen. Oppskriften er såre enkel.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Så nært grand cru du kan komme - men uten å betale den prisen
+
Tester

Så nært grand cru du kan komme - men uten å betale den prisen

Mens grand cru Burgund er utenfor de aller flestes økonomiske komfortsone, er det andre områder som leverer viner på samme høye nivå uten at du blir ranet. Blant mainyhetene er det utrolig mange sterke uttrykk som dokumenterer dette.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

For Henriot er vinen uten årgang den viktigste
+

For Henriot er vinen uten årgang den viktigste

Henriots rimeligste champagne inneholder vin fra 1969 og utover – det vil si fra mer enn ulike 50 årganger. Det er altså ikke av rene kommersielle hensyn at Henriot Souverain fremheves som sjelen i champagnehuset.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund
+
Godbiter i pollisten

Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund

Denne produsenten lager vinene etter alle kunstens regler, og det kjennes på smaken.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene
+
Ukens vin

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene

Gjør en gresk vri på 1. mai-helgen i år, fr den ene kan du plukke med deg allerede i dag i de fleste polutsalg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Noen ganger trenger vi en lett start på uka
Dagens rett

Noen ganger trenger vi en lett start på uka

Når du har dårlig tid, eller bare ikke har lyst til å bruke lang tid over komfyren er omeletter perfekte å lage. Prøv bare denne.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Denne proffe retten lager du på en halvtime
Dagens rett
Kveite med asparges og grønne erter

Denne proffe retten lager du på en halvtime

Det er god grunn til å lage skikkelig festmat når du har en slik råvare som kveite - og ikke minst friske grønnsaker. Denne oppskriften klarer alle.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her