Drikke
Slik skal virkelig god barbaresco smake

Slik skal virkelig god barbaresco smake

Mer piemontesisk enn denne barbarescoen blir ikke en vin. En godbit du absolutt bør ha i kjelleren.
Aase E. Jacobsen
07 Januar 2015 - 14:50

Få Godbiter i pollisten som nyhetsbrev

Aase E. Jacobsen

Rivella Barbaresco Montestefano 2009 (59303) er en ultraklassisk nebbiolo med alt denne druen kan by på av aromaer og struktur. En vin som allerede er relativt åpen og sjenerøs, spesielt etter en runde i karaffelen, men som vil utvikle seg videre og ikke minst holde lenge. Sikkert i 8, 10 eller gjerne også 15 år.

Alt er ved det gamle

En så klassisk vin forandrer seg heller ikke så raskt som mer moderne utgaver hvor bruken av barriques sørger for mer tilgang på oksygen samtidig som tanninene rundes av.  

Lær mer om forskjellen på moderne og tradisjonell nebbiolo

Så er «moderne» så langt unna 73 år gamle Teobaldo Rivetta man kan komme. Han har nesten ikke gjort noen endringer siden han slo seg sammen med faren Serafino og etablerte vinhuset på 1960-tallet. 2009 er faktisk hans 53. årgang, men det var først fra 1967 at de solgte vinen med egen etikett.

Den eneste forandringen han skal ha gjennomført i denne tiden er grønn innhøstning, altså å kutte noen klaser før druene forandre farge for å holde avlingen nede.

Naturlig tilnærming

Teobaldo jobber ellers veldig naturlig både i vinmark og vinkjeller og er medlem i grupperingen Vini Veri som har 154 medlemmer over hele verden, ikke bare vin- men også matprodusenter. Renaissance des Appellations som samler biodynamiske produsenter, er assosierte medlemmer av Vini Veri.

Men hovedbasen er i Italia. Formålet er å gå videre enn øko-sertifisering med større grad av engasjement fra medlemmene. Blant annet er det forbud mot bruk av genmodifiserte vinplanter. Plantematerialet skal ha lokal tilhørighet og ved nyplanting skal det hentes fra egne vinmarker (selection massale).

Teobaldo har bare 2,5 hektar som ligger rundt huset midt i Montestefano-vinmarken som skal ha vært i familiens eie siden slutten av 1800-tallet.

Les mer om Montestefano

Vinkjelleren er i underetasjen. Så tradisjonelt som det kan bli. Han lager ellers bare to viner, en dolcetto fra 0,5 hektar og altså Montestefano Barbaresco, men ikke mer enn 12.000 flasker årlig, så vi snakker om ganske så begrenset produksjon. Når beholdningen av 2009 er sluttsolgt, overtar 2010.

 
Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Hvis du vil bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som nyhetsbrev:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på nyhetsbrevet det rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Pinot noir fra denne Burgund-utposten i 2022-årgang smaker knallgodt
+
Godbiter i pollisten

Pinot noir fra denne Burgund-utposten i 2022-årgang smaker knallgodt

Selv på regionalnivå er kvaliteten topp, og her får du sågar god valuta for pengene, noe som er sjeldent fra Burgund i dag.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Denne rieslingen er sykt billig
+
Ukens vin

Denne rieslingen er sykt billig

For denne flasken som koster 179,90, inneholder biodynamisk dyrkede druer fra toppvinmarker, er så bærekraftig den kan bli, og er signert en rieslingmagiker.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Japansk-peruansk fusion sprer seg
+

Japansk-peruansk fusion sprer seg

Det pikante søramerikanske fusionkjøkkenet nikkei blander peruanske råvarer med japansk knowhow. På Issei i København har den tidlige sushikokken Christian Paradisi kastet seg over sjangeren og setter opp filialer flere steder i verden.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Her finner du siste utgave av Apéritif magasin
+

Her finner du siste utgave av Apéritif magasin

Som vanlig er vi innom alt fra fjerne til nære himmelstrøk, fra det sterke til det svakere, med og uten bobler, men alltid med fokus på bærekraft.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Pinot noir fra denne Burgund-utposten i 2022-årgang smaker knallgodt
+
Godbiter i pollisten

Pinot noir fra denne Burgund-utposten i 2022-årgang smaker knallgodt

Selv på regionalnivå er kvaliteten topp, og her får du sågar god valuta for pengene, noe som er sjeldent fra Burgund i dag.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Denne rieslingen er sykt billig
+
Ukens vin

Denne rieslingen er sykt billig

For denne flasken som koster 179,90, inneholder biodynamisk dyrkede druer fra toppvinmarker, er så bærekraftig den kan bli, og er signert en rieslingmagiker.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

By på en vårlig og veldig lettlaget pastarett
Dagens rett

By på en vårlig og veldig lettlaget pastarett

1. mai er for mange første vårdag. Med gode værmeldinger i vente, er det mange som vil tilbringe mest tid ute. Med denne pastaretten til middag, blir det tid til alt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

På 1. mai er det tradisjonsmat som gjelder
Dagens rett

På 1. mai er det tradisjonsmat som gjelder

Det er 1. mai, og en skinkestek med sprø svor og spennende tilbehør er dagen verdig.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Denne wokretten kan lages med eller uten kjøtt
Dagens rett

Denne wokretten kan lages med eller uten kjøtt

Å woke maten byr på store valgmuligheter. Også om kjøtt skal være med blant ingrediensene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Japansk-peruansk fusion sprer seg
+

Japansk-peruansk fusion sprer seg

Det pikante søramerikanske fusionkjøkkenet nikkei blander peruanske råvarer med japansk knowhow. På Issei i København har den tidlige sushikokken Christian Paradisi kastet seg over sjangeren og setter opp filialer flere steder i verden.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her