Julemat

Oppskrifter julekaker

Her er oppskriftene

Her er oppskriftene

30 November 2021 - 02:15
 

Biscotti

Biscotti

Fremgangsmåte

Hakk mandler og aprikoser grovt.

Skjær smøret i tynne skiver. Rør smør og sukker luftig i en skål. Tilsett 1 egg av gangen.

Tilsett de øvrige ingrediensene. Bland alt sammen til en deig.

Form tre stenger på en bakeplate med bakepapir. Stek kakene midt i ovnen i ca 10 minutter ved 200 grader.

Skjær stengene i ca. 3 cm store stykker. La dem stå sammen, og stek stengene ved 200 grader i 8 minutter til.

Oppbevar biscottiene i en lufttett kakeboks.

Sendt inn av Opplysningskontoret for meieriprodukter

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Brownies med sjokoladeglasur

Brownies med sjokoladeglasur

Fremgangsmåte

Smelt smøret sammen med sjokoladen i en gryte og la det avkjøles.
 
Pisk egg og sukker til en luftig eggedosis. Bland mel, kakao og nøtter sammen og bland det forsiktig i eggedosisen.
 
Bland inn den avkjølte sjokoladeblandingen. Hell deigen i en smurt firkantet form (ca. 20 x 30 cm) og bak den midt i ovnen i ca 35 minutter på 175 grader.
 
Avkjøl kaken, og skjær den i firkanter.
 
Smelt 250 fram sjokolade over et vannbad, og dypp kakene i sjokoladen. La dem tørke på en rist. Pynt gjerne med nøtter.
 

Sendt inn av Opplysningskontoret for meieriprodukter

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Gaffelkaker

Gaffelkaker

Fremgangsmåte

Bland mel, sukker, smør i små terninger og egget til en smidig deig. Bruk gjerne en kjøkkenmaskin.

Bland gjerne deigen med ½ til 1 dl finhakkede rosiner. Trill deigen til små kuler. Legg dem på en smurt plate. Trykk kakene ned med en gaffel, slik at de får et in mønster. Smør kakene med litt smeltet smør, og strø over med perlesukker.

Stek kakene midt i ovnen ved 175 grader i ca 10 minutter.

 

Sendt inn av Opplysningskontoret for meieriprodukter

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Sjokoladekjeks med marsipan

Sjokoladekjeks med marsipan

Fremgangsmåte

Forvarm ovnen til 190 grader. Smør to stekebrett.

Rør smør og sukker hvitt i en bolle. Tilsett egget og pisk blandingen sammen. Sikt mel og kakao i røren. Bland deigen sammen med en treskje, og deretter med rene hender. Elt sammen til en løs deig.

Kjevle ut ca halvparten av deigen på en lett melstrødd arbeidsplate. Tykkelsen skal være ca 5 mm. (Tenk pepperkaker)

Bruk en 5 cm stor utstikker. Et lite glass kan også gjøre nytten. Stikk ut rundinger og kjevle ut deigen etter behov inntil du har ca 36 rundinger.

Del marsipanen i 36 like store biter, Trill marsipanbitene til kuler, trykk dem lett flate og legg èn på hver deigrunding.

Kjevl ut resten av deigen, stikk ut flere rundinger og legg dem på marsipanen. Trykk deigen godt langs kanten.

Stek småkakene i ca 10 minutter eller inntil de har hevet seg og begynner å sprekke i overflaten. Avkjøles på stekebrettet i noen minutter og avkjøles videre på rist.

Smelt sjokoladen over vannbad. Ha den i en sprøytepose, og sprøyt raskt et mønster på kakene.

 

Sendt inn av Opplysningskontoret for meieriprodukter

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Sjokoladetrøffel

Sjokoladetrøffel

Fremgangsmåte

Sjokoladen hakkes fint og legges i en skål sammen med melis.
 
Kok opp kremfløten i en kjele, og hell fløten over sjokoladen. Den skal helles forsiktig ned i midten mens det røres i små bevegelser i midten. For raske bevegelser vil avkjøle sjokoladen, og røren vil klumpe seg.
 
Tilsett kaffe, eller annen smak etter ønske, og bland alt forsiktig sammen.
 
Avkjøl røren i kjøleskapet. Etter noen timer kan massen formes til små kuler, og disse kan overtrekkes med sjokolade og/eller trilles i kakaopulver. Disse er også rullet som små stenger og trillet i mandel.
 
Oppbevar og server dem kjølige

Sendt inn av Opplysningskontoret for meieriprodukter

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Mandelflarn

Mandelflarn

Fremgangsmåte

Sett stekeovnen på 150 grader.

Smelt smøret før du rører inn sukkeret og varmer opp til kokepunktet.

Avkjøl blandingen litt før du rører inn mandler, fløte, glucose og hvetemel.

Sett kakene på plate med en teskje. Bruk en hel teskje røre per mandelflarn. Husk å beregne god plass, for kakene flyter svært ut.

Stekes midt i ovnen i ca 15 minutter. Avkjøl de varme kakene litt før de tas av platen.

Tips: Dersom du ønsker en form på dem, kan du bøye dem over et kjevle eller kopp mens de fortsatt er litt lunkne. Da blir det fine "skåler" som kan fylles med vispet bær og krem eller iskrem.

 

Sendt inn av Apéritif

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår SMS-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Denne langveisfarende musserende vinen i toppklasse er som skapt for norske maifester
+
Ukens vin

Denne langveisfarende musserende vinen i toppklasse er som skapt for norske maifester

Den finnes i 132 butikker, men kan også bestilles til senere anledninger. For den er vel verd å vente på. Fra samme sted kommer en annen enda mer prisgunstig boblevin.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Hvis du er usikker på hvordan du lager rømmegrøt, finner du svaret her sammen med tips til å gjøre den ekstra spennende
Dagens rett
Ekte rømmegrøt

Hvis du er usikker på hvordan du lager rømmegrøt, finner du svaret her sammen med tips til å gjøre den ekstra spennende

Prøv ikke å lage den med lettrømme - det blir ikke det samme. Om du synes rømmegrøt er mektig, server den i veldig små porsjoner slik de gjør på Maaemo til stor begeistring hos de mange utenlandske gjestene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Med nydelig norsk bringebærvin til blir pavlova-kaken bedre enn noen gang
+
Klubb
Ukens kombo - unike mat- og vinkombinasjoner

Med nydelig norsk bringebærvin til blir pavlova-kaken bedre enn noen gang

Bringebærlandet som holder til i Drøbak, produserer kortreist bringebærvin. Akkurat det du trenger til sommerdesserten eller en annerledes aperitiff.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Her har du din nye sommerfestfavoritt - prøv den allerede på 17. mai
Ukens drink
Frosé - fryst cocktail med rosevin og jordbær

Her har du din nye sommerfestfavoritt - prøv den allerede på 17. mai

Du trenger en flaske rosévin - og ikke nødvendigvis den beste/dyreste, litt vermut, jordbær. 10 minutter senere nyter du en avkjølende og forfriskende og ikke for sterk drink. Så orker du mer.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Denne langveisfarende musserende vinen i toppklasse er som skapt for norske maifester
+
Ukens vin

Denne langveisfarende musserende vinen i toppklasse er som skapt for norske maifester

Den finnes i 132 butikker, men kan også bestilles til senere anledninger. For den er vel verd å vente på. Fra samme sted kommer en annen enda mer prisgunstig boblevin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Hvis du er usikker på hvordan du lager rømmegrøt, finner du svaret her sammen med tips til å gjøre den ekstra spennende
Dagens rett
Ekte rømmegrøt

Hvis du er usikker på hvordan du lager rømmegrøt, finner du svaret her sammen med tips til å gjøre den ekstra spennende

Prøv ikke å lage den med lettrømme - det blir ikke det samme. Om du synes rømmegrøt er mektig, server den i veldig små porsjoner slik de gjør på Maaemo til stor begeistring hos de mange utenlandske gjestene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Winemakers Dinner: Start sommeren med de nydeligste champagner til eksklusive råvarer
Matkurs og vinkurs
Winemakers Dinner 27. juni i Oslo

Winemakers Dinner: Start sommeren med de nydeligste champagner til eksklusive råvarer

Så Stock er det denne kvelden duket for bobler i ypperste klasse fra Champagne Louis Roederer, Champagne Valentin Leflaive og André Clouet satt til lekre retter som er disse edle dråper verdig.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Slik lager du waldorfsalat
Guide
3 oppskrifter på waldorfsalat

Slik lager du waldorfsalat

Det mest klassiske følget til nyttårskalkunen av alle er waldorfsalat. Her får du tre forskjellige oppskrifter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Grønnsaksuppe er både fyldig, velsmakende og lettlaget
Dagens rett
Kremet grønnsaksuppe med blomkål

Grønnsaksuppe er både fyldig, velsmakende og lettlaget

Denne oppskriften er like super dagen før dagen som på selve dagen - om det skulle bli litt kaldt og hustrig utover kvelden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Med nydelig norsk bringebærvin til blir pavlova-kaken bedre enn noen gang
+
Klubb
Ukens kombo - unike mat- og vinkombinasjoner

Med nydelig norsk bringebærvin til blir pavlova-kaken bedre enn noen gang

Bringebærlandet som holder til i Drøbak, produserer kortreist bringebærvin. Akkurat det du trenger til sommerdesserten eller en annerledes aperitiff.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her