Sommerens chianti-kupp

Sommerens chianti-kupp

Denne chiantien er virkelig en godbit. Dessuten smaker den slik chianti egentlig skal smake, og det selv om den ikke er en chianti.

Få Ukens vin som nyhetsbrev

Aase E. Jacobsen

For det står ikke chianti på etiketten, men  Casale Sangiovese 2012 (12308) oppfyller kravene for en slik vin og mer til.

Kjøttfull og innsmigrende

Men på grunn av at noe av druene kommer fra den delen av vingården som ikke tilhører Chianti Colli Senesi DOCG, må produsenten å nøye seg med IGT. Dette til tross, vinen har alle sangioveses gode sider. At den er IGT gjør at du får den til en svært gunstig pris.

Den er nemlig meget kjøttfull med flott sødmefylt og innsmigrende moden kirsebærkarakter, veldig god syre og bra tanninbitt. En strålende matvin som faktisk smaker aller best sammen med mat.

Lagringsdyktig og tradisjonsrik

Det gjør også  Casale Chianti Riserva 2005 (12300) som altså har fått sju ekstra år på seg, inkludert et par år i fat. En lekkerbisken som er deilig i dag, men som tåler ytterligere lagring i minst 10.

Casale er en virkelig tradisjonsrik Chianti-eiendom med aner tilbake til forrige tusenårsskifte, men selve vingården ble etablert i 1770. Det som gjør at Casale skiller seg ut fra mengden er at de jobber biodynamisk. Allerede i 1980 la de om, noe de den gang var så å si helt alene om.

Det finnes noen flere chiantiprodusenter i denne kategorien

Det innebærer at vinen gjæres uten tilsetting av gjær. Bruken av svovel er også minimal, derfor har vinene en viss touch av det jeg i alle fall kaller «naturvinpreg». Det kan best beskrives slik: Om du lar et glass med rødvin stå i flere timer vil det få en svak oksidativt preg. Men altså ikke oksidert som (oftest) betyr at vinen er ødelagt.

Også hvitt

Casale har tilhold utenfor det gode selskap i Chianti Classico. Men denne delen av Chianti, de såkalte Colli Senesi, har svært lange tradisjoner med å lage kvalitetsvin. Og forholdene er aldeles utmerkete takket være blant annet et veldig godt og karaktersterkt jordsmonn med mye fossiler.

Men med en gang det kommer Classico på etiketten blir prisene høyere, uten at det alltid betyr høyere kvalitet. Derfor kan vi fortsatt finne godbiter som vinene fra Casale.

Les mer om Chianti Classico

Aller mest kjent er nok denne delen av Chianti for tårnene og vinen i San Gimignano – hvitvinen herfra var den første i sitt slag som fikk DOCG-stempel, en betegnelse det nå har gått inflasjon i.

Les mer om Vernaccia di San Gimignano

Casale lager også hvitvin, men det er utvilsomt rødvin de behersker aller best. Den hvite porteføljen består av en noe søt med bobler , en «vanlig» som er litt uvanlig og en oransjevin som er enda lengre unna det du eventuelt er vant med av toscansk hvitvin.

Foto: Roger Kolbu (Apéritif)
 
Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 

Casale Sangiovese 2012

Produsent:
Az. Agr. Casale
Utvalg:
Bestillingsutvalget
Volum:
0.750l
Land:
Italia
Område:
Toscana
Pris:
199,90 kr
Varenummer:
1230801
86 Poeng
Les smaksnotatene »

Casale Chianti Riserva 2005

Produsent:
Az. Agr. Casale
Utvalg:
Bestillingsutvalget
Volum:
0.750l
Land:
Italia
Område:
Toscana
Pris:
349,90 kr
Varenummer:
1230001
90 Poeng
Les smaksnotatene »
Hvis du vil bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter .

Ukens vin som nyhetsbrev:
Hver tirsdag, altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på nyhetsbrevet det rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen