Sommerlig rulett

Kålrulettene i føres sommerens nye kål og asiatiskinspirert krydring. God og lett sesongmat for hele familien.

Aase Jacobsen Foto: Eva Brænd

Mange vil liker ikke at det tukles med livretten. Nå står kanskje ikke kålruletter på topp hos så mange lenger. Og når vi i tillegg velger helt andre ingredienser enn de tradisjonelle, regner jeg med at selv den mest ihuga kålrulettelsker tilgir. I hvert fall når versjoneringen blir så vellykket.

Forskjellen til "mors" versjon er for det første at vinterkålen er byttet ut med en av de første smakene av sommer som dukker opp i grønnsaksdisken, nemlig nykål eller sommerkål. Den er langt søtere og mer deilkat enn den litt bitre hvitkålen. For det andre er farsen laget av kylling og ikke okse. Og for det tredje er muskat erstattet av enda mer eksotiske kryddere. Resultatet blir en lett og sommerlig rett med så dempet krydringen at selv de mest følsomme kan glede seg over den.

Hva er vel ikke mer naturlig enn å velge sommerlig drikke til kålrulettene. Borg Sommerpilsner er som skapt for denne retten siden dette ølet har akkurat passe mengde av så vel fruktighet, sødme og bitterhet til å møte aromaene i retten. Helårsølet Hansa Premium er et svært anvendelig øl, og spesielt til denne type lettere retter som har et lett krydderbitt samt litt vanskelige aromaer som koriander. Og foretrekker du alkoholfritt, er Munkholm Sommerøl et finfint alternativ. Det mangler selvsagt fylden til de to andre, men det gjør likevel en hederlig innsats.

Vin er heller ikke noe problem, så lenge du styrer unna de røde som skjærer seg helt. Selv de letteste og fruktigste blir bitre og ubehagelige til. En fruktig hvitvin med lett restsødme derimot passer veldig fint. Aldeles perfekt til er de to tyske J.L. Wolf Wachenheimer Riesling Kabinett 2011 (50065) og Eitelsbacher Karthäuserhofberg Riesling 2011 (20313) . Så gode og velfungerende at det er vanskelig å velge. Den første er en tanke enklere enn den siste som er hakket mer elegant.

Hvis den delikate tyske stilen med lett restsødme ikke hører til blant dine personlige favoritter, er australske Rosemount Gewürztraminer Riesling 2005/2006 (33003) et godt alternativ. Mer påtrengende aromamessig, yppigere og med en del fruktsødme men definitivt ikke uten friskhet. Utvilsomt en morsom kombinasjon.

Hvis du ikke liker hvitvin, og altså bør holde deg unna rødvin denne gangen, er rosé et utmerket alternativ. Og faktisk vel så godt som de hvite. Men roséen som velges bør være av det delikate slaget med bra friskhet og lette tanniner. Franske Domaine de Pellehaut Rosé 2011 (47288) er en drøm til på grunn av sin ultrafriske, nærmest hvitvinsaktige fruktighet. Noe bløtere er Montarels Grenache Rosé 2004/2005 (20702) som gjør en meget god jobb overfor kålrulettene.

Bestill drikkeforslagene fra Ukens mat- og drikkematch med en gang
Ønsker du å bestille noen av drikkeforslagene trykker du bare på produktnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Nykålruletter

Fremgangsmåte

Løsne forsiktig ett og ett blad fra nykålen. Skyll og skjær bort den groveste stilkdelen.

Kok opp lettsaltet vann og la bladene trekke i 1 - 2 minutter. Løft opp av vannet og skyll dem i kaldt vann (dette kalles å blansjere). Tørk godt.

Bland kjøttfarsen med krydder, salt, pepper og egg.

Tips:
Hvis du ønsker vegetariske kålruletter erstatter du kyllingfarsen med kokte linser som skylles og tørkes før de moses. 

Legg en spiseskje farse midt på et kålblad og brett sammen. Legg kålpakkene tett i tett i en kjele.

Løs opp grønnsaksbuljongterningen i kokende vann og hell forsiktig over kålpakkene. Skru på platen og la det hele trekke i 10 minutter.

Ta kålrulettene opp av kjelen, legg dem på et serveringsfat og hold dem varme mens du lager sausen.

Mål opp 2 dl av kraften. Smelt 1 ss smør i en kjele. Rør inn 1 ss hvetemel. Spe med kraft.

Smak til med limesaft, salt og pepper. Like før servering tilsette finhakket frisk koriander.

Server med aromatisk thairis eller kokte nypoteter. Smørdampete, nye gulrøtter passer også.

Ni fristende retter med nykål

Her flere er oppskrifter med grønnsaker du kan legge på grillen

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli abonnent på Apéritifs Mat- og vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

 

Sendt inn av

Foto: Synøve Dreyer

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen