Sommervinen er her

Disse vinene er så sommerlig friske og lekre at du ikke lenger bryr deg om at det fortsatt er metervis med snø ute.
Aase E. Jacobsen
17 Mars 2010 - 01:01

Nå kan du gratis få Ukens vin som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

At gamay er druen bak beaujolais har de fleste fått med seg, men at den gir viner med særpreg også i andre regioner, er neppe like kjent. Og Côtes Roannaise er det ikke mange som vet hvor ligger.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Viner med personlighet
Området befinner seg ved byen Roanne der hvor elven Loire har sitt utspring. Det er kanskje mest kjent for å huse trestjerners-restauranten Troisgros hvor de tre brødrene med samme navn tryller med råvarene. Og de finnes i rikt monn rett utenfor dørstokken i dette frodige åslandskapet vest for Lyon.

Da skulle det jo nesten bare mangle at det ikke også dyrkes vindruer, og jada, det gjør det. Lykkeligvis er det første møtet med vinene herfra, med en som kan sitt fag. Domaine Robert Sérol er med sine 20 hektar "stor" i regionen, men vinene preges mer av personlighet enn av volum.

Mens Sérol Les Vieilles Vignes 2010 (52101) er en herlig ungdommelig og frisk vin som gir sommerglede selv midt på vinteren, er Sérol Les Millerands 2008 (52100) mer elegant og delikat, men med samme strålende friskhet. Mens den første er et godt alternativ til dolcetto, slår den siste ut alle billigburgundere.

Elegant og mineralsk
Forskjellen på de to er ikke bare at den første er laget av druer fra de eldste vinstokkene, opp mot 80 år, men også at den siste er laget av de minste druene. Dessuten beholdes noe av stilkene for å bidra med ytterligere struktur. Tanniner er som kjent ikke gamaydruens sterkeste side. Den er dessuten den mest "vellagrete" av Sérols fire røde med 11 måneder i sementtank. De øvrige har et kortere opphold i samme type tank etter av gjæringen, som er delvis maceration carbonique (hvor druene gjæres hele), for å maksimere fruktigheten.

De to siste, Sérol La Croix Saint-Paul 2009 (52099) og Sérol l'Incorruptible 2010 (52098), kjennetegnes av henholdsvis å komme fra en enkeltvinmark og å være helt uten tilsettinger. Resultatet er i det første tilfellet en elegant og mineralsk rødvin, og i det andre en vin som har enda mer av alt.

Hatten av for gamay, Côtes Roannaise, og Robert Sérol.

Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin som e-post:
Hver tirsdag, altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på Ukens vin en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis.
Les mer her (klikk) eller gå helt nederst på siden:
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Slik lager du god gammeldags skinkestek
Dagens rett

Slik lager du god gammeldags skinkestek

Om du vil vente med ribbe til julaften, kan du tjuvstarte sesongen med skinkestek. Denne oppskriften med klassisk tilbehør som surkål, epler og svisker passer året rundt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Lekre drinker med akevitt til julesesongen - mikset av Norges beste bartender
Ukens drink

Lekre drinker med akevitt til julesesongen - mikset av Norges beste bartender

Øyvind Lindgjerdet gir deg her forslag til en lekker velkomstdrink med champagne og akevitt og en som passer best til desserten eller etter middagen i sofaen foran peisen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Slik får du fart på muffinsene - smak av pepperkake og blåmuggost
Ukens kake

Slik får du fart på muffinsene - smak av pepperkake og blåmuggost

Pepperkaker og blåost høres kanskje litt merkelig ut, men det er en himmelsk kombinasjon - bare prøv dagens oppskrift og bli frelst.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling
+

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling

Heidi Bjerkans Credo har gjenoppstått i sin tredje og helt nye versjon på Nasjonalbiblioteket i Oslo, hvor formidling av ekte matkultur er hovedmålet – og det for alle budsjetter.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Slik lager du god gammeldags skinkestek
Dagens rett

Slik lager du god gammeldags skinkestek

Om du vil vente med ribbe til julaften, kan du tjuvstarte sesongen med skinkestek. Denne oppskriften med klassisk tilbehør som surkål, epler og svisker passer året rundt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Lekre drinker med akevitt til julesesongen - mikset av Norges beste bartender
Ukens drink

Lekre drinker med akevitt til julesesongen - mikset av Norges beste bartender

Øyvind Lindgjerdet gir deg her forslag til en lekker velkomstdrink med champagne og akevitt og en som passer best til desserten eller etter middagen i sofaen foran peisen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?
+
Godbiter i pollisten

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?

Ja, det er et dristig påfunn som fortjener oppmerksomhet fordi kvaliteten er av en annen verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol
+
Ukens vin

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol

Med 12 prosent er denne rødvinen beviset at også varmklima-vinområder kan lage en vin med både kraft og friskhet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Dette må du rett og slett prøve - tempura er perfekt fredagssnacks
Dagens rett

Dette må du rett og slett prøve - tempura er perfekt fredagssnacks

Tempura er japansk friteringsmetode som passer utmerket også for norske råvarer. Og så er det helt topp til alt fra fingermat til forrett, mellomrett eller alene som kveldskos.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik får du fart på muffinsene - smak av pepperkake og blåmuggost
Ukens kake

Slik får du fart på muffinsene - smak av pepperkake og blåmuggost

Pepperkaker og blåost høres kanskje litt merkelig ut, men det er en himmelsk kombinasjon - bare prøv dagens oppskrift og bli frelst.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her