Sommervinen er her

Disse vinene er så sommerlig friske og lekre at du ikke lenger bryr deg om at det fortsatt er metervis med snø ute.
Aase E. Jacobsen
17 Mars 2010 - 01:01

Nå kan du gratis få Ukens vin som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

At gamay er druen bak beaujolais har de fleste fått med seg, men at den gir viner med særpreg også i andre regioner, er neppe like kjent. Og Côtes Roannaise er det ikke mange som vet hvor ligger.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Viner med personlighet
Området befinner seg ved byen Roanne der hvor elven Loire har sitt utspring. Det er kanskje mest kjent for å huse trestjerners-restauranten Troisgros hvor de tre brødrene med samme navn tryller med råvarene. Og de finnes i rikt monn rett utenfor dørstokken i dette frodige åslandskapet vest for Lyon.

Da skulle det jo nesten bare mangle at det ikke også dyrkes vindruer, og jada, det gjør det. Lykkeligvis er det første møtet med vinene herfra, med en som kan sitt fag. Domaine Robert Sérol er med sine 20 hektar "stor" i regionen, men vinene preges mer av personlighet enn av volum.

Mens Sérol Les Vieilles Vignes 2010 (52101) er en herlig ungdommelig og frisk vin som gir sommerglede selv midt på vinteren, er Sérol Les Millerands 2008 (52100) mer elegant og delikat, men med samme strålende friskhet. Mens den første er et godt alternativ til dolcetto, slår den siste ut alle billigburgundere.

Elegant og mineralsk
Forskjellen på de to er ikke bare at den første er laget av druer fra de eldste vinstokkene, opp mot 80 år, men også at den siste er laget av de minste druene. Dessuten beholdes noe av stilkene for å bidra med ytterligere struktur. Tanniner er som kjent ikke gamaydruens sterkeste side. Den er dessuten den mest "vellagrete" av Sérols fire røde med 11 måneder i sementtank. De øvrige har et kortere opphold i samme type tank etter av gjæringen, som er delvis maceration carbonique (hvor druene gjæres hele), for å maksimere fruktigheten.

De to siste, Sérol La Croix Saint-Paul 2009 (52099) og Sérol l'Incorruptible 2010 (52098), kjennetegnes av henholdsvis å komme fra en enkeltvinmark og å være helt uten tilsettinger. Resultatet er i det første tilfellet en elegant og mineralsk rødvin, og i det andre en vin som har enda mer av alt.

Hatten av for gamay, Côtes Roannaise, og Robert Sérol.

Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin som e-post:
Hver tirsdag, altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på Ukens vin en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis.
Les mer her (klikk) eller gå helt nederst på siden:
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer
+
Godbiter i pollisten

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer

Savennières er en av vinverdenens skjulte perler som også lagrer veldig godt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser
+
Ukens vin

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser

Og disse utgavene fungerer like godt hjemme en høstkveld som i Hellas om sommeren.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Spesialpol brennevin: Lek med røyk og fat gir imponerende uttelling
+
Tester

Spesialpol brennevin: Lek med røyk og fat gir imponerende uttelling

Det er en overvekt av whisky - med ulik grad av røyk og fatkombinasjoner blant nyhetene i spesialpolet - og det er vel det folk vil ha. I hvert fall nå som det nærmer seg jul.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Den ultimate date: Mykstekt sopp på sprø toast og Lombardias fineste dråper
+

Den ultimate date: Mykstekt sopp på sprø toast og Lombardias fineste dråper

Dette er en kombinasjon som treffer alle smaksløkene – både dine og partnerens.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer
+
Godbiter i pollisten

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer

Savennières er en av vinverdenens skjulte perler som også lagrer veldig godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser
+
Ukens vin

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser

Og disse utgavene fungerer like godt hjemme en høstkveld som i Hellas om sommeren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Madeira på en helt annen og like fullt unik måte
+
Godbiter i pollisten

Madeira på en helt annen og like fullt unik måte

Tørr bordvin fra Madeira vekker stadig større interesse – og denne er et strålende bevis på hva øya langt ute i havet kan by på.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Knallkjøp fra Bordeaux' østside
+
Ukens vin

Knallkjøp fra Bordeaux' østside

5 år gammel bordeaux til 189,90 kroner som også smaker veldig godt er ikke hverdagskost. Spesielt ikke når den kommer fra en slik familiehistorie.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Til denne kaken trenger du ikke ovn - den baker seg selv
Ukens kake

Til denne kaken trenger du ikke ovn - den baker seg selv

En ekstra luftig ostekake med deilig smak av appelsin vil skinne på kakebordet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Spesialpol brennevin: Lek med røyk og fat gir imponerende uttelling
+
Tester

Spesialpol brennevin: Lek med røyk og fat gir imponerende uttelling

Det er en overvekt av whisky - med ulik grad av røyk og fatkombinasjoner blant nyhetene i spesialpolet - og det er vel det folk vil ha. I hvert fall nå som det nærmer seg jul.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her