Drikke
Spennende italiensk øl

Spennende italiensk øl

Disse ølene er italienere i tysk forkledning. Og smaker fortreffelig til norsk førjulskos.
Aase E. Jacobsen
21 November 2012 - 08:18

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

 
Theresianer Bock Unfiltered (92855) er et italiensk bokkøl, men brygget etter sørtysk tradisjon – en tradisjon som for øvrig også følges her i Norge. Det innebærer undergjæring, med en gjærtype som har fått navn etter Carlsberg-bryggeriet i Danmark, malt fra Bayern og en bayersk humletype ved navn Tettnang, som regnes som en av de fineste for tysk lagerøltradisjon. Den har ikke veldig høye alfaverdier og gir derfor en bitterhet som er mindre uttalt enn eksempelvis i pilsner.

Husk å stemme på Årets øl

Smaken er svært stofflig og maltpreget, i den søtlige retningen, men med innslag av tørket og syltet frukt. Bitterheten er godt integrert i sødmen og bidrar sammen med syren å balansere sødmen. Et supert følge til ost, vilt, røykt pinnekjøtt eller alene foran peisen.

Les mer om italiensk øl

Navnet gir assosiasjoner til Münchens rike øltradisjon med navn fra ulike munkeordener som Paulaner og Franziskaner. Men det er en avledning, for Theresianer har ingenting med klosterlivet å gjøre.

Les mer om klosterøl

Navnet er derimot inspirert av den østerrikske bydelen som ble opprettet i Trieste på midten av 1700-tallet og oppkalt etter regenten på den tiden, nemlig den høyst verdslige erkekeiserinne Maria-Theresia av Østerrike. Til Borgo Theresiano strømmet østerrikske handelsmenn og håndverkere, og med dem østerriksk øltradisjon.

Les mer om pilsner

Fra samme bryggeri kommer to alkoholsvake øl, et ufiltrert hveteøl, Theresianer Wit Unfiltered (92852), og et lagerøl, Theresianer Premium Lager (92856). Men ikke alkoholsvake nok til å havne blant butikkølene.

 
Bestill ølet med en gang
Ønsker du å bestille trykker du bare på ølnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte øl er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 

Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem
+

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem

Koreanske Jiho Kim foretrekker å beskrive sitt kjøkken som globalt. Som også er veldig representativt for smeltedigelen New York. På toppen av det hele bruker han betegnelsen omakase, men følger ingen sushi-regler, og bruker knapt ris.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Så heftig kan også skreimiddagen bli
Dagens rett
Stekt skrei med posjert egg og pancetta

Så heftig kan også skreimiddagen bli

Posjert egg og pancetta løfter det faste torskekjøttet til nye høyder.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Lag dette på søndag - og kanskje har du fortsatt rester etter julematen
Dagens rett
Ertesuppe

Lag dette på søndag - og kanskje har du fortsatt rester etter julematen

Ertesuppe med kjøttrester er skikkelig kraftkost, men ikke mektigere enn at den er innafor i januar. Ikke minst er den svært lettlaget.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slik skal en Jameson med ingefærøl smake
Ukens drink

Slik skal en Jameson med ingefærøl smake

Whisky og ingefærøl er som skapt for vinteren. Her serverer vi én av dem med den som for mange er selveste Irish Whiskey.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem
+

Det er fortsatt mange gode grunner til å dra til USA: Omakasen på DDOBAR er en av dem

Koreanske Jiho Kim foretrekker å beskrive sitt kjøkken som globalt. Som også er veldig representativt for smeltedigelen New York. På toppen av det hele bruker han betegnelsen omakase, men følger ingen sushi-regler, og bruker knapt ris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Så heftig kan også skreimiddagen bli
Dagens rett
Stekt skrei med posjert egg og pancetta

Så heftig kan også skreimiddagen bli

Posjert egg og pancetta løfter det faste torskekjøttet til nye høyder.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her er din guide til vin med lite sukker og lite kalorier
Guide
Vin med lite sukker og kalorier

Her er din guide til vin med lite sukker og lite kalorier

Etterspørselen etter viner med lite sukker og alkohol er stor, men ønsker du å gå ned i vekt er mengden like viktig

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Slik velger du vin til sushi
Mat og vin i kombinasjon

Slik velger du vin til sushi

Sushi har sarte smaker og det er den delikate råvaren som spiller hovedrollen, dette gjør vinvalget både enkelt og komplisert.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Fiskegryte med smak av norsk eplesider
Dagens rett

Fiskegryte med smak av norsk eplesider

Vi kombinerer to av våre beste råvarer i denne retten - fersk fisk og epler - både i fast og flytende form.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Lag dette på søndag - og kanskje har du fortsatt rester etter julematen
Dagens rett
Ertesuppe

Lag dette på søndag - og kanskje har du fortsatt rester etter julematen

Ertesuppe med kjøttrester er skikkelig kraftkost, men ikke mektigere enn at den er innafor i januar. Ikke minst er den svært lettlaget.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her