Drikke
Spennende italiensk øl

Spennende italiensk øl

Disse ølene er italienere i tysk forkledning. Og smaker fortreffelig til norsk førjulskos.
Aase E. Jacobsen
21 November 2012 - 09:18

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

 
Theresianer Bock Unfiltered (92855) er et italiensk bokkøl, men brygget etter sørtysk tradisjon – en tradisjon som for øvrig også følges her i Norge. Det innebærer undergjæring, med en gjærtype som har fått navn etter Carlsberg-bryggeriet i Danmark, malt fra Bayern og en bayersk humletype ved navn Tettnang, som regnes som en av de fineste for tysk lagerøltradisjon. Den har ikke veldig høye alfaverdier og gir derfor en bitterhet som er mindre uttalt enn eksempelvis i pilsner.

Husk å stemme på Årets øl

Smaken er svært stofflig og maltpreget, i den søtlige retningen, men med innslag av tørket og syltet frukt. Bitterheten er godt integrert i sødmen og bidrar sammen med syren å balansere sødmen. Et supert følge til ost, vilt, røykt pinnekjøtt eller alene foran peisen.

Les mer om italiensk øl

Navnet gir assosiasjoner til Münchens rike øltradisjon med navn fra ulike munkeordener som Paulaner og Franziskaner. Men det er en avledning, for Theresianer har ingenting med klosterlivet å gjøre.

Les mer om klosterøl

Navnet er derimot inspirert av den østerrikske bydelen som ble opprettet i Trieste på midten av 1700-tallet og oppkalt etter regenten på den tiden, nemlig den høyst verdslige erkekeiserinne Maria-Theresia av Østerrike. Til Borgo Theresiano strømmet østerrikske handelsmenn og håndverkere, og med dem østerriksk øltradisjon.

Les mer om pilsner

Fra samme bryggeri kommer to alkoholsvake øl, et ufiltrert hveteøl, Theresianer Wit Unfiltered (92852), og et lagerøl, Theresianer Premium Lager (92856). Men ikke alkoholsvake nok til å havne blant butikkølene.

 
Bestill ølet med en gang
Ønsker du å bestille trykker du bare på ølnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte øl er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 

Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Krabbe, kål og kabinett er veien til gastronomisk suksess
+
Mat og vin i kombinasjon

Krabbe, kål og kabinett er veien til gastronomisk suksess

Spisskålen er minst like enkel å kaste på grillen som pølser. Og hvis du jazzer den opp med litt krabbe og kabinett, så har du det de tre K-ene skulle stått for i en vakker verden.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Le Du i Bangkok: Larver og biller som fine dining
+

Le Du i Bangkok: Larver og biller som fine dining

Thitid Tassanakajohn på stjernerestauranten Le Du i Bangkok ønsker å nytolke det mangfoldige thai-kjøkkenet i en fine dining-setting, og det innebærer også bruk av insekter.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Muscadet i en klasse for seg og et veldig godt kjøp
+
Godbiter i pollisten

Muscadet i en klasse for seg og et veldig godt kjøp

Den er pent moden og drikkeklar og finnes sågar også i magnum.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Den perfekte piknik-rosévinen
+
Ukens vin

Den perfekte piknik-rosévinen

Den har skrukork og er derfor garantert feilfri, men først og fremst er den er lekker rosévin til en gunstig pris.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Krabbe, kål og kabinett er veien til gastronomisk suksess
+
Mat og vin i kombinasjon

Krabbe, kål og kabinett er veien til gastronomisk suksess

Spisskålen er minst like enkel å kaste på grillen som pølser. Og hvis du jazzer den opp med litt krabbe og kabinett, så har du det de tre K-ene skulle stått for i en vakker verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Le Du i Bangkok: Larver og biller som fine dining
+

Le Du i Bangkok: Larver og biller som fine dining

Thitid Tassanakajohn på stjernerestauranten Le Du i Bangkok ønsker å nytolke det mangfoldige thai-kjøkkenet i en fine dining-setting, og det innebærer også bruk av insekter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

En smak fra verdens mest unike vinområde
+
Godbiter i pollisten

En smak fra verdens mest unike vinområde

Fra Lisboas berømte kystlinje kommer noen av verdens mest lagringsdyktige viner laget i mikroantall, men også viner til priser som alle kan betale.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Basishyllas skjulte perle til 199,90
+
Ukens vin

Basishyllas skjulte perle til 199,90

Jeg har tidligere kalt denne vinen sykt billig og magi for en liten penge, og det er den fortsatt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

I dag blir det "taco" på italiensk
Dagens rett

I dag blir det "taco" på italiensk

Få ikke panikk ved tanken på at lefsene skal fylles med stekt sild. Det er utrolig godt og ikke minst enkelt. Vil du ha det enda enklere velger du sardin fra boks.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Muscadet i en klasse for seg og et veldig godt kjøp
+
Godbiter i pollisten

Muscadet i en klasse for seg og et veldig godt kjøp

Den er pent moden og drikkeklar og finnes sågar også i magnum.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her