Suppe er faktisk den beste medisin

Suppe er faktisk den beste medisin

Lag en fyldig suppe av selvplukket eller kjøpt sopp. Sammen med godt drikke er dette perfekt medisin mot høstlig tungsinn.

Hvis du tilhører hamsterne blant oss, har du sikkert allerede fryseren full av sopp som bare lengter etter å bli brukt. Og er du en ekte hamster, betyr det å finne en anledning til å få brukt noe av soppen, like store muligheter til å legge ut på nye innhøstningsturer. Har du imidlertid definert deg bort fra alt som heter sanking og foretrekker å utføre naturopplevelsene med rak rygg, er det ingen grunn til å la være å lese videre. Denne soppretten kan nemlig med stort hell lages av kjøpesopp, fortrinnsvis sjampinjong eller aromasopp som har mye god smak.

Varme er viktigste beredskap når høstdepresjonene melder sin ankomst, og noe av det varmeste du kan spise er suppe. Som seg hør og bør lar vi soppsuppen få følge av en annen høstslager, nemlig lam, og da i tre varianter. Hvis du synes det høres for ambisiøst ut, holder det lenge med en eller to. Godt smaker det uansett.

Ikke kraftig vin

En utfordring med suppe er at den passer best med drikkevarer som helst serveres kjølig. Og det blir kanskje en logisk brist når settingen å jage bort tungsinnet. De fleste assosierer nemlig melankoli med godt temperert rødvin - heller enn kald hvitvin.

Men det er nå en gang det som blir det mest vellykkede.  Men for at ikke dette faktum alene skal fremkalle depresjoner, er det kanskje på sin plass å lokke frem et par røde kandidater til suppen. Både sopp og lam liker myke og lett modne viner med bløte tanniner og behagelig friskhet og gjerne med aromaer fra skogen som skogbunn, lær og jordsmonn. Dette er med andre ord ikke anledningen for å ta fram de kraftigste rødvinene. De kan du spare til senere.

Norditalienske Trinchero Barbera d'Asti byr på røde modne bær, skogbunn, jord og fat. Smaken er saftig og syrlig med en litt jordlig og svakt fatpreget finish. Så å si perfekt til denne suppen, men også til eksempelvis lam eller lyst kjøtt med kremet soppsaus.

En svært moden, men langt fra overmoden, og myk vin er Travaglini Gattinara . Den har alle de riktige aromaene og er et veldig godt følge til suppen.

Ikke for kald

Du er nå kanskje moden for å være med på jakten etter det perfekte følget til soppsuppe med lammegarnityr.

Perfeksjon - når harmoni er målet - oppnås med den hvite burgunderen Les Champs Perdrix Bourgogne Hautes-Côtes-de Beaune som byr på fantastisk kvalitet for pengene. En nydelig vin rett og slett som ikke skal serveres kaldere enn 11-12 grader.

Øl i stedet for vin
Hvis du har lyst til å prøve ut enda noen nye områder, er det belgiske ølet Saison Dupont denne kategoriens svar på en hvit burgunder. Flott duft av gule epler, nøtter og brød. Smaken følger opp med samme kompleksitet, nydelig skum og deilig humle- og maltpreg, fin bitterhet i slutten. Et meget godt alternativ til så vel hvit som rød vin, spesielt siden det vinner mye på å ikke serveres for kaldt slik at aromaene kommer skikkelig godt frem.

Bestill drikkeforslagene med en gang

Ønsker du å bestille noen av drikkeforslagene trykker du bare på produktnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.

Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Skogsoppsuppe med tre typer lammefilet og pecorino

Fremgangsmåte

Rens soppen og finhakk både den og løken. Varm oljen og fres løken til den er myk. Ha i cayennepepper og bland godt. Deretter soppen og stek videre til den er myk. Tilsett hvitvin og vann og la koke ved svak varme i minst 15 minutter. Mot slutten tilsettes cognac. Hell blandingen i en mikser og kjør til jevn konsistens. Hell tilbake i en kjele og tilsett fløte og melk, salt, sukker og pepper. Kok opp og la trekke i minst 10 minutter til. Smak til med eventuelt mer salt, sukker og pepper. Like før servering tilsettes en klump mykt smør. Rør godt. I mellomtiden freses soppen som ble lagt til side i litt smør.

Gravet lammefilet:
Fileten gnis inn med salt/sukker og olivenolje. Dekk med plastfolie. La ligge kjølig og under press i minst 24 timer. Snu en gang.
 
Lettrøykt lammefilet:
Fileten gnis inn med salt/sukker. La ligge i 2 timer. Skyll av saltet og tørk fileten godt. Brun fileten godt i olivenolje.

Varm opp røykspon i en abu-røk eller i en gammel kjele. Legg fileten oppå en rist og legg på lokk. La stå i ca 5 min. Etterstek fileten ved 175 grader i 5 minutter. Avkjøl og skjær i tynne skiver.

Stekt lammefilet:
Dryss timian og kvern pepper over lammefileten og brun den i olje i varm panne på begge sider. Dryss over salt. Etterstek i ovn ved 175 grader i 5 minutter. La hvile i minst 10 minutter før den skjæres i tynne skiver.
 
Anretning:
Hell suppe i vide suppetallerkener. Legg to tynne skiver av hver av lammefiletvariantene i midten. Topp med sopp og noen skiver pecorino. Frisk timian til slutt.
 

Sendt inn av

Foto: Alf Börjesson

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen