Mat
Suppe er faktisk den beste medisin

Suppe er faktisk den beste medisin

Lag en fyldig suppe av selvplukket eller kjøpt sopp. Sammen med godt drikke er dette perfekt medisin mot høstlig tungsinn.
Aase E. Jacobsen
30 August 2015 - 09:58

Hvis du tilhører hamsterne blant oss, har du sikkert allerede fryseren full av sopp som bare lengter etter å bli brukt. Og er du en ekte hamster, betyr det å finne en anledning til å få brukt noe av soppen, like store muligheter til å legge ut på nye innhøstningsturer. Har du imidlertid definert deg bort fra alt som heter sanking og foretrekker å utføre naturopplevelsene med rak rygg, er det ingen grunn til å la være å lese videre. Denne soppretten kan nemlig med stort hell lages av kjøpesopp, fortrinnsvis sjampinjong eller aromasopp som har mye god smak.

Varme er viktigste beredskap når høstdepresjonene melder sin ankomst, og noe av det varmeste du kan spise er suppe. Som seg hør og bør lar vi soppsuppen få følge av en annen høstslager, nemlig lam, og da i tre varianter. Hvis du synes det høres for ambisiøst ut, holder det lenge med en eller to. Godt smaker det uansett.

Ikke kraftig vin

En utfordring med suppe er at den passer best med drikkevarer som helst serveres kjølig. Og det blir kanskje en logisk brist når settingen å jage bort tungsinnet. De fleste assosierer nemlig melankoli med godt temperert rødvin - heller enn kald hvitvin.

Men det er nå en gang det som blir det mest vellykkede.  Men for at ikke dette faktum alene skal fremkalle depresjoner, er det kanskje på sin plass å lokke frem et par røde kandidater til suppen. Både sopp og lam liker myke og lett modne viner med bløte tanniner og behagelig friskhet og gjerne med aromaer fra skogen som skogbunn, lær og jordsmonn. Dette er med andre ord ikke anledningen for å ta fram de kraftigste rødvinene. De kan du spare til senere.

Norditalienske Trinchero Barbera d'Asti byr på røde modne bær, skogbunn, jord og fat. Smaken er saftig og syrlig med en litt jordlig og svakt fatpreget finish. Så å si perfekt til denne suppen, men også til eksempelvis lam eller lyst kjøtt med kremet soppsaus.

En svært moden, men langt fra overmoden, og myk vin er Travaglini Gattinara . Den har alle de riktige aromaene og er et veldig godt følge til suppen.

Ikke for kald

Du er nå kanskje moden for å være med på jakten etter det perfekte følget til soppsuppe med lammegarnityr.

Perfeksjon - når harmoni er målet - oppnås med den hvite burgunderen Les Champs Perdrix Bourgogne Hautes-Côtes-de Beaune som byr på fantastisk kvalitet for pengene. En nydelig vin rett og slett som ikke skal serveres kaldere enn 11-12 grader.

Øl i stedet for vin
Hvis du har lyst til å prøve ut enda noen nye områder, er det belgiske ølet Saison Dupont denne kategoriens svar på en hvit burgunder. Flott duft av gule epler, nøtter og brød. Smaken følger opp med samme kompleksitet, nydelig skum og deilig humle- og maltpreg, fin bitterhet i slutten. Et meget godt alternativ til så vel hvit som rød vin, spesielt siden det vinner mye på å ikke serveres for kaldt slik at aromaene kommer skikkelig godt frem.

Bestill drikkeforslagene med en gang

Ønsker du å bestille noen av drikkeforslagene trykker du bare på produktnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.

Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Skogsoppsuppe med tre typer lammefilet og pecorino

Skogsoppsuppe med tre typer lammefilet og pecorino

Fremgangsmåte

  1. Rens soppen og finhakk både den og løken. Varm oljen og fres løken til den er myk. Ha i cayennepepper og bland godt. Deretter soppen og stek videre til den er myk.
  2. Tilsett hvitvin og vann og la koke ved svak varme i minst 15 minutter. Mot slutten tilsettes cognac.
  3. Hell blandingen i en mikser og kjør til jevn konsistens. Hell tilbake i en kjele og tilsett fløte og melk, salt, sukker og pepper. Kok opp og la trekke i minst 10 minutter til.
  4. Smak til med eventuelt mer salt, sukker og pepper.
  5. Like før servering tilsettes en klump mykt smør. Rør godt. I mellomtiden freses soppen som ble lagt til side i litt smør.
  6. Gravet lammefilet:
  7. Fileten gnis inn med salt/sukker og olivenolje. Dekk med plastfolie. La ligge kjølig og under press i minst 24 timer. Snu en gang.
  8.  
  9. Lettrøykt lammefilet:
  10. Fileten gnis inn med salt/sukker. La ligge i 2 timer. Skyll av saltet og tørk fileten godt. Brun fileten godt i olivenolje.
  11. Varm opp røykspon i en abu-røk eller i en gammel kjele. Legg fileten oppå en rist og legg på lokk. La stå i ca 5 min. Etterstek fileten ved 175 grader i 5 minutter. Avkjøl og skjær i tynne skiver.
  12. Stekt lammefilet:
  13. Dryss timian og kvern pepper over lammefileten og brun den i olje i varm panne på begge sider. Dryss over salt. Etterstek i ovn ved 175 grader i 5 minutter. La hvile i minst 10 minutter før den skjæres i tynne skiver.
 
Anretning:
Hell suppe i vide suppetallerkener. Legg to tynne skiver av hver av lammefiletvariantene i midten. Topp med sopp og noen skiver pecorino. Frisk timian til slutt.

Sendt inn av Apéritif

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Be inn på en fyldig elggryte
Dagens rett
Rødvinsgryte av elg

Be inn på en fyldig elggryte

Har du ikke elgkjøtt, kan du godt bruke annet vilt eller tamt kjøtt i denne oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Slik har du ikke smakt klippfisk før
Dagens rett
Klippfisk trukket i olivenolje med sitronsaus og egg

Slik har du ikke smakt klippfisk før

I dag gir vi deg kanskje den beste oppskriften på hvordan du skal servere klippfisk.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Nå er det på tide å smake på juleakevitten - og det på denne måten
Ukens drink

Nå er det på tide å smake på juleakevitten - og det på denne måten

Julemule er derfor et godt navn på denne drinken som garantert får nye fans. Både blant de som liker juleakevitt og de som liker ginger beer - og hvem gjør vel ikke det?

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Utvalget av portvin har aldri vært bedre - og kvaliteten er skyhøy
+
Tester

Utvalget av portvin har aldri vært bedre - og kvaliteten er skyhøy

Også de andre sterkvintypene som madeira, sherry, rivesaltes og banyuls byr på store smaksopplevelser, for alle budsjetter.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Be inn på en fyldig elggryte
Dagens rett
Rødvinsgryte av elg

Be inn på en fyldig elggryte

Har du ikke elgkjøtt, kan du godt bruke annet vilt eller tamt kjøtt i denne oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Slik har du ikke smakt klippfisk før
Dagens rett
Klippfisk trukket i olivenolje med sitronsaus og egg

Slik har du ikke smakt klippfisk før

I dag gir vi deg kanskje den beste oppskriften på hvordan du skal servere klippfisk.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen
+
Godbiter i pollisten

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen

Når du ikke har råd til barolo eller ikke orker å vente til den blir drikkeklar, er dette et veldig godt alternativ – signert en av de beste.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris
+
Ukens vin

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris

Eller en 16 år gammel merlot til samme pris – begge kommer med en spesiell historie.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

BEINSPIRED 2026: Smak flere hundre viner
Vinmesse
Vinmesse i Oslo 27. januar

BEINSPIRED 2026: Smak flere hundre viner

Bli med på vinmesse med topprodusenter fra Champagne, Tyskland, Italia og mye mer. Du får mulighetene til å smake flere hundre viner fra flere forskjellige land og i mange forskjellige stiler.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Nå er det på tide å smake på juleakevitten - og det på denne måten
Ukens drink

Nå er det på tide å smake på juleakevitten - og det på denne måten

Julemule er derfor et godt navn på denne drinken som garantert får nye fans. Både blant de som liker juleakevitt og de som liker ginger beer - og hvem gjør vel ikke det?

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her