Suppe i et gresskar

Enten du feirer halloween eller ei, er gresskarsuppe god og rimelig høstmat. Da har du råd til noe godt i glasset også. Her gir vi deg en rekke forslag passende drikke.

Halloween har sneket seg inn blant norske merkedager de siste ti årene. Halloween har det samme utgangspunktet som kirkens allehelgens dag, siste søndag i oktober, hvor de døde minnes. Men det religiøse aspektet ved merkedager er sjelden morsomt, det er derimot halloween med hekser, dødningeskaller og ikke minst gresskaret. Som selvsagt skal være uthult. Og har du ikke prøvd det før, bør du benytte sjansen i år, for akkurat nå er tilbudet av store flotte oransje gresskar større enn noensinne.

Og feirer du ikke halloween selv, er en rykende varm gresskarsuppe en velfortjent avslutning på jobben med å uthule gresskaret, for det krever sin mann eller kvinne. Et passe stort gresskar på rundt 2-2 ½ kilo gir rundt en kilo gresskarkjøtt som gir nok suppe til 8-9 personer. Suppa kan selvsagt serveres i gresskarskallet, og det er faktisk en gammel tradisjon under (den religiøse) høsttakkefesten hvor gresskaret ble tømt for frø og marg men ikke kjøtt og fylt med melk, krydder og honning for så å bakes i ovnen, den opprinnelige gresskarpaien.

Blir dere ikke så mange rundt suppegryta, kan du bruke resten av kjøttet i gresskarpaien nedenfor og servere den som dessert til halloweenfesten. Alternativt kan du koke kjøttet til puré og fryse ned for senere bruk.

Men hva drikker vi så til gresskarsuppe? Suppe er ikke veldig vinvennlig som sådan, men gresskarsuppen blir litt tykk og god og da er det lettere. Dessuten er gresskar svært mildt i smaken. Uansett er det hvitvin vi lander på, og vi vil gjerne ha en rund og fruktig sak men med god friskhet i tillegg. Siden halloween er amerikansk, starter jakten på vinfølge der. Fetzer er det mest solgte vinmerket i Norge. Fetzer Sundial Chardonnay 2012 (5786) heter husets hvite standardvin og den er (selvsagt) chardonnaybasert. Men ingen tung og daff californisk chardonnay. Den er tropisk så det holder, men med behagelig friskhet og ikke minst med avdempet fatpreg. Det tropiskfruktige preget matcher ganske godt suppen og kommer særlig til sin rett hvis du bruker røkt laks til.

Vi fortsetter med en nyklassisk europeer. En fatlagret spanjol. Men langt fra den lett oksiderte ufriske stilen som var kjennetegnet for spanske hvitvin for inntil et par tiår siden. Marqués de Cáceres Barrel Fermented 2005 (7613) er den velkjente Rioja-bodegaen Marques de Cáceres svar på den moderne fatlagrete vinen. Her er det brukt druen viura som for øvrig er den typiske hvite Rioja-druen som gir aromamessige dempete viner med tilsvarende syrer. Antea har imidlertid god friskhet og et tiltalende fruktig aromabilde. Og er en utmerket matvin. Til suppen er den veldig bra og serverer du litt westfalerskinke eller litt serranoskinke til, føler den seg riktig hjemme.

Kveldens høydepunkt er imidlertid en italiensk hvitvin, Feudi di San Gregorio Greco di Tufo 2013 (33109) , en ganske sjelden hvitvin som vi her i Norge er så heldige å ha god tilgang på. For produsenten Feudi di San Gregorio er kraftig etterspurt av hele den pengesterke vinverden. Dette relativt unge vinhuset har klart å sette antikkens viner på vinkartet. Greco di Tufo er navnet på druen som har aner tilbake til Hellas og som hellenerne brakte over til det som nå er fylket Campania hvor blant annet Napoli ligger, for 2500 år siden. Og denne druen nekter å trives noen andre steder i verden enn i dette vulkanske jordsmonnet i høydene innenfor Vesuv, nærmere bestemt rundt landsbyen Tufo. Romernes favorittdikter Vergil lovpriste grecodruens evne til å gi viner av høy klasse. Han skulle levd i dag, for hva moderne vinmaking får ut av denne druen er selvsagt hundre ganger bedre enn antikkens viner som både var oksiderte og smakssatte med krydder og urter.

Feudi di San Gregorio Greco di Tufo 2013 (33109) er en utrolig rik hvitvin, med lag på lag med tropiske gule frukter som balanseres elegant av innspill fra det spesielle jordsmonnet og ikke minst nydelige syrer. Og til maten er den usedvanlig deilig enten du har laks eller skinke/spekemat som følge. Denne vinen tåler mye og er elegant nok til å ikke overkjøre maten.

Strekker budsjettet seg ikke til disse vinene, har vi en billigløsning - og den er ikke dårlig på noen måte - bare mye enklere men svært folkelig og lett å like, nemlig Marsanne Collection Caroline 2005 (30269) som også finnes i treliters utgave; Marsanne Moestue Selection 2004/2005 (33166) .

Gresskarsuppe med basilikum

Fremgangsmåte

Hvis du skal bruke gresskaret til halloweenmaske, må du skjære ut et hull i bunnen og skrape/skjære ut kjøttet den veien. Hvis du skal bruke det til å servere suppen i, må du kutte av toppen (hvor stilken sitter) og grave deg ned i gresskaret derfra. Du får også kjøpt gresskar i skiver enkelte steder hvis du ikke skulle ønske et helt.

Fjern frø og marg. Kutt kjøttet i terninger. Skjær bort det grønne på purren, legg til side, og skjær det hvite i tynne skiver. Ha gresskar og purre i en panne sammen med litt vann slik at bunnen er dekket. Legg på lokk og la småkoke over svak varme til grønnsakene er møre. Rør av og til slik at de ikke brenner seg fast i bunnen. Kjør deretter til puré i en food processor. Hell tilbake i pannen og tilsett melken, kyllingkraften, basilikum og muskatnøtt. Varm opp og smak til med salt og pepper. Finkutt det grønne på purren. Smelt smøret i en panne og fres til purren blir myk. Tilsett suppen sammen med kremfløte eller crème fraîche. Dryss over gresskarfrø som du har ristet i tørr panne og server sammen med godt brød og litt salt eller røkt kjøtt eller fisk til, som røkt laks, westfaler-, serrano- eller parmaskinke. Hvis du skal bruke gresskaret til å servere suppen i, bør du doble oppskriften.

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli medlem av Apéritifs Mat- og vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Gresskarpai til halloween-feiringen

Antall porsjoner

10

Tilberedningstid

1 time og 40 minutter

Ingredienser

85 g
3 stk

Fremgangsmåte

Kjevle ut noen plater av butterdeigen slik at den dekker en 20 cm form. Hell noen erter i formen og blindstek bunnen i 10 minutter ved 190 grader.

Gresskarpuré: Skjær kjøttet i terninger. Ha litt vann i bunnen av en kjele og hell gresskarkjøttet over. Kok opp og la småkoke til det er mørt, det tar minst 30 minutter. Hell i et dørslag og la dryppe godt av seg. Kjør deretter i food processor. Tilsett deretter de øvrige ingrediensene og rør godt til du har en kremaktig konsistens. Hell massen i formen og dryss muskatnøtt over.

Stek ved 190 grader i ca 1 time. Pass på at toppen ikke blir for brun, da må du dekke til med folie.

Tips:
Det du har til overs av butterdeig kan du bruke til å skjære ut blader til pynten. Kaken kan også pyntes med pisket krem. 

Les mer om halloween her

Se alt det gode du kan lage av et gresskar

Flere retter med gresskar

Her får du svært så praktiske kokketips

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få dagens rett som nyhetsbrev 

 

Sendt inn av

Foto: jenifoto

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen