Godbiter i pollisten
Supre sommerviner i toppklasse

Supre sommerviner i toppklasse

Elisabetta Foradoris toscanske prosjekt gir ultimate sommerviner, men også viner som holder langt utover høsten.
Aase E. Jacobsen
18 August 2015 - 13:31

I minst to tidligere sommervinanbefalinger har jeg trukket fram Ampeleia, som er geniale Elisabetta Foradoris vingård i Toscana.

Topp litersflaske til sommerfesten.

Enlitersflasken, Ampeleia Unlitro 2014, er like genial når mange skal serveres og boksvin er utelukket.

Lekkerbiskener x 3

Men også hennes andre viner fungerer i den lyse tiden, og spesielt når sommervarmen lar vente på seg eller er totalt fraværende som i år.

Kepos er voksenutgaven.

Ampeleia Kepos 2013 er en voksen utgave av Unlitro, siden druemiksen i stor grad er den samme, og mer beslektet med Sør-Frankrike enn resten av Toscana. Så er klimaet i Maremma ute ved den toscanske kysten ikke som eksempelvis i Chianti Classico.

Slik jobber Elisabetta Foradori i Trentino

Alicante er rett og slett uimotståelig.

Dette er hennes satsing i Maremma

Vinen er en virkelig lekkerbisken med flott bærkarakter, god fylde og sødme og fin fasthet. En topp matvin som også tåler minst seks år i kjelleren.

Ja, takk begge deler

Hoveddruen i Kepos, grenache som kalles alicante lokalt, opptrer i ren form i Ampeleia Alicante 2014 som er tørrere enn den andre, men like fullt byr på deilig frukt og stor saftighet. Også denne har et visst lagringspotensial, men spørsmålet er heller om den får være i fred når den først er kommet i hus.

Det er rett og slett umulig å velge mellom de to. Helt klart et Ole Brumsk dilemma.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol
+
Godbiter i pollisten

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol

Du loves en hvitvin med stor dybde og kompleksitet og til en veldig god pris.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin
+
Ukens vin

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin

Med dette på julebordet, blir du faktisk glad for å gå for alkoholfritt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Slik lager du en vegetarisk vri på julemenyen
Guide
Vegetarisk jul

Slik lager du en vegetarisk vri på julemenyen

Julesnurrer til forrett og vegister med rødkålslaw til hovedrett gjør den som velger grønt lykkelig også på julaften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

De beste ribbeoppskriftene fra langtidsstekt ribbe til porchetta
Julemat
Oppskrifter ribbe

De beste ribbeoppskriftene fra langtidsstekt ribbe til porchetta

Her er oppskriftene du trenger for å servere perfekt ribbe, ikke bare på julaften, men også når du har lyst på en ny smak.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol
+
Godbiter i pollisten

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol

Du loves en hvitvin med stor dybde og kompleksitet og til en veldig god pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin
+
Ukens vin

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin

Med dette på julebordet, blir du faktisk glad for å gå for alkoholfritt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare
+
Godbiter i pollisten

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare

Det er ikke til å komme fra at det er med beaujolais fra de 10 cru-ene, at det blir spenning. Og denne for Norge nye produsenten overbeviser stort.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg
+
Ukens vin

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg

Tre virkelig gode syraher servert på ulike måter, men fra samme magiske hånd.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lag en vri på gravlaksen
Dagens rett

Lag en vri på gravlaksen

Tyttebær er egnet til mer enn å være følge til kjøttkakene. De gjør underverker med laks som både kan spises gravet, stekes eller grilles.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik lager du en vegetarisk vri på julemenyen
Guide
Vegetarisk jul

Slik lager du en vegetarisk vri på julemenyen

Julesnurrer til forrett og vegister med rødkålslaw til hovedrett gjør den som velger grønt lykkelig også på julaften.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her