Godbiter i pollisten
Supre sommerviner i toppklasse

Supre sommerviner i toppklasse

Elisabetta Foradoris toscanske prosjekt gir ultimate sommerviner, men også viner som holder langt utover høsten.
Aase E. Jacobsen
18 August 2015 - 13:31

I minst to tidligere sommervinanbefalinger har jeg trukket fram Ampeleia, som er geniale Elisabetta Foradoris vingård i Toscana.

Topp litersflaske til sommerfesten.

Enlitersflasken, Ampeleia Unlitro 2014, er like genial når mange skal serveres og boksvin er utelukket.

Lekkerbiskener x 3

Men også hennes andre viner fungerer i den lyse tiden, og spesielt når sommervarmen lar vente på seg eller er totalt fraværende som i år.

Kepos er voksenutgaven.

Ampeleia Kepos 2013 er en voksen utgave av Unlitro, siden druemiksen i stor grad er den samme, og mer beslektet med Sør-Frankrike enn resten av Toscana. Så er klimaet i Maremma ute ved den toscanske kysten ikke som eksempelvis i Chianti Classico.

Slik jobber Elisabetta Foradori i Trentino

Alicante er rett og slett uimotståelig.

Dette er hennes satsing i Maremma

Vinen er en virkelig lekkerbisken med flott bærkarakter, god fylde og sødme og fin fasthet. En topp matvin som også tåler minst seks år i kjelleren.

Ja, takk begge deler

Hoveddruen i Kepos, grenache som kalles alicante lokalt, opptrer i ren form i Ampeleia Alicante 2014 som er tørrere enn den andre, men like fullt byr på deilig frukt og stor saftighet. Også denne har et visst lagringspotensial, men spørsmålet er heller om den får være i fred når den først er kommet i hus.

Det er rett og slett umulig å velge mellom de to. Helt klart et Ole Brumsk dilemma.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Nyheter brennevin: At så ung svært røykpreget whisky kan være så supergodt balansert, er et mirakel
+
Tester

Nyheter brennevin: At så ung svært røykpreget whisky kan være så supergodt balansert, er et mirakel

Men det er ikke bare ung whisky i toppklassen blant novembernyhetene, også vellagret cognac av en annen verden.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Slik har du kanskje ikke laget frikasseen før
Dagens rett
Innbakt kremet kyllinggryte

Slik har du kanskje ikke laget frikasseen før

Gjør stas på søndagsmiddagen og følg denne oppskriften på en kyllinggryte litt utenom det vanlige.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Prøv en ny vri på blåskjellene: gratiner dem som i Provence
Dagens rett

Prøv en ny vri på blåskjellene: gratiner dem som i Provence

Blåskjell er lett å ty til når du er fysen på noe ekstra godt midt i uka. Hva med å gratinere dem som i denne oppskriften?

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Når en iskaffe får smak av appelsin og vodka, blir den faktisk varmende
Ukens drink

Når en iskaffe får smak av appelsin og vodka, blir den faktisk varmende

Iskaffe er kanskje ikke førstevalget i november, men litt denne kombinasjonen føles nesten som medisin. Viktigst er at den smaker godt.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Nyheter brennevin: At så ung svært røykpreget whisky kan være så supergodt balansert, er et mirakel
+
Tester

Nyheter brennevin: At så ung svært røykpreget whisky kan være så supergodt balansert, er et mirakel

Men det er ikke bare ung whisky i toppklassen blant novembernyhetene, også vellagret cognac av en annen verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Slik har du kanskje ikke laget frikasseen før
Dagens rett
Innbakt kremet kyllinggryte

Slik har du kanskje ikke laget frikasseen før

Gjør stas på søndagsmiddagen og følg denne oppskriften på en kyllinggryte litt utenom det vanlige.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Madeira på en helt annen og like fullt unik måte
+
Godbiter i pollisten

Madeira på en helt annen og like fullt unik måte

Tørr bordvin fra Madeira vekker stadig større interesse – og denne er et strålende bevis på hva øya langt ute i havet kan by på.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Knallkjøp fra Bordeaux' østside
+
Ukens vin

Knallkjøp fra Bordeaux' østside

5 år gammel bordeaux til 189,90 kroner som også smaker veldig godt er ikke hverdagskost. Spesielt ikke når den kommer fra en slik familiehistorie.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Tapasbollene kan også lages av kylling
Dagens rett

Tapasbollene kan også lages av kylling

Saftige kjøttboller hører hjemme på et hvert tapasbord og er perfekt fredagssnack. De kan fint lages av kyllingkjøttdeig.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Prøv en ny vri på blåskjellene: gratiner dem som i Provence
Dagens rett

Prøv en ny vri på blåskjellene: gratiner dem som i Provence

Blåskjell er lett å ty til når du er fysen på noe ekstra godt midt i uka. Hva med å gratinere dem som i denne oppskriften?

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her