Godbiter i pollisten
Supre sommerviner i toppklasse

Supre sommerviner i toppklasse

Elisabetta Foradoris toscanske prosjekt gir ultimate sommerviner, men også viner som holder langt utover høsten.
Aase E. Jacobsen
18 August 2015 - 13:31

I minst to tidligere sommervinanbefalinger har jeg trukket fram Ampeleia, som er geniale Elisabetta Foradoris vingård i Toscana.

Topp litersflaske til sommerfesten.

Enlitersflasken, Ampeleia Unlitro 2014, er like genial når mange skal serveres og boksvin er utelukket.

Lekkerbiskener x 3

Men også hennes andre viner fungerer i den lyse tiden, og spesielt når sommervarmen lar vente på seg eller er totalt fraværende som i år.

Kepos er voksenutgaven.

Ampeleia Kepos 2013 er en voksen utgave av Unlitro, siden druemiksen i stor grad er den samme, og mer beslektet med Sør-Frankrike enn resten av Toscana. Så er klimaet i Maremma ute ved den toscanske kysten ikke som eksempelvis i Chianti Classico.

Slik jobber Elisabetta Foradori i Trentino

Alicante er rett og slett uimotståelig.

Dette er hennes satsing i Maremma

Vinen er en virkelig lekkerbisken med flott bærkarakter, god fylde og sødme og fin fasthet. En topp matvin som også tåler minst seks år i kjelleren.

Ja, takk begge deler

Hoveddruen i Kepos, grenache som kalles alicante lokalt, opptrer i ren form i Ampeleia Alicante 2014 som er tørrere enn den andre, men like fullt byr på deilig frukt og stor saftighet. Også denne har et visst lagringspotensial, men spørsmålet er heller om den får være i fred når den først er kommet i hus.

Det er rett og slett umulig å velge mellom de to. Helt klart et Ole Brumsk dilemma.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Old-school rødvinskupp fra Portugal
+
Ukens vin

Old-school rødvinskupp fra Portugal

149,90 er utrolig billig for denne økologiske vinen som representerer en solid tradisjon fra det indre av det portugisiske høyland.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Matprisen 2025: Årets kjøkken er Mortens Kro

Mortens Kro på Gjelleråsen utenfor Oslo har som motto «der maten er go’» - det overbeviste juryen i Matprisen 2025.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering
+
Tester

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering

Hvis du har planlagt å smake på den allerede på slippdagen som er 20. november, ikke server den for kald. 2025 er en årgang med tanniner og en viss robusthet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Rekordmange oster i årets VM

Det ble ingen norsk ost i teten av de i alt 5244 påmeldte fra 46 land i årets VM som fant sted i Bern.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Old-school rødvinskupp fra Portugal
+
Ukens vin

Old-school rødvinskupp fra Portugal

149,90 er utrolig billig for denne økologiske vinen som representerer en solid tradisjon fra det indre av det portugisiske høyland.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Matprisen 2025: Årets kjøkken er Mortens Kro

Mortens Kro på Gjelleråsen utenfor Oslo har som motto «der maten er go’» - det overbeviste juryen i Matprisen 2025.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer
+
Godbiter i pollisten

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer

Savennières er en av vinverdenens skjulte perler som også lagrer veldig godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser
+
Ukens vin

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser

Og disse utgavene fungerer like godt hjemme en høstkveld som i Hellas om sommeren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Blåskjellene blir ekstra gode med mørkt øl
Dagens rett

Blåskjellene blir ekstra gode med mørkt øl

Glem hvitvin til blåskjellene. Denne oppskriften har mørkt øl i både gryte og glass. Kanskje har du allerede testet juleølet, og har noen skvetter, ja, da får du brukt dem her.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering
+
Tester

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering

Hvis du har planlagt å smake på den allerede på slippdagen som er 20. november, ikke server den for kald. 2025 er en årgang med tanniner og en viss robusthet.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her