Svinekoteletter med italiensk vri

Svinekoteletter med italiensk vri

Svinekoteletter ligger ikke øverst på trendtoppen her til lands. Men med en gang de strippes for surkål og ikles italienske farger, får pipa en annen lyd. Prøv denne enkle oppskriften. At det må bli italiensk i glasset, er kanskje ikke overraskende.

For mange er svinekoteletter synonymt med en matopplevelse i gråtoner - akkurat slik de blir seende ut når de herpes med på godt gammeldags vis: Ihjelstekte og ofte med ekstrem tyggemotstand. Det siste er et problem som unngås hvis du holder deg til ferske nakkekoteletter.

Bruk fingeren

Velg gjerne edelgris eller aller helst Grøstad Gris som er landets svineeminense nummer én som ikke er redd for å by på gris uten langt fremskredet anoreksi - som har vært svinekjøttprodusentenes mål de siste tretti årene. Nakkekoteletter har generelt perfekt fettmarmorering, noe som er viktig for å fordele smaken ut i det ellers magre kjøttet.

Det første problemet - altså tilberedningen - må du imidlertid passe på selv. Fire-fem minutter på hver side gir saftige koteletter med rosa kjerne. Et lett trykk med fingeren skal oppleves som litt motstand men ikke mer at det kjennes mykt.

To angrepsmåter

Så er vi over på serveringen: Ikke drukne svinekotelettene i saus eller annet tilbehør, men gjør som italienerne: La det saftige kjøttet dominere på tallerkenen, og server vårt forslag som er ost- og bønnesalat samt ovnsbakte poteter ved siden av. Enkelt og - i tilfellet nakkekoteletter  - det beste.

Selv om maten er enkel, behøver det slett ikke bety at vinen må være det. Ofte blir en stor vin større når den nytes sammen med én råvare - enkelt tilberedt. Når noe er enkelt er det også nakent og ærlig, ingen sminke dekker over lytene og alle feil blir synlige. Så også i møtet mellom vin og mat.

Mykt og harmonisk møte

En perfekt vin, helt uten skjønnhetsfeil, er den sørtoscanske vinen Talenti Rosso di Montalcino 2011 (45042) . Den skaper imidlertid et mykt og harmonisk møte med svinekjøttet som gjør at du får lyst til å spise mer.

God kriseløsning

Men du må ikke spandere nesten to hundrelapper på å gjøre svinekotelettene til et himmelsk måltid. En annen italiener, Fontanafredda Ebbio Langhe Nebbiolo 2011 (20498) , koster ikke bare færre kroner, men den angriper også retten på en annen måte. Den er mer tilbakeholden med sødmen og bruker mer av sin friske syrlighet og fine tanniner til å rense opp etter møtet med kotelettene.

Kriseløsningen for det sprengte husholdningsbudsjettet, Cafaggio Rosso di Toscana (96540) , er ikke noe dårlig valg selv om den mangler nyanserikdommen de andre italienerne har. I de færreste middagssituasjoner vies all oppmerksomheten til maten og drikken, og da gjør denne sjarmerende vinen nytten og vel så det.

Bestill drikkeforslagene med en gang
Ønsker du å bestille noen av drikkeforslagene trykker du bare på produktnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.

Svinekoteletter på italiensk

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

35 minutter

Ingredienser

4 nakkekoteletter av svin
8 salvieblader
2 fedd hvitløk
pepper
salt
olivenolje

Bønner og ost:
16 fèvebønner 
100 g feta 
olivenolje
sitronsaft
Salt og pepper

Små ovnsbakte poteter:
600 g små poteter
olivenolje
grovt havsalt
pepper
rosmarin

Fremgangsmåte

Gni kotelettene inn med hvitløk og pepper på begge sider. Legg to salvieblader på hver kotelett og legg denne siden ned i stekepannen som er godt varm (med litt olivenolje).

Det som blir igjen av hvitløken kan du ha oppi pannen sammen med kotelettene. Brun godt på begge sider. Dryss over salt når etter hvert som kotelettene er ferdigbrunet. La hvile i fem minutter før servering. Hell over stekesjyen i det kotelettene skal nytes.

Bønner og ost:
Snitt opp belgene og ta ut bønnene. Kok dem i lettsaltet vann i to minutter. Overfør til iskaldt vann. Fjern den ytre grågrønne hinnen.  Bland med osten og oljen. Smak til med salt, pepper og sitronsaft.
 
Små ovnsbakte poteter:
Vask potetene godt. Legg dem i en ildfast form og drypp olje over. Kvern pepper, dryss salt over og fordel litt rosmarin over til slutt. Sett i stekeovnen ved 220 grader i ca 15-20 minutter til potetskallet begynner å bli sprøtt og brunt.
 
 
 

Sendt inn av

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen