Mat
Svinekoteletter med italiensk vri

Svinekoteletter med italiensk vri

Svinekoteletter ligger ikke øverst på trendtoppen her til lands. Men med en gang de strippes for surkål og ikles italienske farger, får pipa en annen lyd. Prøv denne enkle oppskriften. At det må bli italiensk i glasset, er kanskje ikke overraskende.
Aase E. Jacobsen
02 April 2013 - 07:00

For mange er svinekoteletter synonymt med en matopplevelse i gråtoner - akkurat slik de blir seende ut når de herpes med på godt gammeldags vis: Ihjelstekte og ofte med ekstrem tyggemotstand. Det siste er et problem som unngås hvis du holder deg til ferske nakkekoteletter.

Bruk fingeren

Velg gjerne edelgris eller aller helst Grøstad Gris som er landets svineeminense nummer én som ikke er redd for å by på gris uten langt fremskredet anoreksi - som har vært svinekjøttprodusentenes mål de siste tretti årene. Nakkekoteletter har generelt perfekt fettmarmorering, noe som er viktig for å fordele smaken ut i det ellers magre kjøttet.

Det første problemet - altså tilberedningen - må du imidlertid passe på selv. Fire-fem minutter på hver side gir saftige koteletter med rosa kjerne. Et lett trykk med fingeren skal oppleves som litt motstand men ikke mer at det kjennes mykt.

To angrepsmåter

Så er vi over på serveringen: Ikke drukne svinekotelettene i saus eller annet tilbehør, men gjør som italienerne: La det saftige kjøttet dominere på tallerkenen, og server vårt forslag som er ost- og bønnesalat samt ovnsbakte poteter ved siden av. Enkelt og - i tilfellet nakkekoteletter  - det beste.

Selv om maten er enkel, behøver det slett ikke bety at vinen må være det. Ofte blir en stor vin større når den nytes sammen med én råvare - enkelt tilberedt. Når noe er enkelt er det også nakent og ærlig, ingen sminke dekker over lytene og alle feil blir synlige. Så også i møtet mellom vin og mat.

Mykt og harmonisk møte

En perfekt vin, helt uten skjønnhetsfeil, er den sørtoscanske vinen Talenti Rosso di Montalcino 2011 (45042). Den skaper imidlertid et mykt og harmonisk møte med svinekjøttet som gjør at du får lyst til å spise mer.

God kriseløsning

Men du må ikke spandere nesten to hundrelapper på å gjøre svinekotelettene til et himmelsk måltid. En annen italiener, Fontanafredda Ebbio Langhe Nebbiolo 2011 (20498), koster ikke bare færre kroner, men den angriper også retten på en annen måte. Den er mer tilbakeholden med sødmen og bruker mer av sin friske syrlighet og fine tanniner til å rense opp etter møtet med kotelettene.

Kriseløsningen for det sprengte husholdningsbudsjettet, Cafaggio Rosso di Toscana (96540), er ikke noe dårlig valg selv om den mangler nyanserikdommen de andre italienerne har. I de færreste middagssituasjoner vies all oppmerksomheten til maten og drikken, og da gjør denne sjarmerende vinen nytten og vel så det.

Bestill drikkeforslagene med en gang
Ønsker du å bestille noen av drikkeforslagene trykker du bare på produktnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.

Svinekoteletter på italiensk

Svinekoteletter på italiensk
Ingredienser
4 nakkekoteletter av svin
8 salvieblader
2 fedd hvitløk
pepper
salt
olivenolje

Bønner og ost:
16 fèvebønner 
100 g feta 
olivenolje
sitronsaft
Salt og pepper

Små ovnsbakte poteter:
600 g små poteter
olivenolje
grovt havsalt
pepper
rosmarin

Fremgangsmåte

  1. Gni kotelettene inn med hvitløk og pepper på begge sider. Legg to salvieblader på hver kotelett og legg denne siden ned i stekepannen som er godt varm (med litt olivenolje).
  2. Det som blir igjen av hvitløken kan du ha oppi pannen sammen med kotelettene. Brun godt på begge sider.
  3. Dryss over salt når etter hvert som kotelettene er ferdigbrunet.
  4. La hvile i fem minutter før servering. Hell over stekesjyen i det kotelettene skal nytes.
  5. Bønner og ost:
  6. Snitt opp belgene og ta ut bønnene. Kok dem i lettsaltet vann i to minutter. Overfør til iskaldt vann. Fjern den ytre grågrønne hinnen.  Bland med osten og oljen. Smak til med salt, pepper og sitronsaft.
  7. Små ovnsbakte poteter:
  8. Vask potetene godt. Legg dem i en ildfast form og drypp olje over. Kvern pepper, dryss salt over og fordel litt rosmarin over til slutt.
  9. Sett i stekeovnen ved 220 grader i ca 15-20 minutter til potetskallet begynner å bli sprøtt og brunt.

Sendt inn av Apéritif

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Må testes: Spennende britisk nykomling
+
Godbiter i pollisten

Må testes: Spennende britisk nykomling

For hvem kan si nei til lekre bobler, like syrefrisk og mineralsk chardonnay eller en sjarmerende rosevin?

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Nyheter i basis: Pinot noir-kupp fra Sonoma Coast
+
Tester

Nyheter i basis: Pinot noir-kupp fra Sonoma Coast

Det er en av de mest interessante vinnyhetene i basis i juli. Men også

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Vilt god historisk hvitvinsvaluta fra Alentejo
+
Ukens vin

Vilt god historisk hvitvinsvaluta fra Alentejo

Denne hvitvinen hamler opp med (nesten) alt av chablis til sjømat og vegetar - og er friskere enn sine nordeuropeiske brødre.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

750 viner testet: Dette er en av de aller mest unike julinyhetene på polet
+
Tester

750 viner testet: Dette er en av de aller mest unike julinyhetene på polet

Julinyhetene har en rekke sjeldne hvitviner, så om du ikke har fylt opp programmet for sommeren, er et dypdykk i nye vinopplevelser være et forslag å vurdere.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Må testes: Spennende britisk nykomling
+
Godbiter i pollisten

Må testes: Spennende britisk nykomling

For hvem kan si nei til lekre bobler, like syrefrisk og mineralsk chardonnay eller en sjarmerende rosevin?

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Nyheter i basis: Pinot noir-kupp fra Sonoma Coast
+
Tester

Nyheter i basis: Pinot noir-kupp fra Sonoma Coast

Det er en av de mest interessante vinnyhetene i basis i juli. Men også

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Muscadet i en klasse for seg og et veldig godt kjøp
+
Godbiter i pollisten

Muscadet i en klasse for seg og et veldig godt kjøp

Den er pent moden og drikkeklar og finnes sågar også i magnum.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Den perfekte piknik-rosévinen
+
Ukens vin

Den perfekte piknik-rosévinen

Den har skrukork og er derfor garantert feilfri, men først og fremst er den er lekker rosévin til en gunstig pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Smak høstens beste viner og finn din favoritt!
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo

Smak høstens beste viner og finn din favoritt!

Den 08. september kan du få servert 9 deilige viner i glasset og strålende stemning, ledet av entusiastiske Kristine Sandsleth. Dette vil du ikke gå glipp av!

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Vilt god historisk hvitvinsvaluta fra Alentejo
+
Ukens vin

Vilt god historisk hvitvinsvaluta fra Alentejo

Denne hvitvinen hamler opp med (nesten) alt av chablis til sjømat og vegetar - og er friskere enn sine nordeuropeiske brødre.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her