Dagens rett

Svinesatay med peanøttsaus - Thai moo satay

Elsker du peanøtter, er satay med peanøttsaus garantert en suksess
Foto: (luchezar)

Elsker du peanøtter, er satay med peanøttsaus garantert en suksess

Satay er opprinnelig en indonesisk snacks som har spredt seg over hele Sørøst-Asia, og som opprinnelig er inspirert av kebaben. Det er derfor vi liker retten så godt.
15 August 2024 - 00:00

Satay er i dag en sørøstasiatisk spesialitet, som både Thailand og Malaysia hevder er sin tradisjon - derav navnet Thai i denne oppskriften. Men det er Java i  Indonesia retten stammer fra. Det vil si den kom utenfra og hadde vært innom India på veien. Dens egentlige opprinnelse er faktisk Midtøsten og utbredelsen har skjedd gjennom den utstrakte handelen rundt 1500-tallet. Nederlenderne brakte den til Europa og til Sør-Afrika hvor retten heter sosatie. Men navnet satay er indonesisk og betyr trepinne. 

Satay er derfor en fellesbetegnelse for en uendelig lang rekke med varianter med alle typer kjøtt og tilbehør. Peanøttsausen er bare en av dem. 

Svinesatay med peanøttsaus - Thai moo satay

Svinesatay med peanøttsaus - Thai moo satay

Fremgangsmåte

  1. Skjær kjøttet i lange  strimler.
  2. Bland sammen alle ingrediensene til marinaden og la kjøttet marinere i 2-3 timer.
  3. Tre kjøttet på bløtlagte trepinner.
  4. Kjøttet grilles eller stekes 1-2 minutter på begge sider i panne med olje.
  5. Peanøttsaus:
  6. Kok kokosmelk og karripasta i 10 minutter før du tilsetter sukker og tamarindsaus.
  7. Trekk kjelen til siden.
  8. Rør inn peanøttsmør, kok opp og la det småkoke i et par minutter.
  9. Server spydene med peanøttsaus, hakkede peanøtter, kokt ris og en enkel og frisk salat av agurk, korianderblader og chili i tynne skiver. 

Sendt inn av Aperitif.no

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

By på en nydelig rett med breiflabb i dag
Dagens rett

By på en nydelig rett med breiflabb i dag

Det er sausen som gjør susen i denne oppskriften. Den gode smaken av søt sitrus matcher breiflabbens hummeraktige karakter veldig godt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Dette er en søndagsmiddag å glede seg til
Dagens rett
Posjert kylling med rotfrukter og urtesaus

Dette er en søndagsmiddag å glede seg til

Saftig kyllingkjøtt som «svømmer» på en seng av ferske smakfulle rotgrønnsaker er velegnet til å samle familien til en høstlig søndagsmiddag.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Liker ikke likør? Da har du ikke smakt denne drinken
Ukens drink

Liker ikke likør? Da har du ikke smakt denne drinken

Likør er en viktig ingrediens i mange drinker. I denne uhyre lettlagde oppskriften spiller den dessuten hovedrollen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Disse 2023-californierne vil overbevise deg en gang for alle
+
Godbiter i pollisten

Disse 2023-californierne vil overbevise deg en gang for alle

Fra denne californiske vinprodusenten kommer det svært pålitelige viner og det til pene priser.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
By på en nydelig rett med breiflabb i dag
Dagens rett

By på en nydelig rett med breiflabb i dag

Det er sausen som gjør susen i denne oppskriften. Den gode smaken av søt sitrus matcher breiflabbens hummeraktige karakter veldig godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Dette er en søndagsmiddag å glede seg til
Dagens rett
Posjert kylling med rotfrukter og urtesaus

Dette er en søndagsmiddag å glede seg til

Saftig kyllingkjøtt som «svømmer» på en seng av ferske smakfulle rotgrønnsaker er velegnet til å samle familien til en høstlig søndagsmiddag.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Tenk om alle rimelige bordeauxer hadde vært så god som denne
+
Ukens vin

Tenk om alle rimelige bordeauxer hadde vært så god som denne

For denne spanske vinen som kun koster 194 kroner, er laget av primært bordeauxdruer og er riktig så vellykket.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Med denne får du en solid smak av Nord-Rhône for en liten sum
+
Godbiter i pollisten

Med denne får du en solid smak av Nord-Rhône for en liten sum

Fra samme produsent kommer også strålende utgaver fra de beste terroirene i Nord-Rhône.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Sjeldent møte med norsk vinmaker
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo

Sjeldent møte med norsk vinmaker

Den 05. november får du servert spennende historier og 7 viner fra den norske vinimportøren og vinmakeren som har fått høyest mulig utmerkelse i Italia.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Liker ikke likør? Da har du ikke smakt denne drinken
Ukens drink

Liker ikke likør? Da har du ikke smakt denne drinken

Likør er en viktig ingrediens i mange drinker. I denne uhyre lettlagde oppskriften spiller den dessuten hovedrollen.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her