Svinesteikas frihetsdag

Selv om du ikke identifiserer deg med arbeiderne og ei heller feirer deres kampdag, kan du ha glede av å nyte en skikkelig arbeiderfestmiddag - nemlig svinesteik med surkål og poteter. En fin måte å markere 1. mai på for alle.
Aase E. Jacobsen
29 April 2004 - 10:05

Aase JacobsenFoto: Eva Brænd

Svinesteik er definitivt ikke lenger blant de foretrukne rettene når festmenyen skal planlegges. Mange forbinder retten og dens klassiske tilbehør som surkål og kokte poteter som foreldre- og besteforeldregenerasjonens søndagsmiddag - eller veikromat. Og ikke alltid med like positive assosiasjoner siden mang en svinesteik som er blitt servert opp gjennom årene har vært både tørr og trist. Når den i tillegg har fått følge av surkål oppvarmet i alupose, tykk saus med sukkerkulør som fargeforsterkning og triste kokte poteter, er det lett å forstå at svinesteik ikke står øverst på listen over livretter.

Men den fortjener faktisk å komme høyere opp siden det er så uhyre lett å lage den litt mer raffinert uten at det opprinnelige konseptet forlates. Selve steika blir saftig og god når den tilberedes på riktig måte. Surkålen lager du selvsagt selv, og siden grønnsaksdiskene kan by på årets kål velger vi selvsagt den, selv om den er mye dyrere. Er det fest, så skal det ikke spares på grønnsakene i hver fall. Sausen er rett og slett steikesjyen, enklere og lettere helt i tidens ånd. Og de kokte potetene bytter vi ut med fondantpoteter som er bakt i buljong og smør i ovnen i stedet for tradisjonell dampkoking. Slik vil selv den mest fordomsfulle få et nytt forhold til denne klassiske retten.

Som er en interessant kombinasjon av magert kjøtt og søt-syrlig kål med utpreget karvepreg. En rett som bare roper på akevitt og øl. Karve er som kjent hovedkrydderet i norsk akevitt, og den med mest utpreget karvesmak er Simers Taffel (4). En svært velkomponert akevitt med god friskhet og fylde som er nødvendige egenskaper for å møte maten. Til denne akevitten passer det med et kraftig lyst øl, som Ringnes Extra Gold (13271) som bidrar med sødme og lett bitterhet. Enda mer fruktig og dermed bedre er nederlandske La Trappe Blond (34020). Definitivt ikke et øl for den som kun leter etter øl med lavest mulig prislapp. Men så er dette også mer å regne som et håndverksprodukt med mangehundreårig tradisjon fra trappistmunkeordenen.

Men det er ikke bare utenlandsk øl som er laget på denne måten. Fjorårets store nyhet på den hjemlige ølbryggerbanen heter Nøgne Ø. Grimstad-bryggeriet har begynt å levere sine øl som holder mer enn 4,75 prosent til Vinmonopolet og da er ølet tilgjengelig over det ganske land. Til glede for oss alle. Nøgne Ø Amber Ale (20449) (for en ½-liter) er en glede å nyte, parfymert og elegant med stor smaksrikdom - og bitterhet. Men den gode sødmen pakker bitteraromaene godt inn slik at det blir lett å drikke. Men likevel et kraftig øl som danner en morsom kontrast til maten. Hvis du synes at bitterheten er for påtrengende, er en bayer fra Frydenlund tingen. Den er fruktigere og friskere og et lettere alternativ til svinesteika. Som følge til dette litt mørkere ølet, passer det best med en rikere akevitt. Simers Oslo Aquavit (13203) som bygger på samme grunnmuren som vanlig Simers men som har vært gjennom mye lengre lagring i fat. En utrolig flott akevitt som godt kan nytes også etter maten. Litt mindre sødme men likevel en god partner er Løiten Linie (11).

Selvsagt kan det drikkes vin til svinesteik, men hvitvin er langt mer egnet enn rødvin. Likevel skal du få begge alternativer. På den hvite side en svært elegant østerriker, Schloss Gobelsburg Riesling Urgestein 2003 (46494), som er pakket med frukt og gode syrer, akkurat det vi trenger for å hamle opp med det sur-søte ogkarven samt svinefettet i sjyen.

Det er ikke like lett å finne den perfekte partner blant rødviner, men en klassiker som Periquita 2010 (670) passer i alle fall godt inn i sammenhengen ellers og gjør en god jobb overfor maten da den er både fruktig og frisk med bløte tanniner.

Bestill drikkeforslagene fra Ukens mat- og drikkematch med en gang
Ønsker du å bestille noen av drikkeforslagene trykker du bare på produktnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Svinesteik med surkål, fondantpoteter og sjysaus

Svinesteik med surkål, fondantpoteter og sjysaus

Fremgangsmåte

Gni steken inn med olivenolje og deretter salt og pepper og legg den i en passe stor form. Stikk inn et steketermometer. Del opp grønnsakene og legg dem sammen med steken.

Hell på vann/vin og sett steken i ovnen som holder 175 grader. Når steketermometeret viser 70 grader, er steken ferdig. Det tar ca 1 1/2 time. Pass på at væsken ikke fordamper. Etterfyll eventuelt med vann. I mellomtiden lager du surkål og forbereder potetene.

Ta formen ut av ovnen og legg steiken over på en skjærefjøl for hvile. Sil steikesjyen over i en kjele og kok eventuelt litt inn. Hold sjyen varm.

Nå er det på tide å sette inn potetene.

Fondantpoteter:
Skrell potetene slik at de blir jevnt ovale. Ha dem i kjelen med kokende vann i 5 minutter (blansjering). Legg dem i en form som er stor nok til at de kan ligge i et lag. Hell på buljongen og legg på smørklattene. Sett i ovnen som holder 200 grader. I løpet av koketiden (ca 30 minutter) må du vende dem flere ganger slik at ikke overflaten tørker ut.

Surkål:
Fjern stilken og skjær kålen i passe strimler. Grovhakk sjalottløken, fres den myk i smøret ved middels varme. Ha i eddik og kok inn til nesten all væske er fordampet før du tilsetter karve og kål og blander godt. Tilsett kraft/vann. Dryss over salt, pepper og sukker. La trekke over svak varme til kålen er helt mør, ca 20 minutter.

Mange deilige salater finner du her

Her får du svært så praktiske kokketips

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Apéritif

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Med disse er du i akevitthimmelen - men det er 227 andre å velge blant
+
Tester
Den store akevittguiden

Med disse er du i akevitthimmelen - men det er 227 andre å velge blant

Her er oversikten over årets nye akevitter og de 230 akevittene Apéritif har testet de siste årene og som fortsatt er å få tak i. Selvsagt med forslag til hva du kan bruke dem til.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris
+
Ukens vin

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris

Eller en 16 år gammel merlot til samme pris – begge kommer med en spesiell historie.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Her finner du november-utgaven 2025 av Apéritif magasin
+

Her finner du november-utgaven 2025 av Apéritif magasin

Opplev storsatsingen på Nasjonalbiblioteket med Credo og Heidi Bjerkan, møt verdens mest toneangivende kokk gjennom de siste tiårene, Ferran Adria og verdens mest bærekraftige restaurant Aponiente, blant annet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Nyheter taxfree: De flytende julegavene kan fint kjøpes på flyplassen
+
Tester

Nyheter taxfree: De flytende julegavene kan fint kjøpes på flyplassen

Stopper du opp i taxfreebutikken på neste utenlandsreise, er det en håndfull interessante nyheter du kan plukke med deg hjem - som julegave til deg selv eller andre.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Med disse er du i akevitthimmelen - men det er 227 andre å velge blant
+
Tester
Den store akevittguiden

Med disse er du i akevitthimmelen - men det er 227 andre å velge blant

Her er oversikten over årets nye akevitter og de 230 akevittene Apéritif har testet de siste årene og som fortsatt er å få tak i. Selvsagt med forslag til hva du kan bruke dem til.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris
+
Ukens vin

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris

Eller en 16 år gammel merlot til samme pris – begge kommer med en spesiell historie.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin
+
Godbiter i pollisten

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin

Gjennom gamle og upodete vinstokker, økologisk dyrking og forsiktig vinmaking skaper De Martino et nytt og spennende møte med chilensk vin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Old-school rødvinskupp fra Portugal
+
Ukens vin

Old-school rødvinskupp fra Portugal

149,90 er utrolig billig for denne økologiske vinen som representerer en solid tradisjon fra det indre av det portugisiske høyland.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Fyll kyllingfileten med godsaker
Dagens rett
Kyllingfilet fylt med krydder og ost

Fyll kyllingfileten med godsaker

Gjør kyllingfileten sommerlekker med sesongens friske grønnsaker. Med denne oppskriften og drikkeforslaget er du på sikker grunn.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Her finner du november-utgaven 2025 av Apéritif magasin
+

Her finner du november-utgaven 2025 av Apéritif magasin

Opplev storsatsingen på Nasjonalbiblioteket med Credo og Heidi Bjerkan, møt verdens mest toneangivende kokk gjennom de siste tiårene, Ferran Adria og verdens mest bærekraftige restaurant Aponiente, blant annet.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her