Dagens rett

Tagliatelle med basilikumsmør og grissini med vellagret ost

Akkurat nå er det en grønn pastarett som dette du har lyst på
Foto: (furo_felix)

Akkurat nå er det en grønn pastarett som dette du har lyst på

Julematen tynger og hva er vel mer fristende enn en lettlaget pastarett med hjemmelaget grissini?
29 Desember 2022 - 00:00

Den kan lages vegetarisk, med eller uten vacon (vegansk "bacon") som er laget av tørkede belgfrukter som er tilført røyksmak og en del salt. Og som er en rød klut for baconelskere - og som ikke kan kalles bacon i Norge all den tid bruken av ordet betinger at det er kjøtt involvert. 

Den sprø konsistensen bidrar imidlertid med en fin kontrast til den myke pastaen.

Knust sprøstekt ekte bacon eller spekeskinkebiter gjør selvsagt samme nytten. 

Er du så heldig at du har litt svor igjen fra ribbemiddagen, kan du legge den på et stekebrett og sette det i ovnen ved 180 grader til den begynner å poppe igjen. Ta den ut, legg den på et kjøkkenpapir for å trekke ut overflødig fett. Avkjøl litt og deretter knuser du den med flatsiden av en kniv. 

Du kan også prøve en av disse oppskriftene med tagliatelle 

Tagliatelle med basilikumsmør og grissini med vellagret ost

Tagliatelle med basilikumsmør og grissini med vellagret ost

Fremgangsmåte

  1. Basilikumsmør: Kjør romtemperert smør i foodprocessor sammen med forvellet hvitløk og frisk basilikum. Sett smøret kaldt.
  2. Pasta: Kok pasta som angitt på pakningen. Hell kokevannet av pastaen og ha pastaen tilbake i kjelen. Rør forsiktig inn urtesmøret.
  3. Ha pastaen over på fire varme tallerkener. Ha over finrevet ost. Og topp med sprøstekt bacon eller "vegansk bacon" delt opp i små biter. Pynt med basilikumblader og server straks. 

Grissini med Norvegia:

  1. Smelt smøret og tilsett vannet. Rør ut gjæren i fingervarm væske. Rør sammen mel, salt og ost og tilsett væsken under røring til deigen er jevn og smidig. Dryss lit mel på bakebordet og hvelv deigen ut. Kna deigen på bakebordet til den er elastisk. Dekk med plast og la heve til dobbel størrelse ca. 1 time.
  2. Del deigen i to biter og del så hver leiv i ca. 17 biter. Trill hver bit til pølse ca. 25 cm. Legg pølsene med mellomrom på ovnsplate. Etterhev ca. 20 minutter.
  3. Pensle med sammenvispet egg og stek grissiniene ved 200°C, ca. 10 minutter. Avkjøles på rist og oppbevares i tett boks.

Sendt inn av Apéritif

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

101 nyheter spesialpol testet: Cabernet og tanniner krever stor tålmodighet
+
Tester

101 nyheter spesialpol testet: Cabernet og tanniner krever stor tålmodighet

Og ikke minst et romslig vinbudsjett, for toppvinene fra Bordeaux har økte mye i pris bare på ett år.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering - men skaff deg flaskene nå
+
Tester

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering - men skaff deg flaskene nå

Hvis du har planlagt å smake på den allerede på slippdagen som er 20. november, ikke server den for kald. 2025 er en årgang med tanniner og en viss robusthet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Matprisen 2025: Årets kjøkken er Mortens Kro

Mortens Kro på Gjelleråsen utenfor Oslo har som motto «der maten er go’» - det overbeviste juryen i Matprisen 2025.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Rekordmange oster i årets VM

Det ble ingen norsk ost i teten av de i alt 5244 påmeldte fra 46 land i årets VM som fant sted i Bern.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
101 nyheter spesialpol testet: Cabernet og tanniner krever stor tålmodighet
+
Tester

101 nyheter spesialpol testet: Cabernet og tanniner krever stor tålmodighet

Og ikke minst et romslig vinbudsjett, for toppvinene fra Bordeaux har økte mye i pris bare på ett år.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering - men skaff deg flaskene nå
+
Tester

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering - men skaff deg flaskene nå

Hvis du har planlagt å smake på den allerede på slippdagen som er 20. november, ikke server den for kald. 2025 er en årgang med tanniner og en viss robusthet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin
+
Godbiter i pollisten

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin

Gjennom gamle og upodete vinstokker, økologisk dyrking og forsiktig vinmaking skaper De Martino et nytt og spennende møte med chilensk vin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Old-school rødvinskupp fra Portugal
+
Ukens vin

Old-school rødvinskupp fra Portugal

149,90 er utrolig billig for denne økologiske vinen som representerer en solid tradisjon fra det indre av det portugisiske høyland.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Slik lager du en helnorsk burger av reinsdyr med kantareller og multedressing
Dagens rett
Burger av reinsdyr med kantareller og multedressing

Slik lager du en helnorsk burger av reinsdyr med kantareller og multedressing

Denne burgeren går utenpå det meste, og det til tross for at den er helt fri for både cheddar, ketchup og pommes frites.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Matprisen 2025: Årets kjøkken er Mortens Kro

Mortens Kro på Gjelleråsen utenfor Oslo har som motto «der maten er go’» - det overbeviste juryen i Matprisen 2025.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her