Brennevin
Tenk dette var en gang medisin

Tenk dette var en gang medisin

Rose's Lime er et av få produkter fra 1800-tallet og den tidlige barhistorie som fortsatt lever i beste velgående 140 år etter lanseringen.
Aase E. Jacobsen
04 Juli 2014 - 12:15

Nå er ikke Rose's Lime først og fremst en baringrediens. Sirupen ble nemlig lansert som botemiddel mot skjørbuk, den fryktete sykdommen som tok knekken på sjømenn på alle de sju hav.

Årsaken til skjørbuken var mangel på C-vitamin. Mens de fleste pattedyr danner C-vitamin i kroppen selv, er mennesket en av få arter som må ha tilskudd gjennom kosten.

Genistrek

Og mens et normalt kosthold på land sørget for tilstrekkelig mengde av disse vitaminene, var frisk frukt og grønnsaker naturlig nok mer sjeldsynt til sjøs på den tiden. Dessuten øker behovet for C-vitamin ved fysisk stress.

Da det ble kjent at saft av lime ville kunne redusere problemene, vedtok likegodt det engelske parlamentet, og det allerede i 1767, The Shipping Act, som forpliktet alle marinens skip å ha nok C-vitaminrik limejuice i forrådet.

Hundre år senere ble også alle handelsskip under det engelske flagg omfattet av loven. Og det var ikke hvilken som helst limejuice som kunne brukes, men en som tilfredsstilte de strenge kvalitetskravene.

Ikke uventet kastet mange seg på forretningsmulighetene i kjølvannet av loven. En av dem var den skotske forretningsmannen og skipsproviantøren, Lauchlin Rose. Han klarte å konservere limejuice uten bruk av alkohol, og lanserte sin Rose's Lime da loven trådte i kraft.

Verdens første juicebrand

Den karakteristiske smaken oppnådde han ved å lagre juicen i kjempestore eikefat før den ble tilsatt sukker. Dette siste regnes som en genistrek siden limejuicen dermed ble mer drikkevennlig.

Dessuten leverte han juicen i spesialdesignete profilerte glassflasker på 57 cl, for øvrig verdens første merkevare innenfor fruktjuice.

I 1893 hadde han tjent så mye at han kunne etablere limefarmer i det som nå er den Dominikanske Republikk. Senere utvidet selskapet med eiendommer også på Gullkysten i Vest-Afrika.

Hvem som først brukte Rose's Lime i en drink, vites ikke med sikkerhet. Det er ikke umulig at Gimlet var først ut. Denne drinken skal etter sigende være skapt av skipslegen Sir Thomas D. Gimlette som på slutten av 1800-tallet tilsatte gin i limejuicen for å få mannskapet til å ta medisinen.

Når vi selv i dag, med alle mulighetene vi har for nærkontakt med de fjerneste verdenshjørner, kan oppleve tider hvor god lime ikke er å oppdrive, så sier det seg selv at det måtte være et enda større problem den gang. Fordelen med Rose's Lime er selvsagt jevn kvalitet, en stor fordel for en bartender. Da som nå.

I dag finnes Rose's i en rekke mer kommersielle smaksvarianter som Lemon, Apricot, Grenadine, Blackcurrant, Blue Curaçao, Strawberry, Cranberry og Mojito.

 

Three Seconds of Fame

Fremgangsmåte

Fyll en cocktailshaker ¾ full med is og ha i Rose's Triple Sec sirupen, juicene og kjøttet fra ½ fersk pasjonsfrukt.

Ha i sitrusvodkaen og rabarbralikøren og rist godt sammen.

Dobbeltsil (gjennom silen i shakeren og videre gjennom en finmasket tesil) drinken over i godt avkjølte cocktailglass og pynt med en physalis på kanten av glasset.

Med denne drinken vant Lisa Bergstöm fra Vinkällan i Sverige bartenderkonkurransen Rose's Cup Europa i 2012 fran 20 andre finalister og over 4000 innsendte drinker.

Les mer om Rose's Lime miksere her

Tips: Dersom du ikke finner Rose's Triple Sec kan du finne alternativer på Vinmonopolet. Ved å dobbeltsile får du bort alle rester av is og annet i drinken.

Flere lekre cocktails

Råvarer:

de Kuyper Sour Rhubarb (55197)

Triple Sec på Vinmonopolet

Sendt inn av Lisa Bergstöm, Vinkällan i Sverige - vinner av Rose's Cup Europa 2012

Vurder oppskriften

Rose's 'n Sapphire drinkoppskrift

Rose's 'n Sapphire drinkoppskrift
Ingredienser
3 cl sukkerlake
2 cl ferskpresset sitronjuice
6 epleterninger
½ fersk vaniljestang
1 cl Rose's Grenadine
Eplebåt
1 bit hel kanelstang
Spiral av sitronskall
Kaneldryss

Fremgangsmåte

Skrell eplet og kutt det i terninger.

Ha seks store epleterninger i en cocktailshaker sammen med vaniljestangen som du splitter i to på langs og skraper ut frøene som du har i shakeren.

Tilsett sukkerlaken og knus dette godt sammen med en barskje eller mudler.

Ha i gin og sitronjuice og fyll shakeren ¾ full med is. Rist godt i noen sekunder til drinken er god og kald.

Finn frem et stort rocksglass og ha i Rose's Grenadine i bunnen, fyll opp med isbiter og dobbeltsil drinken over isbitene.

Pynt med en bit kanelstang med spiral av sitronskall rundt og en frisk eplebåt med et dryss av kanel over.

Slik lages Bombay-ginen

Tips: Ha eplebitene i vann med litt sitron hvis du ikke skal benytte de med det same slik at de ikke blir brune.

I originaloppskriften er cassiabark brukt som pynt, men dette kan være litt vanskelig å få tak i og kan dermed erstattes av kanelstang.
 
 

Sendt inn av Morten Setsaas, Liquid Engineers og Emil & Samuel, vinnerdrink fra Rose's Cup 2010

Vurder oppskriften

Gimlet drinkoppskrift

Gimlet drinkoppskrift

Fremgangsmåte

Fyll et whiskyglass med isbiter.  
Hell over de andre ingrediensene. Rør rundt og server. 
Ha en limeskive i drinken.
 
Tips:
Du kan også ha ingrediensene i en shaker med is. Tilsette gin og Rose's og riste godt før du siler over i et avkjølt martiniglass som på bildet. Lag lime-strimler med et sitrusjern som du legger oppi drinken før servering.
 
 

Sendt inn av Apéritif

Vurder oppskriften

Pineapple Pullup

Fremgangsmåte

Ha ananasbitene i en cocktailshaker sammen med sukkerlaken og knus dette sammen med en mudler eller en barskje.

Ha i brennevinet og vaniljesukkeret og fyll shakeren ¾ fullt med is.

Rist godt i noen sekunder til drinken er god og kald og dobbeltsil drinken over i et godt avkjølt cocktailglass med vaniljesukker på kanten.

Pynt med en skive frisk anans på kanten av glasset.
 

Råvare:

Sendt inn av Ingvar Johannessen, Banco Rotto (Bergen), 3. plass i Rose's Cup 2010

Vurder oppskriften

Dark orange drinkoppskrift

Dark orange drinkoppskrift

Fremgangsmåte

  1. Ha bjørnebær og appelsinbitene i et highballglass sammen med sukkerlaken og knus dette sammen med en mudler eller en barskje.
  2. Fyll glasset halvveis opp med knust is og ha i gin og grenadine. Rør rundt og topp opp med knust is.
  3. Ha på bjørnebærlikøren, pynt med friske bjørnebær og ha litt Cointreau på toppen for appelsinsmaken.

Les mer om Rose's i denne artikkelen

Råvare:

Sendt inn av Odd Ivar Strandbakken, Vivaldi Cafe (Trondheim), 2. plass i Rose's Cup 2010

Vurder oppskriften
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Krydret mat er perfekt i sommervarmen - denne retten er en innertier
Dagens rett

Krydret mat er perfekt i sommervarmen - denne retten er en innertier

Her i form av smaksrik og marinert breiflabb på en krydret og aromatisk kokossuppe som kan serveres varm eller kald.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Med dette til middag blir helgen minneverdig
Dagens rett
Teriyakibiff

Med dette til middag blir helgen minneverdig

Denne japanskinspirerte biffretten er utrolig lettlaget, men ikke mindre smaksintens og saftig av den grunn.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Slik får du Sevilla-varme inn i negronien
Ukens drink

Slik får du Sevilla-varme inn i negronien

Med den nye ginen fra Tanqueray fra basisutvalget får negronien en karakter som matcher sommeren veldig godt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Det blir ekstra stas på sommerfesten med en slik iskake
Ukens kake

Det blir ekstra stas på sommerfesten med en slik iskake

Den er både forseggjort og særdeles velsmakende. Spesielt om du bruker egne solbær.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Krydret mat er perfekt i sommervarmen - denne retten er en innertier
Dagens rett

Krydret mat er perfekt i sommervarmen - denne retten er en innertier

Her i form av smaksrik og marinert breiflabb på en krydret og aromatisk kokossuppe som kan serveres varm eller kald.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Med dette til middag blir helgen minneverdig
Dagens rett
Teriyakibiff

Med dette til middag blir helgen minneverdig

Denne japanskinspirerte biffretten er utrolig lettlaget, men ikke mindre smaksintens og saftig av den grunn.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Det er ikke bare de vakre etikettene som gjør at disse vinene skiller seg ut
+
Godbiter i pollisten

Det er ikke bare de vakre etikettene som gjør at disse vinene skiller seg ut

Innholdet er fascinerende og absolutt noe for seg selv i australsk sammenheng, og mannen som har gitt navn til dem, lever opp til inntrykket.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Topp kjøp: Sørfransk spesialitet til skalldyrene
+
Ukens vin

Topp kjøp: Sørfransk spesialitet til skalldyrene

En drøm til østers, blåskjell og reker – samt nordmenns favoritt sushi, eller når du bare vil ha en herlig frisk hvitvin i glasset.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Bli med på en italiensk aften med nordisk vri
Matkurs og vinkurs
Winedinner 03. september i Oslo

Bli med på en italiensk aften med nordisk vri

Nyt 10 smakfulle småretter og 6 nøye utvalgte viner – alt satt sammen med kjærlighet for å gi deg en kveld du sent vil glemme.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik får du Sevilla-varme inn i negronien
Ukens drink

Slik får du Sevilla-varme inn i negronien

Med den nye ginen fra Tanqueray fra basisutvalget får negronien en karakter som matcher sommeren veldig godt.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her