Ukens drink

Pepperkake cocktail

Nå vet du hva du skal servere for å få avsetning på pepperkakene
Foto: (Julie H. Amundsen)

Nå vet du hva du skal servere for å få avsetning på pepperkakene

Denne julete versjonen av klassikeren Old Fashioned gjør at pepperkakene du serverer til smaker enda bedre.
11 Desember 2020 - 14:00

En av julens store høydepunkter er pepperkaker. Derfor tenkte jeg at det er en god ide å la denne være første drink i rekken av julecocktails jeg skal presentere i julesesongen. 

Drinken som har vært til inspirasjon her, er klassikeren Old Fashioned.

Vi satte en lignende versjon på menyen til Winter Wonderland på *ISM for to år siden og det har vært en stadig favoritt blant gjester. Eneste forskjellen er at vi har gitt den litt mer kropp med Cointreau.  Alle ingrediensene finner du i basisutvalget.

Historien bak drinken er vag, men cocktailhistoriker Robert Simonson forteller om The Old Fashioned Whiskey Cocktail som inneholder whiskey, bitters, sukker og vann tilbake til året 1806 hvor den ble servert «straight up» frem til 1840-tallet, altså uten isbiter (i glasset). Deretter gikk den gjennom masse forandringer med bartendere som brukte alle slags likører som da ble tilgjengelig og kalte de «Improved Whiskey Cocktails» og mange mente at de hadde oppfunnet den. Det beste med disse årene var dog at drinken gikk fra å være noe man startet dagen med, nærmest som en shot, til å bli en drink man nyter over tid – gjerne foran peisen - slik den brukes i dag.  

Under forbudstiden ble det populært å blande inn frukt for å skjule den dårlige kvaliteten på spriten de fikk under den tiden, bedre kjent som hjemmebrent eller moonshine. De moste - eller muddlet som vi bartendere sier, derfor appelsinskiver og maraschino, en type kirsebær, noe man fremdeles kan se i en del barer i USA. 

Heldigvis har denne drinken atter en gang fått en renessanse etter Mad Men-serien som gikk som en farsott på TV for noen år siden. Etter det han den har plassert seg som en av verdens mest bestilte drinker.

Bli abonnent på Apéritifs Mat- og vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen drinkoppskriftsamling med vår gratis tjeneste 

Gå ikke glipp av ukens drink - bestill vårt gratis nyhetsbrev 

Pepperkake cocktail

Pepperkake cocktail

Fremgangsmåte

Alle ingredienser røres over is i et røreglass og helles over i et rocks glass med isbiter, eller direkte i glasset med isbiter om det er ønskelig. Rør om i ca. 20 sekunder.

Server en pepperkake enten ved siden av drinken eller på toppen av glasset.

Tips:
Dersom du ønsker enda mer vaniljesmak, bruk en bourbon i stedet for Monkey Shoulder. Ellers er også rye whiskey et godt alternativ dersom du liker mer kryddertoner.

Pepperkakesirup kan kjøpes her

Eller du kan bruke kryddersirup som du lager selv

Råvarer:
Monkey Shoulder
Cointreau
amontillado

Sendt inn av Chris Grøtvedt, *ism

Vurder oppskriften
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Selv om du gjør deg flid med dagens fiskemiddag, er den overraskende rask å lage
Dagens rett

Selv om du gjør deg flid med dagens fiskemiddag, er den overraskende rask å lage

Laks dekket med nøtter på en smaksrik sopp-vinaigrette er mye raskere å lage enn du kanskje tenker.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Når du blander norske jordbær i en caipirinha, møtes det beste fra to verdener
Ukens drink

Når du blander norske jordbær i en caipirinha, møtes det beste fra to verdener

Caipirinha er Brasils nasjonaldrink - og derfor velegnet for sommersesongen. Med norske jordbær blir smaken sublim.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Pizza med siciliansk touch og tilhørende genial hvitvin
+
Mat og vin i kombinasjon

Pizza med siciliansk touch og tilhørende genial hvitvin

Når du ikke kan dra til Sicilia, ta Sicilia i glasset ditt, skru på ovnen og la smakene ta deg til enda rausere strøk.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Heldig er den som kan plukke solbærene selv - og her er oppskriftene

Solbær er noe av det sunneste du kan spise av bær, og de norske hage-solbærene er i verdensklasse. La dem for all del ikke bli fuglemat.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Selv om du gjør deg flid med dagens fiskemiddag, er den overraskende rask å lage
Dagens rett

Selv om du gjør deg flid med dagens fiskemiddag, er den overraskende rask å lage

Laks dekket med nøtter på en smaksrik sopp-vinaigrette er mye raskere å lage enn du kanskje tenker.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Når du blander norske jordbær i en caipirinha, møtes det beste fra to verdener
Ukens drink

Når du blander norske jordbær i en caipirinha, møtes det beste fra to verdener

Caipirinha er Brasils nasjonaldrink - og derfor velegnet for sommersesongen. Med norske jordbær blir smaken sublim.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Nå vil vi ha litt mer kraft i hvitvinen: det gir disse spanjolene
+
Godbiter i pollisten

Nå vil vi ha litt mer kraft i hvitvinen: det gir disse spanjolene

Men vi gir ikke slipp på friskhet og all moderasjon hva alkohol angår. Selv dette kan solsvidde Priorat stille opp med.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Sommerens beste hemmelighet i basisutvalget
+
Ukens vin

Sommerens beste hemmelighet i basisutvalget

Denne hvitvinen har nemlig alle kvalitetene vi leter etter, og det til en gunstig pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Gjør noe ekstra eksotisk ut av neste kyllingmiddag
Dagens rett

Gjør noe ekstra eksotisk ut av neste kyllingmiddag

Kyllingfilet penslet med chilimarinade gir det lyse kjøttet et ekstra kick. Prøv denne herlige oppskriften nå i helgen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Pizza med siciliansk touch og tilhørende genial hvitvin
+
Mat og vin i kombinasjon

Pizza med siciliansk touch og tilhørende genial hvitvin

Når du ikke kan dra til Sicilia, ta Sicilia i glasset ditt, skru på ovnen og la smakene ta deg til enda rausere strøk.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her