Ukens drink

Pepperkake cocktail

Nå vet du hva du skal servere for å få avsetning på pepperkakene
Foto: (Julie H. Amundsen)

Nå vet du hva du skal servere for å få avsetning på pepperkakene

Denne julete versjonen av klassikeren Old Fashioned gjør at pepperkakene du serverer til smaker enda bedre.
11 Desember 2020 - 14:00

En av julens store høydepunkter er pepperkaker. Derfor tenkte jeg at det er en god ide å la denne være første drink i rekken av julecocktails jeg skal presentere i julesesongen. 

Drinken som har vært til inspirasjon her, er klassikeren Old Fashioned.

Vi satte en lignende versjon på menyen til Winter Wonderland på *ISM for to år siden og det har vært en stadig favoritt blant gjester. Eneste forskjellen er at vi har gitt den litt mer kropp med Cointreau.  Alle ingrediensene finner du i basisutvalget.

Historien bak drinken er vag, men cocktailhistoriker Robert Simonson forteller om The Old Fashioned Whiskey Cocktail som inneholder whiskey, bitters, sukker og vann tilbake til året 1806 hvor den ble servert «straight up» frem til 1840-tallet, altså uten isbiter (i glasset). Deretter gikk den gjennom masse forandringer med bartendere som brukte alle slags likører som da ble tilgjengelig og kalte de «Improved Whiskey Cocktails» og mange mente at de hadde oppfunnet den. Det beste med disse årene var dog at drinken gikk fra å være noe man startet dagen med, nærmest som en shot, til å bli en drink man nyter over tid – gjerne foran peisen - slik den brukes i dag.  

Under forbudstiden ble det populært å blande inn frukt for å skjule den dårlige kvaliteten på spriten de fikk under den tiden, bedre kjent som hjemmebrent eller moonshine. De moste - eller muddlet som vi bartendere sier, derfor appelsinskiver og maraschino, en type kirsebær, noe man fremdeles kan se i en del barer i USA. 

Heldigvis har denne drinken atter en gang fått en renessanse etter Mad Men-serien som gikk som en farsott på TV for noen år siden. Etter det han den har plassert seg som en av verdens mest bestilte drinker.

Bli abonnent på Apéritifs Mat- og vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen drinkoppskriftsamling med vår gratis tjeneste 

Gå ikke glipp av ukens drink - bestill vårt gratis nyhetsbrev 

Pepperkake cocktail

Pepperkake cocktail

Fremgangsmåte

Alle ingredienser røres over is i et røreglass og helles over i et rocks glass med isbiter, eller direkte i glasset med isbiter om det er ønskelig. Rør om i ca. 20 sekunder.

Server en pepperkake enten ved siden av drinken eller på toppen av glasset.

Tips:
Dersom du ønsker enda mer vaniljesmak, bruk en bourbon i stedet for Monkey Shoulder. Ellers er også rye whiskey et godt alternativ dersom du liker mer kryddertoner.

Pepperkakesirup kan kjøpes her

Eller du kan bruke kryddersirup som du lager selv

Råvarer:
Monkey Shoulder
Cointreau
amontillado

Sendt inn av Chris Grøtvedt, *ism

Vurder oppskriften
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis
+
Ukens vin

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis

Har du ikke prøvd denne vinen før, er det nå du skal slå til. For den byr på svært mye smak for pengene, og finnes i 60+ polutsalg.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?
+

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?

Med vinregioner som Carnuntum, Eisenberg og Leithaberg og druer som blaufränkisch og zweigelt har Østerrike tatt et stort skritt i retning et rødvinsland å regne med.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Med lammefilet og skogsopp blir det virkelig luksusmat til middag
Dagens rett

Med lammefilet og skogsopp blir det virkelig luksusmat til middag

Lammefilet er en eksklusiv, men svært enkel råvare å ha med å gjøre. Bare pass på å ikke steike den for mye. Her er oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Imponer med denne lekre fiskeretten: Sitronstekt piggvar
Dagens rett

Imponer med denne lekre fiskeretten: Sitronstekt piggvar

Vi har satt en av våre aller beste fisker på menyen til helgens festmiddag.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis
+
Ukens vin

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis

Har du ikke prøvd denne vinen før, er det nå du skal slå til. For den byr på svært mye smak for pengene, og finnes i 60+ polutsalg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?
+

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?

Med vinregioner som Carnuntum, Eisenberg og Leithaberg og druer som blaufränkisch og zweigelt har Østerrike tatt et stort skritt i retning et rødvinsland å regne med.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Superseriøs rock’n roll-rødvin
+
Godbiter i pollisten

Superseriøs rock’n roll-rødvin

Når mencia blandes med hvitvinsdruer blir den ekstra lys, men sku ikke hunden på hårene, for bak skjuler det seg mye kraft.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Knallkjøp til biffen
+
Ukens vin

Knallkjøp til biffen

En solid og smaksrik rødvin til 200-lappen er velkomment bidrag til etter-ferie-økonomien.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Dette kan bli din nye favorittsalat
Dagens rett

Dette kan bli din nye favorittsalat

Lag ekstra stor porsjon av denne middagssalaten, for den smaker like godt senere på kvelden. Sjekk den raske oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Med lammefilet og skogsopp blir det virkelig luksusmat til middag
Dagens rett

Med lammefilet og skogsopp blir det virkelig luksusmat til middag

Lammefilet er en eksklusiv, men svært enkel råvare å ha med å gjøre. Bare pass på å ikke steike den for mye. Her er oppskriften.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her