Ukens drink

Rebujito

Dette er sommerens aller mest leskende drink
Foto: (Rimma_Bondarenko)

Dette er sommerens aller mest leskende drink

Denne hiten fra Sevilla er som skapt for hete dager, og så gir den mye av den samme smaken som mojito - syrlig lime og frisk mynte - men med det lille ekstra.
Aase E. Jacobsen
03 Juli 2020 - 13:00

For det er ikke rom, men tørr sherry av typen fino eller manzanilla som brukes i denne drinken. En tradisjon som stammer fra Sevilla hvor den ble en hit fra 80-tallet. At den ble så populær, er lett å forstå om du har vært i Sevilla i juli - det er drepende varmt og det eneste alkoholholdige som går an å drikke, er noe veldig lett og leskende. Fino og manzanilla  med sine 15 prosent blir under slike omstendigheter for heavy, uansett hvor leskende og frisk og anvendelig denne skjulte vinskatten er. Men når den blandes med masse isbiter, sitronlimonade og mynte blir saken en annen.

Etter hvert har Sprite overtatt for limonade, og det er synd for da mister du den ekte sitron- og limesmaken. Siden jeg synes Sprite (eller annen sitronbrus) ikke har noe i en voksendrink å gjøre, er det en trøst å vite at rebujito er en utvikling av klassikeren sherry cobbler. Den er, i likhet med andre cobbler-drinker, som opprinnelig var en vinbasert drink med litt frukt og sukker og masse knust is, ment å serveres på varme dager og oppstod samtidig med en annen lignende klassiker, mint julep.

Som med så mange andre drinker er sherry cobbler en amerikansk kreasjon. Rebujito er et stykke unna denne originalen, og mitt forslag er dessuten tørrere og friskere enn den du får på barer i Sevilla i dag. Det oppnås med 50/50 limonade og soda. Noe som gjør at du uten problem kan drikke to eller flere av denne drinken siden alkoholinnholdet blir forholdsvis lavt.  

Slik lager du limonade selv

Hvilken type tørr sherry du bruker er en smakssak, fino er litt kraftigere enn manzanilla, men begge stilene finnes nå i basisutvalget, både i hele og halve flasker, så det burde være lett å få tak. 

Her finner du utvalget av fino 

Og her er utvalget av manzanilla

Lag din egen drinkoppskriftsamling med vår gratis tjeneste 

Gå ikke glipp av ukens drink - bestill vårt gratis nyhetsbrev 

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol
+
Godbiter i pollisten

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol

Du loves en hvitvin med stor dybde og kompleksitet og til en veldig god pris.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin
+
Ukens vin

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin

Med dette på julebordet, blir du faktisk glad for å gå for alkoholfritt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Slik lager du en vegetarisk vri på julemenyen
Guide
Vegetarisk jul

Slik lager du en vegetarisk vri på julemenyen

Julesnurrer til forrett og vegister med rødkålslaw til hovedrett gjør den som velger grønt lykkelig også på julaften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

De beste ribbeoppskriftene fra langtidsstekt ribbe til porchetta
Julemat
Oppskrifter ribbe

De beste ribbeoppskriftene fra langtidsstekt ribbe til porchetta

Her er oppskriftene du trenger for å servere perfekt ribbe, ikke bare på julaften, men også når du har lyst på en ny smak.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol
+
Godbiter i pollisten

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol

Du loves en hvitvin med stor dybde og kompleksitet og til en veldig god pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin
+
Ukens vin

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin

Med dette på julebordet, blir du faktisk glad for å gå for alkoholfritt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare
+
Godbiter i pollisten

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare

Det er ikke til å komme fra at det er med beaujolais fra de 10 cru-ene, at det blir spenning. Og denne for Norge nye produsenten overbeviser stort.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg
+
Ukens vin

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg

Tre virkelig gode syraher servert på ulike måter, men fra samme magiske hånd.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Juleskinke hører med på en ekte julemeny
Dagens rett
Juleskinke med sennepsaus og ovnsbakte rotgrønnsaker

Juleskinke hører med på en ekte julemeny

Enten du planlegger et julekoldtbord eller en meny med flere retter, er denne oppskriften på juleskinke verd å prøve ut.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik lager du en vegetarisk vri på julemenyen
Guide
Vegetarisk jul

Slik lager du en vegetarisk vri på julemenyen

Julesnurrer til forrett og vegister med rødkålslaw til hovedrett gjør den som velger grønt lykkelig også på julaften.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her