Ukens drink

Rebujito

Dette er sommerens aller mest leskende drink
Foto: (Rimma_Bondarenko)

Dette er sommerens aller mest leskende drink

Denne hiten fra Sevilla er som skapt for hete dager, og så gir den mye av den samme smaken som mojito - syrlig lime og frisk mynte - men med det lille ekstra.
Aase E. Jacobsen
03 Juli 2020 - 14:00

For det er ikke rom, men tørr sherry av typen fino eller manzanilla som brukes i denne drinken. En tradisjon som stammer fra Sevilla hvor den ble en hit fra 80-tallet. At den ble så populær, er lett å forstå om du har vært i Sevilla i juli - det er drepende varmt og det eneste alkoholholdige som går an å drikke, er noe veldig lett og leskende. Fino og manzanilla  med sine 15 prosent blir under slike omstendigheter for heavy, uansett hvor leskende og frisk og anvendelig denne skjulte vinskatten er. Men når den blandes med masse isbiter, sitronlimonade og mynte blir saken en annen.

Etter hvert har Sprite overtatt for limonade, og det er synd for da mister du den ekte sitron- og limesmaken. Siden jeg synes Sprite (eller annen sitronbrus) ikke har noe i en voksendrink å gjøre, er det en trøst å vite at rebujito er en utvikling av klassikeren sherry cobbler. Den er, i likhet med andre cobbler-drinker, som opprinnelig var en vinbasert drink med litt frukt og sukker og masse knust is, ment å serveres på varme dager og oppstod samtidig med en annen lignende klassiker, mint julep.

Som med så mange andre drinker er sherry cobbler en amerikansk kreasjon. Rebujito er et stykke unna denne originalen, og mitt forslag er dessuten tørrere og friskere enn den du får på barer i Sevilla i dag. Det oppnås med 50/50 limonade og soda. Noe som gjør at du uten problem kan drikke to eller flere av denne drinken siden alkoholinnholdet blir forholdsvis lavt.  

Slik lager du limonade selv

Hvilken type tørr sherry du bruker er en smakssak, fino er litt kraftigere enn manzanilla, men begge stilene finnes nå i basisutvalget, både i hele og halve flasker, så det burde være lett å få tak. 

Her finner du utvalget av fino 

Og her er utvalget av manzanilla

Lag din egen drinkoppskriftsamling med vår gratis tjeneste 

Gå ikke glipp av ukens drink - bestill vårt gratis nyhetsbrev 

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Slik skaper du italienske vibber på middagsbordet
Dagens rett

Slik skaper du italienske vibber på middagsbordet

Når du gratinerer fisk, asparges og tomater med mozzarella, får du en smakfull rett med et hint av italiensk sommer.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Prøv noe nytt med kongekrabben
Dagens rett
Varm kongekrabbe med hvitløk, soyasaus og vårløk

Prøv noe nytt med kongekrabben

Råmarinert kongekrabbe med asiatiske smaker er en super forrett - eller smårett for to.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Er du Lennart-fan, vil du garantert like denne drinken
Ukens drink

Er du Lennart-fan, vil du garantert like denne drinken

Til tross for et litt merkelig navn er denne drinken absolutt en du bør prøve. Med den populære pærelikøren Xante og ingen vodka, blir dette en lettere men fortsatt smakfull utgave av Lennart .

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Her er sommerens beste nyheter av brennevin, øl, sider, sake og alkoholfritt
+
Tester

Her er sommerens beste nyheter av brennevin, øl, sider, sake og alkoholfritt

Noen av dem kan sågar tas med til en strand nær deg, i skyggen under en parasoll eller for å holde myggen unna på fjellhytta eller teltturen.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Slik skaper du italienske vibber på middagsbordet
Dagens rett

Slik skaper du italienske vibber på middagsbordet

Når du gratinerer fisk, asparges og tomater med mozzarella, får du en smakfull rett med et hint av italiensk sommer.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Prøv noe nytt med kongekrabben
Dagens rett
Varm kongekrabbe med hvitløk, soyasaus og vårløk

Prøv noe nytt med kongekrabben

Råmarinert kongekrabbe med asiatiske smaker er en super forrett - eller smårett for to.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Må testes: Spennende britisk nykomling
+
Godbiter i pollisten

Må testes: Spennende britisk nykomling

For hvem kan si nei til lekre bobler, like syrefrisk og mineralsk chardonnay eller en sjarmerende rosevin?

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Vilt god historisk hvitvinsvaluta fra Alentejo
+
Ukens vin

Vilt god historisk hvitvinsvaluta fra Alentejo

Denne hvitvinen hamler opp med (nesten) alt av chablis til sjømat og vegetar - og er friskere enn sine nordeuropeiske brødre.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Pizza er kanskje den beste måten å servere kjøttboller på
Dagens rett

Pizza er kanskje den beste måten å servere kjøttboller på

Om du går for 100 prosent hjemmelaget, eller velger halvfabrikata for noen av elementene, er det tid og energi som avgjør.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Er du Lennart-fan, vil du garantert like denne drinken
Ukens drink

Er du Lennart-fan, vil du garantert like denne drinken

Til tross for et litt merkelig navn er denne drinken absolutt en du bør prøve. Med den populære pærelikøren Xante og ingen vodka, blir dette en lettere men fortsatt smakfull utgave av Lennart .

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her